Γράφουν και σβήνουν στο κυβερνητικό επιτελείο τα σενάρια για τα κριτήρια για την επιδότηση ρεύματος από τον Ιανουάριο μετά το βέτο των Βρυξελλών στις οριζόντιες επιδοτήσεις.

«Καταλήγουμε στην εισήγηση να υπάρξει μεγαλύτερη επιδότηση ρεύματος για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές, με αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια» μας λέει στέλεχος του ΥΠΕΝ και συνεχίζει ανοίγοντας ουσιαστικά τα χαρτιά του: «η εισήγησή μας είναι σε κάθε περίπτωση να πάψει να ισχύει η οριζόντια επιδότηση για καταναλώσεις έως και 300 κιλοβατώρες, καθώς με το νέο πλαίσιο που φέρνουμε οι επιδοτήσεις πρέπει να δίνονται μόνον σε όσους δικαιούνται ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με εισοδηματικό όριο τα 27.000 ευρώ.

Αντιθέτως για το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου έχουν εκτοξευθεί και πάλι το τελευταίο διάστημα, ενώ σε σχέση με το 2020, έχει γίνει τεράστια αύξηση 181% και η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης είναι αδήριτη. Προς αυτή την κατεύθυνση αυτή η ΔΕΠΑ προτίθεται να διπλασιάσει την έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου στο 30% το Δεκέμβριο από 15% το Νοέμβριο. Φυσικά τον τελευταίο λόγο έχει το Υπουργείο Οικονομικών που κρατάει τα κλειδιά του …Δημόσιου Ταμείου».

Επιδότηση ρεύματος: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Όπως έχει γράψει η «Αξία» από τις 11 Δεκεμβρίου αλλά και πρώτο το radar.gr ήδη από τις 7 Δεκεμβρίου για να συνεχιστεί η επιδότηση ρεύματος των 39 ευρώ/μήνα ισχύει μετά και το Δεκέμβριο, θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Κομισιόν: Βάλτε κόφτη στην οριζόντια επιδότηση στο ρεύμα αμέσως

«Σε αντίθετη περίπτωση, η διατήρηση της καθολικής επιδότησης θα ισοδυναμεί με έμμεσο καθορισμό της τιμής του ρεύματος, που αντίκειται στους κανόνες του ανταγωνισμού, αλλά και η υπερβολική δαπάνη θα θέσει σε κίνδυνο την ισχυρή ανάπτυξη που χτίζει τώρα η Ελλάδα» διεμήνυσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν προς την κυβέρνηση.

Σε απάντηση το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ορίσει συγκεκριμένο ύψος κατανάλωσης που θα είναι επιλέξιμο για την επιδότηση ρεύματος (και πάνω από αυτό δεν θα υπάρχει επιδότηση) αλλά και βασικά εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση με πλαφόν πάνω από το οποίο ο καταναλωτής δεν θα είναι επιλέξιμος για επιδότηση.

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν τα δύο κριτήρια θα εφαρμοστούν συνδυαστικά ή μόνο το ένα από τα δύο (προφανώς τα εισοδηματικά κριτήρια) αφού στο Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν αυτή τη στιγμή την ωφέλεια σε κάθε περίπτωση.

Αλλά και στην περίπτωση που επιλεγεί το κόσκινο με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, υπάρχουν δύο υποσενάρια:

α) να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια που θα καταλήγουν να είναι επιλέξιμοι περίπου το 50% των καταναλωτών, οι πιο ευάλωτοι και

β) τα κριτήρια να είναι πιο χαλαρά και να καταλήγουν στο να είναι επιλέξιμοι περίπου το 80% των καταναλωτών.

Στο πρώτο υποσενάριο που τα κριτήρια προβλέπεται να είναι πιο αυστηρά, οι πιο ευάλωτοι θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση ρεύματος, ενώ στο δεύτερο που τα κριτήρια προβλέπεται να είναι πιο χαλαρά, το ύψος της επιδότησης θα είναι μικρότερο.

Επιδότηση ρεύματος: Μόνο σε όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο;

Προσωρινή ανάσα στους καταναλωτές

Υπενθυμίζουμε ότι με τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα, ανεστάλησαν οι χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής από όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Πιο συγκεκριμένα δρομολογείται για την Άνοιξη – Καλοκαίρι η καταβολή των τελών διανομής στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση μειώνει κατά 10% περίπου τον λογαριασμό τους χειμερινούς μήνες.

Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα τέλη δεν διαγράφονται, αλλά αναβάλλονται και θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Η ρύθμιση προβλέπει πως οι οικιακοί καταναλωτές θα μπορούν να αποπληρώσουν τα ποσά αυτά σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Τα ποσά του Νοεμβρίου θα σπάσουν σε δύο δόσεις και θα πληρωθούν εντός του Απριλίου του 2022 και τα ποσά του Δεκεμβρίου με αντίστοιχο τρόπο θα πληρωθούν τον Μάιο του 2022.

Όπως προβλέπει η τροπολογία, η ρύθμιση εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κάποιος άλλος διακανονισμός είσπραξης μεταξύ της εταιρείας και του οικιακού πελάτη.

«Όλα δείχνουν ότι οι πολύ υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια θα μας επιβαρύνουν και τους πρώτους μήνες του 2022, ενώ εμείς ετοιμαζόμαστε για νέο γύρο σκληρών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, με περιεχόμενο την παράταση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και για την επόμενη χρονιά. Ηδη από τον Σεπτέμβριο έχει καταγραφεί έντονη αντίρρηση για τα μέτρα στήριξης οριζόντιου χαρακτήρα. Οι επιδοτήσεις της κιλοβατώρας δόθηκαν τελικώς σε όλους για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου και μάλιστα με διαρκώς αυξανόμενο ποσό λόγω της εκρηκτικής πορείας στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Για το 2022, όπως έχουμε πεί, θα μπει στο τραπέζι το ενδεχόμενο οι ενισχύσεις να παραταθούν, όχι για όλους αλλά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, πιθανότατα εισοδηματικά» μας λέει στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου.

Επιδότηση ρεύματος: Μόνο σε όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο;

Κρίσιμος ο Ιανουάριος

Οι συζητήσεις θα κορυφωθούν τον Ιανουάριο καθώς θα πρέπει να υπάρχει απάντηση στο πώς θα ενισχυθούν τα νοικοκυριά για τις καταναλώσεις ρεύματος του Ιανουαρίου σε περίπτωση που επιμείνουν οι πολύ υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια.

«Πρόθεσή μας είναι από τον Ιανουάριο να μπει σε λειτουργία και ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ώστε να μικραίνουν οι ακραίες μεταβολές στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος».

Στον προϋπολογισμό του 2022 δεν έχει εγγραφεί κονδύλι για τη στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση κατά το επόμενο έτος.

«Συνεπώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι που συσσωρεύονται στους ειδικούς λογαριασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος εξαιτίας της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα τόσο των τιμών των ρύπων όσο και της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που παράγει πρόσθετα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανά τρίμηνο, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για να μετριαστούν οι απώλειες εισοδήματος των νοικοκυριών εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος» μας λένε από το ΥΠΟΙΚ και το ΥΠΕΝ.

Δυστυχώς η πίεση προς τα νοικοκυριά θα είναι μεγαλύτερη από εδώ και πέρα αφού αντίθετοι με την οριζόντια στήριξη των καταναλωτών το 2022 εμφανίζονται οι θεσμοί, ενώ οι καταναλώσεις τους χειμερινούς μήνες είναι μεγαλύτερες.

Επίσης η τιμή χονδρικής τον Νοέμβριο ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ιστορικά, καθώς ο μήνας έκλεισε με μέση τιμή πάνω από 22,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Λόγω της αύξησης των τιμών χονδρικής έγινε σημαντική αύξηση και στα λεγόμενα «σταθερά» τιμολόγια, δηλαδή τα τιμολόγια που δεν επηρεάζονται από τη μεταβολή της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.