Σήμερα (02/03), ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου, Όλεγκ Ντεριπάσκα, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις παρεμβάσεις προς τις επιχειρήσεις και αντ’ αυτού, να δημιουργήσει ένα προβλέψιμο περιβάλλον, βασισμένο σε κανόνες δικαίου, ώστε να προσελκύσει ξανά επενδυτές από το εξωτερικό, στην –πληγείσα από τις κυρώσειςοικονομία της Ρωσίας.

Ο ολιγάρχης τόνισε σε οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιείται στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας ότι δεν αναμένει «αποκλιμάκωση» στην εμπόλεμη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία πριν από τα μέσα του 2025 το νωρίτερο και ότι οι δυτικοί επενδυτές μπορεί να μην επιστρέψουν για μία δεκαετία.

Ο κ. Ντεριπάσκα υπογράμμισε ότι η Ρωσία πρέπει και μπορεί ακόμη να προσελκύσει επενδυτές από «φιλικές» χώρες –εκείνες που δεν έχουν ενταχθεί στις επιβεβλημένες δυτικές κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– όμως, ήταν καυστικός για το επιχειρηματικό κλίμα σε μία οικονομία, την οποία το Κρεμλίνο προσπαθεί όλο και περισσότερο να επικεντρώσει στην πολεμική προσπάθεια. Οι πλουσιότεροι επιχειρηματίες της Ρωσίας –μία ομάδα που συχνά αναφέρεται ως «ολιγάρχες»– γενικώς, έχουν διατηρήσει χαμηλό προφίλ μετά την εισβολή, οπότε η δημόσια κριτική του Ντεριπάσκα στην κυβέρνηση είναι ασυνήθιστη.

«Ανησυχώ πολύ για το γεγονός ότι το κράτος και οι επιχειρήσεις τίθενται διαρκώς ο ένας εναντίον του άλλου», σημείωσε, διερωτώμενος γιατί το κράτος χρειάζεται «δύο εισαγγελείς και τέσσερις επιθεωρητές για κάθε επιχειρηματία». Ο 55άχρονος ιδρυτής του «κολοσσού» στον τομέα του αλουμινίου, Rusal, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις για τους θεωρούμενους δεσμούς με το Κρεμλίνο, έχει παλαιότερα εκφράσει παράπονα για τις επιπτώσεις μίας στρατιωτικής εκστρατείας στη ρωσική οικονομία, την αξία της οποίας είχε αμφισβητήσει.

Η εισβολή, πέρα από την εκδίωξη δυτικών επιχειρήσεων και επενδυτών, είχε ως αποτέλεσμα να «διαταραχθούν» οι αλυσίδες εφοδιασμού, να απομακρυνθούν από την οικονομία εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες σε μάχιμη ηλικία και να αποκοπούν οι ρωσικές επιχειρήσεις από τη δυτική τεχνολογία. «Το Κράτος Δικαίου και η προβλεψιμότητα είναι πολύ σημαντικά. Αν αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού κάθε χρόνο ή τρίμηνο, κανείς δεν θα έχει εμπιστοσύνη. Ούτε οι Ρώσοι επιχειρηματίες, ούτε εκείνοι του εξωτερικού. Δε θα χρειασθεί να κάνουμε μία επιλογή. Δε θα υπάρχουν χρήματα, το επόμενο έτος. Θα χρειασθούμε επενδυτές από κράτη του εξωτερικού, που πρόκειται να κοιτάξουν τα κέρδη των Ρώσων, αλλά και τις ισχύουσες συνθήκες».

Η ρωσική οικονομία πρόκειται να «συρρικνωθεί» εφέτος κατά 2.9%, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του Υπουργείου, με τους αναλυτές να αναμένουν νέα υποχώρηση το τρέχον έτος και να «βλέπουν» ότι το μεσοπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξης της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι μόλις 1%.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία αναφέρουν ότι η οικονομία, η οποία –σύμφωνα με τις προβλέψεις πριν από τον πόλεμο– επρόκειτο να αναπτυχθεί κατά 3%, «συρρικνώθηκε» κατά 2.1%, πέρυσι. Αυτή την εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προέβλεψε ότι η εθνική παραγωγή θα μειωθεί κατά 3% εφέτος, δηλαδή κάτω από την πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας για –1% έως +1%.

Διαβάστε ακόμη: