Από χθες το μεσημέρι ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας του Δικτύου Μέσης Τάσης, ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες των συνεργείων του στο Δίκτυο Χαμηλής Τάσης στις περιοχές Αγ. Στέφανος, Δροσιά, Άνοιξη Διόνυσος, Εκάλη και Κηφισιά.

Αλλά ακόμη και μετά την αποκατάσταση  γίνονταν  έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης για την  πλήρη επιδιόρθωση εξαρτημάτων  του Δικτύου.

Πάντως όσοι τυχόν  αντιμετωπίσουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, μπορούν να τηλεφωνήσουν στο ΔΕΔΔΗΕ 11500 ή 2111900500.

Για τα τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης και την ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία των κατοίκων Αττικής και Εύβοιας έγραψε αναλυτικά το radar.gr  αλλά επίσης ενημέρωσε και για την κατάρρευση των επενδύσεων την τελευταία δεκαετία.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ

Εν τω μεταξύ ο διαγωνισμός για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ προχωρεί κανονικά: η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε την Παρασκευή και στην πρώτη φάση της διαδικασίας εμφανίστηκαν 11 σχήματα (στρατηγικοί επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικοί επενδυτές).

Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται επενδύσεις συνολικά 3,5 δις τα επόμενα χρόνια ενώ αυτές  οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής θα φθάσουν στα επίπεδα του 2011-12 μόλις   το 2024. Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα πρέπει να συνεισφέρει περίπου 2 δις σε επενδύσεις, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους επενδυτές κυρίως για την απόσβεση των επενδύσεων.

Σύμφωνα επίσημα έγγραφα οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ από 543 εκατ. ευρώ το 2009 ακολούθησαν συνεχή πτωτική πορεία στη δεκαετία της κρίσης. Το 2013 – 2014 υποχώρησαν κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, το 2015 – 2016 ήταν 181 εκατ. και το 2017 έπεσαν στο ναδίρ (137 εκατ. ευρώ), κάτω ακόμη και από το όριο που θέτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τις σχετικές της αποφάσεις.

Το 2019 αυξήθηκαν στα 151 εκατ. και το 2020 εκτιμάται ότι έκλεισαν στα 171 εκατ. ευρώ (+16 % σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) ενώ για το 2021 προγραμματίζεται σχεδόν διπλασιασμός των επενδύσεων σε σχέση με πέρυσι, στα 315 εκατ. ευρώ. Το επιχειρηματικό πλάνο προβλέπει ότι οι επενδύσεις θα ανακάμψουν πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ το 2025.

Το  Δεκέμβριο του 2019 ο ΔΕΔΔΗΕ διέθετε 25.000 στύλους ενώ οι ετήσιες ανάγκες (για επεκτάσεις και αντικατάσταση κατεστραμμένων) κυμαίνονται στις 50.000 – 60.000. Με τον προγραμματισμό που έγινε έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών έως και το 2022 και η τήρηση αποθέματος ασφαλείας 30.000 στύλων.

Εξάλλου η  μείωση του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, είχε ως αποτέλεσμα   την «γήρανση» ηλικίας των εργαζομένων από τα 44 στα 53 έτη. Το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέλος του 2020, ήταν 5.700 άτομα έναντι 6.000 στο τέλος του 2019 (αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 400 και έγιναν 100 προσλήψεις). Για το 2021 έχει προγραμματιστεί η πρόσληψη 664 μισθωτών πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΕΞΥΠΝΟΥΣ» ΜΕΤΡΗΤΕΣ

«Αν  υπήρχαν οι λεγόμενοι έξυπνοι μετρητές, τότε σε 48 ώρες το πολύ θα είχαν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες. Με τους μετρητές οι τεχνικοί θα είχαν σε πραγματικό χρόνο ψηφιοποιημένη εικόνα των χιλιάδων βλαβών, τα συνεργεία θα πήγαιναν εκεί γρήγορα και όσο σοβαρή να ήταν η βλάβη, σε 24-48 ώρες θα υπήρχε πλήρης αποκατάσταση ενώ τώρα χρειάστηκαν σχεδόν έξι ημέρες αφού τα συνεργεία δούλευαν στα τυφλά για να βρούν χιλιάδες βλάβες μικρές ή μεγάλες» μας λέει μηχανικός της ΔΕΗ που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο ΔΕΔΔΗΕ.

Και συνεχίζει λέγοντας: «μόνο στα Βόρεια Προάστια είχαμε πτώσεις 1.500 δέντρων πάνω σε καλώδια άρα  1.500 βλάβες! Πού να βρεθούν όλες αυτές οι βλάβες σε μια ημέρα χωρίς ψηφιακό χάρτη;»

Η αρμοδιότητα για τα  κλαδιά μπορεί να έγινε πινγκ πονγκ  αλλά το βαθύτερο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα  δεν έχει ψηφιακή υποδομή διάγνωσης βλαβών οπότε  θα κινδυνεύει μονίμως με μπλακ άουτ μεγάλης διαρκείας σε σφοδρές κακοκαιρίες.

Πώς λειτουργούν όμως οι έξυπνοι μετρητές; Ο έμπειρος μηχανικός της ΔΕΗ μας αναλύει: «Κάθε φορά που πέφτει το ρεύμα, ο έξυπνος οικιακός μετρητής στέλνει άμεσα σήμα στα κεντρικά του διαχειριστή. Ο ΔΕΔΔΗΕ  παρακολουθεί τα πάντα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Ηλεκτροδότησης  και μπορεί να δώσει εντολή ηλεκτροδότησης από μακριά και από εναλλακτικούς δρόμους, αφού θα έχει άμεση πρόσβαση σε real time σε ψηφιακό χάρτη με τις βλάβες.

Την προηγούμενη ….καταραμένη εβδομάδα είχαμε  σχεδόν 3.500 βλάβες στο δίκτυο χαμηλής τάσης και πάνω από 5.000 κατεστραμμένα μέτρα καλωδίων. Γι αυτό έμειναν χωρίς ρεύμα σχεδόν 300.000 νοικοκυριά για λίγες ώρες έως 6 ημέρες».

ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ «ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ» ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ

Η εγκατάσταση περίπου 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα κοστίσει έως και 1 δις ανάλογα με τις τοπικές δυσκολίες.

Ο Διαχειριστής θα  προκηρύξει  μόλις φέτος το φθινόπωρο το διαγωνισμό, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν ο διαγωνισμός θα γίνει πανελληνίως και «μια και έξω» που λένε ή κατά χωροταξικές ομάδες. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τον Ιούλιο αλλά  στις προθέσεις του Διαχειριστή είναι να αναλάβουν δύο με τρεις εταιρίες το έργο της αποψίλωσης και της εγκατάστασης ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός.

«Καταλαβαίνετε εύκολα ότι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν έγινε ακόμη ο διαγωνισμός είναι ο φόβος των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων για το σφοδρό πόλεμο ανταγωνιστών που θα ακολουθήσει και τη …σφαγή υποψηφίων που θα υπάρξει για το 1 δις ενός τόσο   κρίσιμου διαγωνισμό.

Μην ξεχνάτε πως θα ακολουθήσει και η πολύχρονη συντήρηση των μετρητών, άλλα λεφτά από εκεί» μας λέει ο έμπειρος μηχανικός της ΔΕΗ που μάλιστα αποκαλύπτει ότι πριν καν προκηρυχθεί διαγωνισμός έχουν υπάρξει …προειδοποιητικά πυρά από μελλοντικούς υποψηφίους Έλληνες αλλά και ισχυρούς κοινοτικούς!.

Στα έργα ανασυγκρότησης του ΔΕΔΔΗΕ να προστεθούν και πάνω από 200 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης   για την  υπογειοποίηση του δικτύου (θέλει περίπου 5-6 χρόνια για να ολοκληρωθεί στις επίμαχες περιοχές) και άλλα τόσα για ψηφιοποίηση  λειτουργίας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ένα έργο που θα ανεβάσει επίπεδο στη λειτουργία της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Και αυτό πάντως χρειάζεται σταδιακά 2-4 χρόνια για να αναπτυχθεί.

Το αναπτυξιακό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ, προβλέπει μεταξύ άλλων επενδύσεις 300 εκατομμυρίων για την περίοδο 2022-2026   που αφορούν στην προστασία του δικτύου από την κλιματική αλλαγή. Δηλαδή αλλαγή πορείας γραμμών μεταφοράς από δασικές περιοχές ή η αντιπυρική τους προστασία.

Τέλος, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ζημιάς, ακόμη και χθες το πρωί, 7 ημερες μετά την εκδήλωση της κακοκαιρίας, και ενώ έχει δοθεί ρεύμα σχεδόν παντού, υπάρχουν μικροεστίες χωρίς ηλεκτροδότηση. Γιαυτό ο ΔΕΔΔΗΕ έβγαλε  ανακοίνωση, καλώντας όσους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στην εταιρεία στο 11500, προκειμένου να στείλει συνεργεία.