«Ζεστό χρήμα» προς τους προμηθευτές ρεύματος θα αρχίσει να «τρέχει» σε λίγες ημέρες, ώστε να το χρησιμοποιήσουν στην άμεση επιδότηση λογαριασμών ρεύματος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου των καταναλωτών.
Τα ποσά από αυτό το μήνα μέχρι και τον Ιανουάριο που μας έρχεται θα φτάσουν τα 470 εκατομμύρια αλλά ενδεχομένως σε αυτά να προστεθούν άλλα 170 από τα Ταμεία της Ενεργειακής Μετάβασης και έτσι το συνολικό ποσόν ως το Φεβρουάριο το 2022 να προσεγγίσει τα 650 εκατομμύρια για την ανακούφιση των νοικοκυριών που πληρώνουν τις συνέπειες της εισαγόμενης ενεργειακής πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, για την ταχύτερη ενίσχυση των νοικοκυριών που έχουν ανάγκη, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση να μεταφερθεί το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (το ΕΤΜΕΑΡ όπως ονομάζεται) στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ρεύματος (από τις πάγιες χρεώσεις στις οποίες βρίσκεται σήμερα) ώστε τα κονδύλια του ΕΤΜΕΑΡ να πηγαίνουν αυτόματα στα ταμεία των ειδικών λογαριασμών για τις ΑΠΕ με όρους αγοράς, και όχι με κρατικές αποφάσεις και να χρησιμοποιούνται για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος προς τους «μη έχοντες».
Κυλιόμενες επιδοτήσεις για το ρεύμα
Σε ότι αφορά στις κυλιόμενες επιδοτήσεις θα γίνουν ανά προμηθευτή με βάση τα μερίδια αγοράς της 31ης Αυγούστου αλλά στο πρώτο τετράμηνο της επόμενης χρονιάς θα γίνουν διορθώσεις με βάση τις πραγματικές καταναλώσεις, για ένα ολόκληρο δωδεκάμηνο. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δικαιότερες οι κατανομές των χρημάτων και φυσικά θα είναι αντιπροσωπευτικότερη η μετακύλισή τους στα νοικοκυριά.
Όπως μας λέει στέλεχος του ΥΠΕΝ: «η επιδότηση που έχουμε ήδη εξαγγείλει αφορά 7.692.000 μετρητές της χαμηλής τάσης, οικιακών και επαγγελματικών, και περιλαμβάνει τρείς διαφορετικές κατηγορίες τιμολογίων με διαφορετική επιδότηση σε κάθε μία: Τιμολόγια με ρήτρα- Τιμολόγια με Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) -Τιμολόγια με σταθερή χρέωση» και προσθέτει: «έχουμε έτοιμη την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα βγει πολύ σύντομα και θα ρυθμίζει τα ζητήματα των δικαιούχων επιδότησης, το ύψος της επιδότησης ανά μεγαβατώρα, τον τρόπο και χρόνο χορήγησής της, το χρόνο εκκαθάρισης, την περίοδο κατανάλωσης, τα ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων καθώς και τη διαδικασία απόδοσης της πίστωσης στους προμηθευτές».
Η επιστολή του ΥΠΕΝ στους προμηθευτές
Για το σκοπό αυτό το ΥΠΕΝ έστειλε επιστολή προς τους προμηθευτές όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, σχετιζόμενες με την χοvδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται:
α) για το μήνα Σεπτέμβριο στο ποσό των 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους δικαιούχους.
β) Για τον Οκτώβριο 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα,
γ) για δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), η επιδότηση ορίζεται στα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,
δ) για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 130 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
ε) οι ειδικές κατηγορίες του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), θα έχουν επιδότηση 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και
στ) για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, σχετιζόμενες με την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου, στο ποσό των 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας».
Σε ότι αφορά στην πρόταση για ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος, στη δεδομένη συγκυρία τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 300% φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 200% φθηνότερο συγκριτικά με τον λιγνίτη.
«Αν είχε γίνει ήδη η ενσωμάτωση του Τέλους, τότε θα περνούσε αυτόματα στον τελικό καταναλωτή το όφελος από τη φθηνή πράσινη ηλεκτροπαραγωγή» μας λέει ανώτατο στέλεχος της Ενωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και προσθέτει πως «το μόνο προαπαιτούμενο είναι πως πυλώνας του μηχανισμού θα είναι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, με τα σχετικά ποσά να ενσωματώνονται στο κόστος προμήθειας και να ανακουφίζουν τους καταναλωτές. Σήμερα μπορεί να εκτιμηθεί με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να υπάρχει οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές, και μετά το τέλος της ενεργειακής κρίσης. Ο λόγος είναι πως οι νέες μονάδες ΑΠΕ έχουν κλειδώσει πολύ χαμηλές ταρίφες, με τους πιο πρόσφατους αιολικούς σταθμούς να κατακυρώνουν Τιμές Αναφοράς στα 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, άρα το όφελος για τα νοικοκυριά θα είναι μεγάλο».
Πάγια πρόταση από το 2012 για την ενίσχυση από ΑΠΕ
Είναι πάντως η ίδια άποψη που η Ένωση υποστηρίζει από το 2012 σθεναρά, όπως και άλλοι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ. Όπως πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος της ΕΛΕΤΑΕΝ «αυτή είναι μία πρόταση επί της αρχής, αφήνοντας ανοικτή την υπόθεση του αλγόριθμου με την οποία θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της Ένωσης στο πλαίσιο της δράσης ‘Γενιά 17’ να υιοθετήσει τον Στόχο 7 του ΟΗΕ για φθηνή και καθαρή ενέργεια».
Ανθρωποι μέσα από τη ΡΑΕ που παρακολουθούν το θέμα ακόμη και στατιστικά παρατηρούσαν πως «οι διαγωνισμοί δημιουργούν την απαιτούμενη επενδυτική ασφάλεια για την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ και θα αρχίσουν να αποκτούν έδαφος και τα διμερή συμβόλαια. Προϋπόθεση ωστόσο είναι να ωριμάσει η εγχώρια αγορά, γεγονός που έχει να κάνει με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων οι οποίες για παράδειγμα θα απαλείψουν τις έντονες διακυμάνσεις του κόστους εξισορρόπησης».
Στο ίδιο θέμα καθηγητής του ΕΜΠ με βαρύνουσα γνώμη μας έλεγε πως «η ενεργειακή πανδημία που έχει ενσκήψει αναδεικνύει το γεγονός ότι η καθαρή ηλεκτροπαραγωγή δεν είναι εκτεθειμένη στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και τα γεωπολιτικά παιχνίδια. Επομένως, για να συγκρατηθεί το ενεργειακό κόστος σε ανάλογες μελλοντικές κρίσεις, που είναι πιθανό να συμβούν, θα πρέπει να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση».
Τέλος και από το ΥΠΕΝ μας έλεγαν πως «ακόμη και τα παλιότερα αιολικά πάρκα, με τις υψηλότερες ταρίφες, μειώνουν το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές για ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι για το 2017, τελευταία χρονιά για την οποία υπήρξαν αναλυτικά στοιχεία, οι αιολικοί σταθμοί που λειτουργούσαν τότε ελάττωσαν κατά 53 εκ. ευρώ το κόστος ρεύματος για τους καταναλωτές».