Οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύτηκαν μεικτά την Πέμπτη, καθώς το αρνητικό κλίμα που παρατηρήθηκε χθες στον απόηχο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ συνέχισε να επιβαρύνει.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς Stoxx 600 ήταν ασταθής μέχρι το πρωί, κινούμενος μεταξύ περιορισμένων απωλειών και κερδών. Οι μετοχές της τεχνολογίας εκτοξεύτηκαν 2,1% υψηλότερα, μετά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq-100 στις ΗΠΑ, ενώ οι μετοχές τροφίμων και ποτών υποχώρησαν 1%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7590.45 μονάδες αρνητικός κατά 0,48%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται οριακά πτωτικά κατά 0,07%, στις 15831.76. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται χαμηλότερα κατά 0,07%, στις 7248.73. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 26474.82 μονάδες μειωμένος κατά 0,18%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9139.2 μονάδες αρνητικός κατά 0,26%.

Η Fitch Ratings έθεσε τη βαθμίδα AAA των Ηνωμένων Πολιτειών σε αρνητική αξιολόγηση, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους έχουν αυξήσει τους κινδύνους ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χάσει πληρωμές για ορισμένες από τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, η Fitch είπε ότι αναμένει ακόμη να βρεθεί λύση. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ που συνδέονται με τον Nasdaq-100 καθώς και τον S&P 500 ήταν σημαντικά υψηλότερα παρά τις εντάσεις. Ενισχύθηκαν από την αισιοδοξία γύρω από την εταιρεία λογισμικού Nvidia, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και εξέδωσε ισχυρότερη από την αναμενόμενη καθοδήγηση για τα έσοδα.

Σε τεχνική ύφεση η Γερμανία

Τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας την Πέμπτη έδειξαν μια αναθεώρηση προς τα κάτω του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από μηδέν σε -0,3% για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, θέτοντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε τεχνική ύφεση. Ο DAX βρέθηκε 0,4% χαμηλότερα.

Διαβάστε περισσότερα