ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητείται λύση για στήριξη των δανειοληπτών

Σε 400 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι έξτρα τόκοι στεγαστικών δανείων για τις συγκεκριμένες χορηγήσεις ολόκληρου του κλάδου

Νέα «επιχείρηση» στήριξης των δανειοληπτών και της αγοράς ξεκινά η κυβέρνηση, η οποία αναζητά λύσεις-«ανάχωμα» στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ που ανοίγουν τον δρόμο για νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού επεξεργάζεται σχέδια για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων από την αύξηση επιτοκίων. Σε 400 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι έξτρα τόκοι στεγαστικών δανείων για τις συγκεκριμένες χορηγήσεις ολόκληρου του κλάδου. Επομένως, αυτό εκτιμάται πως είναι και το ποσό με το οποίο θα πρέπει να επιδοτηθούν οι ιδιώτες δανειολήπτες σε ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών.

Το παραπάνω εκπροσωπεί τις μέχρι τώρα αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ που μετακυλήθηκαν σχεδόν αυτούσιες στους δανειολήπτες και υπολογίζονται στο 1,5% και όχι στο 2% μιας και δεν υπήρχαν αρνητικά επιτόκια στη χώρα μας. Επομένως, η αύξηση από -0,5% στο 0% δεν επέδρασε στους τόκους των δανείων.

Το ποιο θα είναι το πρόγραμμα αυτό μένει να συμφωνηθεί διμερώς κάτι που όπως φαίνεται δεν θα γίνει άμεσα, καθώς και οι δύο πλευρές αναμένουν και τις τελικές αποφάσεις της ΕΚΤ για την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων κατά τον Δεκέμβριο. Σε περίπτωση που αυτές διαμορφωθούν σε άλλο ένα 0,50% τότε θα μιλάμε για ένα κόστος 530 εκατ. ευρώ.

Υψηλόβαθμες πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι οι τράπεζες φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, την ώρα που «τα χειρότερα είναι μπροστά». Αν και ο στόχος είναι κοινός, δηλαδή, να μην δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια, φαίνεται, λοιπόν, να υπάρχει -προς το παρόν τουλάχιστον- διάσταση απόψεων μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο φαίνεται να εξετάζει προσαρμογή του «ισπανικού μοντέλου», ενώ οι τράπεζες προτείνουν ένα πρόγραμμα τύπου «Γέφυρα», που θα επιδοτεί το επιτόκιο, ενώ απορρίπτουν το «ισπανικό μοντέλο», το οποίο αφορά χαμηλά εισοδήματα και προβλέπει περίοδο χάριτος ως πέντε έτη και επιμήκυνση μέχρι επτά χρόνια.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα φορολογηθούν επιπλέον τα κέρδη των τραπεζών

Εντωμεταξύ, δεν υπάρχει ανάγκη επιπλέον  φορολόγησης των κερδών των τραπεζών αλλά και γενικότερα για αυξήσεις φόρων δήλωσε στο RoadShow του Λονδίνου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας οριστικά το ζήτημα ενδεχόμενης φορολόγησης των πιστωτικών ιδρυμάτων που άνοιξε ξαφνικά εν μέσω φημολογιών την Παρασκευή. Ούτως ή άλλως κάτι τέτοιο στις ελληνικές τράπεζες θα ήταν απολύτως ανέφικτο με τον αναβαλλόμενο φόρο να μετράει στα κεφάλαια των τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη: