Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να εξετάσουν την αναμενόμενη απότομη πτώση του πληθωρισμού φέτος κατά τη διαπραγμάτευση των μισθολογικών διακανονισμών.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο 10,5% ετησίως τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πτώσης. Το αυξανόμενο κόστος ζωής στη χώρα οδήγησε σε εκτεταμένη εργασιακή δράση μεταξύ των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, των οποίων οι μέσες αυξήσεις αμοιβών υστερούν δραστικά από αυτές του ιδιωτικού τομέα.

Η Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας στο 4%, καθώς φαίνεται να σύρει τον πληθωρισμό πίσω προς τον στόχο του 2%.

Ο Bailey είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη ότι η συνεχιζόμενη σύσφιξη αντανακλά τις ανησυχίες της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής για τη διατήρηση του πληθωρισμού και την ανάγκη να δούμε περισσότερα στοιχεία χαλάρωσης στην αγορά εργασίας.

«Πιστεύω ότι έχουμε περάσει το βασικό σημείο καμπής για τον μετρούμενο πληθωρισμό. Όχι μόνο έχει πέσει, είναι τώρα κάτω από αυτό που πιστεύαμε ότι θα ήταν στην έκθεση του Νοεμβρίου, αλλά πρέπει να δούμε περισσότερα στοιχεία ότι αυτό θα τεθεί σε ισχύ», είπε ο Bailey στην επιτροπή οικονομικών.

Η Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται γρήγορα από τα μέσα του 2023 και θα φτάσει περίπου στο 4% μέχρι το τέλος του έτους, ως αποτέλεσμα των επιδράσεων βάσης, της απότομης πτώσης των τιμών χονδρικής ενέργειας, της απότομης πτώσης των τιμών των εισαγόμενων αγαθών και μείωση της ζήτησης λόγω της συμπίεσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές πληθωριστικές επιπτώσεις των διαπραγματευόμενων αυξήσεων μισθών για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, ο κυβερνήτης είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον τρόπο χρηματοδότησης αυτών των αυξήσεων μισθών — μέσω δανεισμού ή φόρων.

«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μορφή που θα είχε και ας θυμόμαστε επίσης ότι, αυτή τη στιγμή… όλοι αυτοί οι μισθολογικοί διακανονισμοί είναι κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού», δήλωσε ο Bailey.

«Αλλά εδώ πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Αυτό που θα ήθελα να προτρέψω, ιδιαίτερα στο μέλλον γιατί πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει πολύ γρήγορα, αυτό λαμβάνεται υπόψη».

Δάσκαλοι, νοσηλευτές και άλλοι φορείς απεργούν με αίτημα την αύξηση μισθών

Το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτικής, το οποίο πρόσφατα πραγματοποίησε απεργίες για πρώτη φορά στα 106 χρόνια ιστορίας του, τον Νοέμβριο ζήτησε αύξηση μισθών 5% για τους νοσηλευτές του NHS πέρα από τον πληθωρισμό, ανεβάζοντας τη συνολική αύξηση σε περίπου 17%.

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι φορείς εκμετάλλευσης τρένων έκαναν μια νέα προσφορά στο συνδικάτο RMT, ζητώντας αύξηση των αποδοχών κατά 9% σε διάστημα δύο ετών για το προσωπικό του σιδηροδρομικού σταθμού και του πλοίου, μετά από παρατεταμένη διαμάχη σχετικά με τις αμοιβές και τους όρους.

Χιλιάδες δάσκαλοι αποχώρησαν στις αρχές του μήνα σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν αύξηση μισθών ανάλογα με τον πληθωρισμό. Η πλειονότητα των δασκάλων των κρατικών σχολείων στην Αγγλία και την Ουαλία έλαβαν αύξηση μισθού 5% το 2022, πολύ κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού.

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών εκτιμά επίσης ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών μειώθηκαν κατά μέσο όρο 11% μεταξύ 2010 και 2022.

Διαβάστε ακόμη: