«Σταματήστε την οριζόντια επιδότηση στο ρεύμα των 39 ευρώ σε όλους αδιακρίτως τους λογαριασμούς και βάλτε εισοδηματικά κριτήρια ώστε οι επιδοτήσεις να μειωθούν στο μισό από την 1η Ιανουαρίου».
Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει η Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση (αλλά και σε άλλες κοινοτικές κυβερνήσεις που παρέχουν ανάλογες επιδοτήσεις) και αποτελεί ένα ακόμη πονοκέφαλο για την Αθήνα εν μέσω ενεργειακής πανδημίας.
Την ίδια στιγμή όμως σημειώνονται αλλεπάλληλα ρεκόρ στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που και αυτές σε κάποια φάση θα περάσουν στην κατανάλωση φουσκώνοντας ακόμη περισσότερο τους λογαριασμούς! Οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων ξεπέρασαν τα 80 ευρώ ανά τόνο με τα συμβόλαια των μηνών Ιανουαρίου, Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2022 να δείχνουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα περίπου στα 82 ευρώ.
«Θα πρέπει να δούμε και το δημοσιονομικό κομμάτι» μας λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που παρακολουθεί επισταμένα τους αριθμούς και συνεχίζει: «έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 7-9% που είναι αληθινός θρίαμβος αλλά παράλληλα η πανδημία μας αφήνει φέτος δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6- 7% του ΑΕΠ και πρέπει να το ελέγξουμε» και ολοκληρώνει την ανάλυση-πρόβλεψη που κάνει λέγοντας πως «το 2022 επιδοτήσεις στο ρεύμα θα υπάρχουν φυσικά, αλλά θα πάμε σε κόσκινο με εισοδηματικά κριτήρια, η Κομισιόν δεν έχει και πολύ άδικο».
Υπάρχουν όμως και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που αναλογίζονται τις δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις και εκφράζουν έντονο προβληματισμό λέγοντας χαρακτηριστικά «τότε να στείλουμε το λογαριασμό να τον πληρώσουν οι σκληροί τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες!».
Τι προτείνει η Κομισιόν για την επιδότηση στο ρεύμα
Τεχνοκράτες της Κομισιόν με τους οποίους συνομιλήσαμε λένε πως «το βασικό είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, μέσω του οποίου θα περιορίζονται δραστικά οι ακραίες μεταβολές στα ενεργειακά χρηματιστήρια» και συνεχίζουν λέγοντας πως «λόγω πληθωρισμού θα υπάρξει υψηλότερο κόστος δανεισμού, γι’ αυτό και ο στόχος είναι να πάρουν τα σωστά μηνύματα οι επενδυτές που αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα και οι ξένοι οίκοι που βαθμολογούν. Εάν το έλλειμμα της επόμενης χρονιάς φύγει ξαφνικά προς τα πάνω, τότε η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και δεν θα μπορεί να δανειστεί φθηνά για να ξεπληρώσει το χρέος».
Σχολιάζοντας τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ παρατηρεί πως «πρόνοια για επιδοτήσεις στο ρεύμα, δεν έχει ακόμη εγγραφεί στον Προϋπολογισμό. Όμως η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει και το 2022. Αρα θα χρησιμοποιήσουμε τα πρόσθετα έσοδα από τα υψηλά επίπεδα των τιμών των ρύπων όσο και της χονδρικής στο ρεύμα (217 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα) και μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα μειώσουμε τις απώλειες εισοδήματος των νοικοκυριών, το ερώτημα είναι πόσο».
Αναφορικά με τις τιμές των αέριων ρύπων, έμπειρο στέλεχος του ΥΠΕΝ μας είπε πως «ανεβαίνουν συνεχώς και έφτασαν τις τιμές φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF οπότε το βαρύ χειμώνα θα τις δούμε στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ίσως και παραπάνω» υπενθυμίζοντας πως «πλέον οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τον Απρίλιο που ήταν στα 40 ευρώ ενώ οι τιμές φυσικού αερίου για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν τετραπλασιαστεί!».
Στέλεχος της ΡΑΕ εκτιμά πως «οι τιμές θα αποκλιμακωθούν την Άνοιξη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης ενώ κάθε 2-3 μήνες θα έχουμε φάσεις ενεργειακών κρίσεων που δεν θα δίνουν το περιθώριο οικονομικής ανακούφισης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο πρόβλημα η επάρκεια φυσικού αερίου στην ΕΕ: «σήμερα οι αποθήκες φυσικού αερίου είχαν πληρότητα 67%,» λέει ο Πρόεδρος της ιταλικής Snam, κ.Μάρκο Αλβέρα και χτυπάει καμπανάκι σε Κομισιόν και Βερολίνο «να δημιουργήσουν στρατηγικό απόθεμα αερίου πριν να είναι αργά, διότι μοιραία θα εκτιναχθούν κι άλλο οι τιμές στο ρεύμα αν τα επίπεδα αυτά ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο σημείο, μετά από το οποίο δεν θα μπορεί να αντληθεί άλλο αέριο για λόγους διατήρησης της πίεσης στο δίκτυο των αγωγών, οπότε τι θα γίνει;» αναρωτιέται μάλλον ρητορικά.
Εμμέσως πλην σαφώς απαντάει ο τεχνοκράτης της Κομισόν: «η Ελλάδα με ελλείμματα 7% φέτος, δεν θα μπορεί να συνεχίσει τα οριζόντια μέτρα και πρέπει να τα κουτσουρέψει άγρια με απροσδιόριστες κοινωνικές συνέπειες. Οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Βρυξελλών για παράταση των μέτρων επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών και το 2022, θα είναι πολύ σκληρές προβλέπω».
Και ακόμη δεν αρχίσαμε…