Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προβεί σε αλλαγές στην κυβέρνηση αλλά σε χρόνο ουδέτερο και σίγουρα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.
Ασφαλώς δεν μιλάμε για δομικό ανασχηματισμό, μιας και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο μυαλό του Κ. Μητσοτάκη. Δεν το έχει κάνει ποτέ.
Ο ακριβής χρόνος δεν είναι γνωστός όμως εικάζεται ότι ο Ιανουάριος και κυρίως ο Φεβρουάριος είναι ο πιο ενδεδειγμένος μήνας, σε εκείνες τις περιόδους έχει κάνει τις αλλαγές και στην προηγούμενη θητεία.
Ο αριθμός των υπουργών που σκέφτεται να αλλάξει είναι μικρός, με το ζόρι να φτάσει τις 5 αλλαγές.
Εκεί δηλαδή που έχουν παρουσιαστεί ορισμένες δυσλειτουργίες ή λιμνάζουν τα προβλήματα.
Μία από τις αλλαγές που σκέφτεται ο Πρωθυπουργός είναι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.
Οι μεγάλες αστοχίες του στις κρίσιμες κακοκαιρίες αλλά και η εν γένει συμπεριφορά του τόσο στην περιβόητη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε που «άδειασε» Πιερρακάκη-Στυλιανίδη όσο και στον δημόσιο τσακωμό του με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, έχουν καταγραφεί από το Μέγαρο Μαξίμου και έχουν δημιουργήσει κλίμα αντικατάστασής του.
Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Κικίλιας διατηρεί μία στήριξη από επιχειρηματικά κέντρα και φυσικά διαθέτει και πολιτικά αντανακλαστικά που κάθε φορά τον διασώζουν.
Αυτή τη φορά, όμως πολύ δύσκολα θα γλιτώσει. Το Μαξίμου συγχωρεί αλλά δεν ξεχνά.
Από την άλλη, επικρατεί κακό κλίμα για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ –που έφερε την κυβέρνηση απολογούμενη- αλλά και όσα τραγικά είπε προ των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι αν δεν ψηφιστεί ο Αγοραστός ξεχάστε τις αποζημιώσεις, έχουν δημιουργήσει μία μη αναστρέψιμη κατάσταση για τον κ. Αυγενάκη.
Αυτή τη φορά δεν θα τον σώσει ούτε η προσωπική φιλία με τον Μητσοτάκη, ακούγονται να λένε κυβερνητικές πηγές.
Πολύ χαμηλές είναι και οι μετοχές του Άδωνι Γεωργιάδη.
Μπορεί να πιστώνεται ένα κλίμα μείωσης της ανεργίας – το οποίο ως ένα βαθμό είναι λόγω των πολιτικών της προηγούμενης τετραετίας- όμως, οι λεκτικές αστοχίες στις οποίες υποπέφτει ο υπουργός Εργασίας κάνουν το Μέγαρο Μαξίμου να σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Ασφαλώς, η λεκτική γκάφα για το ότι «ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την τραγωδία των Τεμπών» την οποία μετά ανασκεύασε αλλά και το βράδυ των εκλογών στην αυτοδιοίκηση που τα έψαλε στον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά – κάτι που δεν άρεσε σε κανέναν για ευνόητους λόγους- τον έχουν φέρει σε δεινή θέση.
Όμως, δεν θα έχει επιπτώσεις καθώς η παραμονή του εξυπηρετεί το άνοιγμα στα δεξιά ακροατήρια τα οποία πιέζονται και από άλλα κόμματα.
Κανονικά στην λίστα για μετακίνηση θα έπρεπε να υπάρχει το όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου του οποίου η θητεία βαρύνεται με πολλά.
Όμως, επειδή είναι «πρόσωπο» της οικογένειας και λειτουργεί ως πειθήνιο όργανο των υψηλών κλιμακίων του Μαξίμου, η θέση του δεν κινδυνεύει, παρά τις μεγάλες αβλεψίες που έχουν γίνει σε επίπεδο ασφάλειας του πολίτη με πολλά περιστατικά (Φιλαδέλφεια, Ρομά, επεισόδια κ.α).
Την ίδια ώρα, αξίζει να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα να δούμε αλλαγή στο χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης όχι γιατί ο Δημήτρης Παπαστεργίου δεν έχει αποδώσει μέχρι τώρα, αλλά γιατί ενδεχομένως να τεθεί στο ευρωψηφοδέλτιο στην περιφέρεια της Θεσσαλίας όπου διαθέτει πολύ καλή δυναμική.
Σε αυτή την περίπτωση η θέση του θα πρέπει να αναπληρωθεί.
Πάντως, πρέπει να πούμε ότι πολύ καλά πάει στο χρηματιστήριο της κυβέρνησης ο Κώστας Κυρανάκης, με το Μαξίμου να τον στηρίζει πολύ.
Αρκετά παράπονα υπάρχουν για την Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία δεν έχει ενσωματωθεί πλήρως στο κυβερνητικό σχήμα και κυρίως στο κρίσιμο τομέα της Υγείας.
Το Μαξίμου τής έχει δώσει αρκετό χώρο να κινηθεί, όμως, υπάρχουν παράπονα από βουλευτές για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση στις κρίσιμες κακοκαιρίες καθώς και έλλειψη συνεννόησης.
Η Αγαπηδάκη δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν μπορεί να γίνει κιόλας.
Ο τομέας της υγείας αποτελεί υπαρξιακό στοίχημα αυτής της τετραετίας. Αν σωθεί, τον λόγο θα τον ξέρετε. Φίλη Δοξιάδη.
Τέλος παράπονα υπάρχουν και για τους Δημήτρη Καιρίδη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και για τον Στυλιανίδη παρόλο που διαχειρίζεται μία κατάσταση από την αρχή.
Σε κάποιους θα δοθεί παράταση να αποδείξουν ότι μπορούν να φέρουν κάποια πράγματα εις πέρας.
Όσο για το ποιοι θα μπούνε στο κυβερνητικό σχήμα ως αλλαγές το τοπίο είναι θολό.
Σίγουρα θα έχουμε μικρές αλλαγές σε κάποιους υφυπουργούς.
Υπάρχουν πολλοί στην Κ.Ο που δεν έχουν αξιοποιηθεί ούτε από την πρώτη θητεία.