Ο Όλεγκ Τινκόφ απαρνήθηκε τη ρωσική του υπηκοότητα, υποστηρίζοντας πως δεν επιθυμεί να συνδέεται με τον «φασισμό» ή ανθρώπους που συνεργάζονται με «φονιάδες».

Ο 54άχρονος ιδρυτής της TinkoffBank έγραψε ότι «αποφάσισα να απαρνηθώ τη ρωσική μου υπηκοότητα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ανεξάρτητη Ουκρανία· είμαι εναντίον αυτού του πολέμου και του φόνου ειρηνικών ανθρώπων», σε δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Τινκόφ, του οποίου η νεοφυής εταιρεία ψηφιακών πιστωτικών καρτών TCS Group Holding έχει αναδειχθεί ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς θεσμούς της Ρωσίας και απερίφραστος επικριτής της εισβολής και του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τον Απρίλιο, ο επιχειρηματίας αναγκάσθηκε να πουλήσει το 35% της TCS, της μητρικής εταιρείας της TinkoffBank στον Ρώσο μεγιστάνα των μεταλλείων, Βλαντίμιρ Ποτάνιν, έπειτα από σειρά αντιπολεμικών σχολίων του.

Ο Όλεγκ Τινκόφ επεσήμανε πως προχθεσινή του ανάρτηση, που περιλάμβανε φωτογραφία πιστοποιητικού, μέσω της οποίας απαρνιόταν τη ρωσική του υπηκοότητα από την 26η Οκτωβρίου, έχει «μυστηριωδώς εξαφανισθεί».

Προσθέτως, υπογράμμισε πως προχωρά σε αγωγή, προκειμένου να αναγκάσει την τράπεζα στη διακοπή της χρήσης του ονόματός του. «Το όνομά μου δεν θα πρέπει να συνδέεται με τον φασισμό. Απεχθάνομαι το γεγονός να συνδέεται η μάρκα / το όνομά μου με την τράπεζα που συνεργάζεται με φονιάδες και αίμα», σημείωσε.

Η τράπεζα ανέφερε πως νομικά έχει πλήρως το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα Tinkoff, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο μεγιστάνας, ο οποίος έχει παρομοιάσει τον εαυτό του με τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο, Ρίτσαρντ Μπράνσον και στην ακμή των επιχειρήσεών του «άξιζε» σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, είχε δημιουργήσει μάρκες ηλεκτρονικών, κατεψυγμένων τροφίμων και μπύρας, πριν ιδρύσει την TinkoffBank στα μέσα των χρόνων του 2000.

Πριν από την πώληση του μεριδίου του, η Μεγάλη Βρετανία είχε επιβάλλει κυρώσεις στον Όλεγκ Τινκόφ, ισχυριζόμενη πως «έχει οφέλη από τη ρωσική κυβέρνηση», σε μία συστημικά σημαντική εταιρεία.

Πιστεύεται ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας διαμένει στο Λονδίνο, όπου εδώ και χρόνια υποβάλλεται σε θεραπεία για λευχαιμία, ενώ, αποσαφήνισε πως δεν έχει, πλέον, επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία.

Προηγουμένως, είχε αμερικανική υπηκοότητα, ωστόσο, την απαρνήθηκε όταν η TinkoffBank εισήλθε στο χρηματιστήριο. Το έπραξε, ώστε να αποφύγει την καταβολή φόρων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον. Πέρυσι, κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε ακόμη: