Η εφαρμογή μηχανισμού αυτόματου υπολογισμού των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, είναι το βασικό εργαλείο κυβερνητικής στήριξης των νοικοκυριών τους πρώτους μήνες του 2022.
Ο μηχανισμός θα μπαίνει σε λειτουργία όταν τα επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο, ενώ θα προσδιορίζει αυτόματα το ύψος της επιδότησης στους λογαριασμούς, για τον επόμενο ένα μήνα ή το επόμενο δίμηνο.
Για τα νοικοκυριά, η παροχή της επιδότησης θα γίνεται από τις αρχές του 2022 με κριτήρια σχετικά ελαστικά, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό το μέτρο όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές και να ενισχυθούν χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς τις εξαιρέσεις του πρόσφατου παρελθόντος.
Μεταξύ των ασφαλιστικών δικλείδων που θα λειτουργήσουν υπέρ των νοικοκυριών, είναι το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τα τετραγωνικά της κατοικίας.
Το ύψος των μέτρων στήριξης θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση. Τα κονδύλια αυτά, που θα χρειαστούν για τις επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) είναι διπλάσια από αυτά των 740 εκατ. ευρώ, που χρησιμοποιήθηκαν μέσα στο 2021 για τη στήριξη νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.
Επίσης θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια από πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ που προκύπτουν από υπερλειτουργία των σταθμών ΑΠΕ που πληρώνονται με σταθερή ταρίφα.
«Θα μπορέσουμε και πάλι να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες κατά κύριο λόγο από τα έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων ρύπων, όπως έγινε και φέτος, με δεδομένο ότι προβλέπεται πως η τιμή των δικαιωμάτων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα» μας λέει ανώτατο στέλεχος της ΡΑΕ.
Κριτήρια που έχουν σχέση με τη χρήση και την κατανάλωσης ενέργειας, θα εφαρμοστούν και στις επιχειρήσεις χαμηλής τάσης, που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση.
Στα μέτρα στήριξης θα ενταχθούν και ενεργοβόρες επιχειρήσεις μέσης τάσης, καθώς και μεμονωμένοι βιομηχανικοί πελάτης στην υψηλή τάση, οι οποίοι δεν καλύπτονται από σύμβαση με τη ΔΕΗ για την προμήθεια ρεύματος σε σταθερή τιμή. Και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, θα υπάρξει επιχορήγηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
«Με τη στήριξη στόχος είναι, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, οι επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν από το νέο έτος να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, που με τη σειρά τους θα πυροδοτήσουν νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία» εκτιμούν από το ΥΠΕΝ.
Για το σκοπό αυτό έγινε και κυβερνητική σύσκεψη πολύ πρόσφατα και μάλιστα σε δύο φάσεις (υπουργοί- τεχνοκράτες υπουργείων).
Εξετάστηκε σε αυτήν αποκλειστικά η προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υπέρογκες αυξήσεις των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αναμένεται να διατηρηθούν τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, ήταν και το βασικό θέμα.
Στην υπουργική σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η γεν. γραμματέας Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου.
Στην «τεχνοκρατική» μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ.Ι. Γιαρέντης, και ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ.Αθ. Δαγούμας και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΝ.
Στις συσκέψεις εξετάστηκαν όλα τα σενάρια που βρίσκονται υπό επεξεργασία για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος το επόμενο έτος.
Σενάρια τα οποία πρόκειται να οριστικοποιηθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε να ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κομισιόν: Βάλτε κόφτη στην οριζόντια επιδότηση στο ρεύμα αμέσως