Έχοντας ήδη εναντιωθεί στη διαταγή του Βλαντιμίρ Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Τινκόφ επεσήμανε πως την 24η Φεβρουαρίου επικοινώνησε άμεσα με δώδεκα από τους συνολικά είκοσι επιχειρηματίες της λίστας, οι οποίοι τού μετέφεραν πως είναι «σοκαρισμένοι» με τις εξελίξεις.

«Ο ιδρυτής της εταιρείας “Μαγκνίτ”, Σεργκέι Γκαλίτσκι, έχει λάβει ξεκάθαρη θέση εναντίον της πολεμικής σύγκρουσης, όπως ακριβώς και άλλοι», υπογράμμισε σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον δημοσιογράφο, Γιούρι Αλεξάντροβιτς Ντουντ· ο 35άχρονος έχει χαρακτηρισθεί ως «εξωτερικός πράκτορας» από τις ρωσικές αρχές.

«Από εκείνους, εξαρτώνται χιλιάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει η πεποίθηση πως και ακόμη αν τοποθετηθούν δημοσίως, δεν πρόκειται να αλλάξει το παραμικρό», σημείωσε ο Όλεγκ Τινκόφ, αναφορικά με τη σιγή ιχθύος των Ρώσων ολιγαρχών.

Προσφάτως, είχε αποκαλέσει τον πόλεμο «παράλογο» και αυτούς που τον υποστηρίζουν, «ανόητους».

Ύστερα από τούτη την τοποθέτησή του, οι ρωσικές αρχές τον εξανάγκασαν να προχωρήσει σε πώληση του μεριδίου του στη TinkoffBank «στο 3% της πραγματικής του αξίας», αλλιώς θα εθνικοποιούσαν την τράπεζα.

Ο 61άχρονος επιχειρηματίας, προσκείμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, απέκτησε το πακέτο των μετοχών.

«Δε μπορούσα να διαπραγματευθώ την τιμή, βρέθηκα σε κατάσταση ομηρίας, καταλήγεις να παίρνεις ό,τι σου δίνουν», είχε διευκρινίσει ακολούθως ο κ. Τινκόφ.

«Δε βρέθηκα καθόλου στη Ρωσία τα τελευταία τρία χρόνια, δε διοικούσα την τράπεζα και δε συνεργάστηκα ποτέ με την εξουσία.

Οι επιβεβλημένες κυρώσεις από τη Μεγάλη Βρετανία αποτελούν τεχνικό λάθος, είχαν χαρακτήρα “απάντησης” στο τεράστιο έγκλημα που έχει διαπράξει το ρωσικό κράτος στην Ουκρανία.

Το 2017, έκανα λάθος όταν είχα προτείνει να προσφερθεί στον (σ.σ. Βλαντιμίρ) Πούτιν η ιδιότητα του αυτοκράτορα. Ζητώ συγγνώμη από όλους για αυτή τη φράση, το σχόλιο ήταν ειρωνικό.

Δε θα τον στήριζα ποτέ, συμμετείχα σε συγκεντρώσεις κατά της επανεκλογής του», ολοκλήρωσε.