Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Τινκόφ, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ότι ανέρχεται στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Στην σελίδα του στο Instagram έγραψε ότι δεν γνωρίζει ούτε έναν άνθρωπο που θα είχε όφελος από τον πόλεμο αυτό, τον οποίο χαρακτήρισε παράλογο.

«Πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι και στρατιώτες… Οι στρατηγοί ξύπνησαν αφού ξεμέθυσαν και κατάλαβαν ότι ο στρατός τους είναι σκ….Οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν σοκαριστεί, και όχι μόνο αυτοί, αλλά και τα παιδιά τους τώρα πια το καλοκαίρι δεν θα πάνε στην Μεσόγειο (για διακοπές- σ.σ). Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να σώσουν ό,τι τους έχει απομείνει από την περιουσία τους», έγραψε ο Τινκόφ.

Σύμφωνα με τον Τινκόφ, η Ρωσία έχει βυθισθεί στον νεποτισμό, τη δουλοπρέπεια και την εξουσιομανία. «Και πώς θα είναι ο στρατός καλός, εάν όλα τα υπόλοιπα στην χώρα είναι σκ…» έγραψε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατά την άποψη του οποίου το 90% των Ρώσων είναι κατά του πολέμου, ενώ το γράμμα Ζ ως ένδειξη υποστήριξής του, «το ζωγραφίζουν μόνο οι ηλίθιοι και ηλίθιοι υπάρχουν σε κάθε χώρα».

Η περιουσία του μειώθηκε κατά πέντε φορές

Ο Τινκόφ κάλεσε τη «συλλογική Δύση» να δώσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «μια σαφή έξοδο από την κατάσταση» που θα του επέτρεπε ως πολιτικός «να διατηρήσει το πρόσωπό του» και να σταματήσει τις μαζικές δολοφονίες. «Παρακαλώ να είστε πιο λογικοί και ανθρώπινοι».

Ο Τινκόφ είναι ένας επιχειρηματίας που συμπεριελήφθη στον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας αφού εισήχθη στο χρηματιστήριο η τράπεζά του Tinkoff bank, που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η περιουσία του μειώθηκε κατά πέντε φορές και ως προς τα περιουσιακά του στοιχεία τον Μάρτιο έπαψε να είναι δισεκατομμυριούχος. Στα τέλη Μαρτίου συμπεριελήφθη στον κατάλογο των ατόμων στους οποίους επέβαλε κυρώσεις η Βρετανία.

Στις 28 Φεβρουαρίου ο Τινκόφ είχε ήδη καταδικάσει τον πόλεμο. «Αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία σκοτώνονται καθημερινά αθώοι άνθρωποι. Αυτό είναι αδιανόητο, είναι ανεπίτρεπτο! Τα κράτη πρέπει να δαπανούν τα χρήματα τους για την θεραπεία των ανθρώπων, για έρευνες που στοχεύουν στο να νικηθεί ο καρκίνος και όχι για τον πόλεμο. Είμαστε κατά του πολέμου», έγραψε τότε ο Τινκόφ. Στις 14 Απριλίου έγραψε ότι στα σχέδιά του είναι να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και στην Ρωσία αυτούς που τραυματίσθηκαν στον πόλεμο (εννοώντας προφανώς τους Ρώσους στρατιωτικούς).