Η υπογειοποίηση του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ κυρίως στις περιοχές με πυκνή ή και αραιή βλάστηση είναι το βασικό έργο υποδομής για την αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής, που χρειάζεται να γίνει για να μην έχουμε θλιβερά φαινόμενα όπως το εκτεταμένο μπλακ άουτ της Αττικής.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το θέμα της υπογειοποίησης είχε τεθεί για πρώτη φορά από κορυφαίους και έμπειρους μηχανικούς της ενιαίας τότε ΔΕΗ (περιελάμβανε Μεταφορά-ΑΔΜΗΕ και Διανομή –ΔΕΔΔΗΕ το συμπαγές σχήμα) δυόμιση χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες δηλαδή το 2001 αλλά δεν εισακούστηκε. Ήταν η πρώτη μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

Η δεύτερη φορά ήταν το φθινόπωρο του 2007 μετά τις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές σε Ηλεία και Εύβοια όπου η πρόταση  προς την τότε διοίκηση τη ΔΕΗ και το υπουργείο Ενέργειας (Ανάπτυξης λεγόταν τότε με τον κ.Χρ. Φώλια υπουργό) ήταν συγκροτημένη και μεθοδική με εισηγήσεις, τεχνικές προδιαγραφές και προϋπολογισμούς.

Η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία καθυστέρησε τότε το κολοσσιαίο αυτό έργο και λίγα χρόνια αργότερα μέσα στη σφοδρή οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα και τα Μνημόνια που ακολούθησαν, η διαδικασία αυτή «βούλιαξε» δυστυχώς. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα, όταν υπάρχουν ακόμη νοικοκυριά χωρίς ρεύμα από την περασμένη Δευτέρα 15 του μήνα!.

Οι επενδύσεις στα  κύρια έργα υποδομής και συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ με αντικαταστάσεις, συνδέσεις και παραλλαγές, έχουν πέσει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα: το 2020 αναμένεται να φθάσουν τα 170 εκατομμύρια, το 2019 ήταν 140 εκατομμύρια, το 2018 ήταν 130 εκατομμύρια, το 2017 ήταν 120 εκατομμύρια, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε το 2011 που ήταν σχεδόν 300 εκατομμύρια και το 2012 στα 290 εκατομμύρια όπως και το 2013, τελευταία χρονιά δυναμικών επενδύσεων στο χώρο της μεταφοράς-διανομής.

Σήμερα πάντως ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός  προβλέπει αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής  με επενδύσεις 3,3 δις ευρώ από φέτος μέχρι και το 2029 και με πλήρη ανάπτυξη του συστήματος «έξυπνων μετρητών». Η εγκατάσταση περίπου 7,5 εκατομμυρίων    έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα κοστίσει από 800 εκατομμύρια έως και 1 δις ανάλογα με τις τοπικές δυσκολίες.

Οι έξυπνοι μετρητές δίνουν τη δυνατότητα στον  προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας   να γνωρίζει πότε η παροχή ρεύματος αντιμετωπίζει πρόβλημα ή διακόπτεται εντελώς και να παρεμβαίνει αμέσως.

Επίσης η απευθείας σύνδεση των συσκευών έξυπνης τηλεμέτρησης  με το Κέντρο Τηλεμέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ, θα δώσει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή να εντοπίζει σε όλο το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τις βλάβες κι έτσι η επέμβαση για την αποκατάσταση τους να γίνεται ταχύτερα. Ο ΔΕΔΔΗΕ μάλιστα θα βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις διακοπές ηλεκτροδότησης ή την πτώση τάσης σε οποιοδήποτε σημείο του συστήματος ηλεκτροδότησης στα νοικοκυριά.

Ο Διαχειριστής θα  προκηρύξει  μόλις φέτος το φθινόπωρο το διαγωνισμό, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν ο διαγωνισμός θα γίνει πανελληνίως και «μια και έξω» που λένε ή κατά χωροταξικές ομάδες. Οριστικές αποφάσεις κατά τον Ιούλιο αλλά  στις προθέσεις του Διαχειριστή είναι να αναλάβουν δύο με τρεις εταιρίες το έργο της αποψίλωσης και της εγκατάστασης ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός. Καταλαβαίνετε εύκολα τα «μαχαιρώματα» υποψηφίων που θα πέσουν για ένα τόσο κρίσιμο διαγωνισμό.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αντληθούν πάνω από 200 εκατομμύρια για την  υπογειοποίηση του δικτύου (θέλει περίπου 5-6 χρόνια για να ολοκληρωθεί στις επίμαχες περιοχές) και άλλα τόσα για ψηφιοποίηση  στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ένα έργο που θα ανεβάσει επίπεδο στη λειτουργία της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Και αυτό πάντως χρειάζεται σταδιακά 2-4 χρόνια για να αναπτυχθεί.

Το αναπτυξιακό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ, προβλέπει μεταξύ άλλων επενδύσεις 300 εκατομμυρίων για την περίοδο 2022-2026   που αφορούν στην προστασία του δικτύου από την κλιματική αλλαγή. Δηλαδή αλλαγή πορείας γραμμών μεταφοράς από δασικές περιοχές ή η αντιπυρική τους προστασία.

https://radar.gr/article/75404/i-apaksiosi-toy-admie-mesa-sto-perasma-ton-xronon