Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά άλλες 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι η μάχη της κατά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη τελειώσει, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τερματιστεί η σύσφιξη της πολιτικής της μέχρι τα μέσα του έτους.

Η κίνηση αυτή, η οποία ήταν αναμενόμενη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανεβάζει το επιτόκιο της Τράπεζας στο 4%, το υψηλότερο που έχει διαμορφωθεί από το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008.

“Ο συνολικός πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ έχει αρχίσει να υποχωρεί και είναι πιθανό να μειωθεί απότομα κατά το υπόλοιπο του έτους, ως αποτέλεσμα των προηγούμενων κινήσεων στις τιμές της ενέργειας και άλλων αγαθών”, ανέφερε η Τράπεζα σε δήλωση που συνόδευε τις αποφάσεις. “Ωστόσο, η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς ήταν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που υποδηλώνει κινδύνους μεγαλύτερης εμμονής του υποκείμενου πληθωρισμού”, αναφέρει η Bank of England.

Ακόμη και έτσι, οι υπολογισμοί της εξακολουθούσαν να δείχνουν ότι οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς για κορύφωση των επιτοκίων γύρω στο 4,5% στα μέσα του 2023 ήταν συνεπείς με την πτώση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν βλέπει την ανάγκη να αυξήσει το επιτόκιο της Τράπεζας κατά περισσότερο από άλλες 50 μονάδες βάσης.

Όπως και τον Δεκέμβριο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής δεν ήταν ομόφωνη στην απόφασή της, με δύο μέλη να ψηφίζουν υπέρ της μη μεταβολής του τραπεζικού επιτοκίου.

Διαβάστε ακόμη: