Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις συναλλαγές της Ασίας, ανακάμπτοντας από τον χειρότερο μήνα των τελευταίων πέντε ετών, καθώς οι traders αποτίμησαν ένα μικρότερο ασφάλιστρο κινδύνου από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με την προσοχή τώρα να στρέφεται στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια.

Οι αγορές επεξεργάζονται τα μικτά στοιχεία του κλάδου για τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία έδειξαν ότι ενώ τα συνολικά αποθέματα αυξήθηκαν, τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν ραγδαία, σημειώνει το Investing.com.

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατακόρυφα στις τελευταίες συνεδριάσεις εν μέσω  στοιχημάτων ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις ροές αργού στη Μέση Ανατολή, ιδίως καθώς δεν φάνηκε να έχουν προσχωρήσει άλλες αραβικές δυνάμεις στη σύγκρουση.

Παρόλα αυτά, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε ακόμη να επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου και να στείλει τις τιμές στα ύψη. Αλλά ο οργανισμός προέβλεψε επίσης αδύναμες τιμές πετρελαίου μέχρι το 2024, εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι φόβοι για αδύναμη κινεζική ζήτηση επιβάρυναν επίσης τις αγορές πετρελαίου, μετά τις απογοητευτικές ενδείξεις εργοστασιακής δραστηριότητας από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο αυτή την εβδομάδα. Οι αναγνώσεις, οι οποίες ήρθαν μετά τις θλιβερές εκθέσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας από την ευρωζώνη, ενέτειναν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,3% στα 81,4 δολ. το βαρέλι, ενώ το brent σημειώνει άνοδο 0,3% στα 85,8 δολ. το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη: