Η υπόθεση της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε πρόσφατα τη χώρα μας σε συνδυασμό με την ισχυρότερη χιονόπτωση των τελευταίων χρόνων στην Αττική αλλά ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας ήρθε να αναδείξει το μείζον ζήτημα των περιορισμένων επενδύσεων κατά την τελευταία δωδεκαετία στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα το 2009 οι επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ ανήλθαν στο ποσόν των 543 εκατ. ευρώ, ενώ έκτοτε τα ποσά που δαπανούνται ετησίως για τις επενδύσεις στο δίκτυο βαίνουν μειούμενες.

Έτσι, φτάσαμε το 2019 οι επενδύσεις να ανέρχονται σε 151 εκατ. ευρώ ενώ το 2020 οι επενδύσεις αυξήθηκαν στα 171 εκατ. ευρώ, ποσόν που υπολείπεται σημαντικά των επενδύσεων του 2009!!!

Την ίδια ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τους εξωγενείς παράγοντες, η κυβέρνηση προωθεί δύο έργα αμφίβολης αποδοτικότητας στο ΑΕΠ:

Πρώτον, τον οδικό άξονα Ε65 και ειδικότερα το βόρειο τμήμα του προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ που με τις συντηρήσεις θα ξεπεράσει τα 850 εκατ. ευρώ!!! Ο Ε65, έργο άχρηστο, χωρίς κυκλοφοριακά φόρτη, χωρίς έσοδο και χωρίς καμία επίπτωση στο ΑΕΠ και την ανάπτυξη, προωθείται ως δημόσιο έργο που θα ανατεθεί απευθείας και στην ουσία ο φορολογούμενος πολίτης από το υστέρημα του θα χρηματοδοτήσει τον προνομιακό εργολάβο ΓΕΚ Τέρνα, ο οποίος ήδη βάζει καπέλο στο έργο 200 εκατ. λόγω αλλαγής μελετών, χάραξης καθώς και τιμών του 2010!!!

Δεύτερον, την υποθαλάσσια σήραγγα ζεύξης Σαλαμίνας – Περάματος! Ενός έργου φαραωνικού, προϋπολογισμού 450 εκατ. ουσιαστικά έργου βιτρίνας, αντιαναπτυξιακό χωρίς προβλεπόμενα σοβαρά κυκλοφοριακά φόρτη και έσοδα. Το έργο βγαίνει με σύμβαση παραχώρησης για 35 χρόνια και μη δεσμευτικές προσφορές έχουν υποβάλει Άκτωρ – Vinci, Τέρνα, Μυτιληναίος! Ο διαγωνισμός που είναι κολλημένος εδώ και 5 χρόνια προβλέπεται για το φθινόπωρο του 2021, εάν φυσικά εγκριθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες!

Υπό αυτή την οπτική γωνία είναι σαφές πως σε μια εποχή ανατροπών και απρόβλεπτων εξωγενών παραγόντων, εν μέσω πανδημίας και φυσικών φαινομένων, το κράτος οφείλει να στηρίξει, προωθήσει και χρηματοδοτήσει τα πραγματικά έργα ανάπτυξης, όπως το δίκτυο ηλεκτρισμού, που έχουν επίπτωση στην κοινωνία και το επίπεδο ζωής και όχι έργα βιτρίνας, άχρηστα, αντιαναπτυξιακά που το μόνο που καταφέρνουν είναι να στερούν χρηματοδότηση από υγιείς επιχειρήσεις και παρέχουν οικονομική στήριξη στην διαπλοκή, τους εργολάβους και τους νταραβεριτζήδες που κινούνται ως δορυφόροι πέριξ αυτών!

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.