Οικονομική «ανάσα» για χιλιάδες καταναλωτές φυσικού αερίου που είχαν μείνει εκτός επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος με τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κ.Σκρέκα.

Αντίστοιχη ρύθμιση, περιλαμβάνεται και για τους παρόχους φυσικού αερίου οι οποίοι πάντως δηλώνουν δυσαρεστημένοι.

Η νομοθετική ρύθμιση αφορά σε οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι γλυτώνουν προσωρινά τις χρεώσεις χρήσης ενέργειας και δυναμικότητας του δικτύου διανομής για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο και θα τα πληρώσουν σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τον Απρίλιο του 2022.

Προσωρινές διευκολύνσεις ρευστότητας παρέχονται και σε προμηθευτές φυσικού αερίου: γι’ αυτούς η ρύθμιση προβλέπει ότι θα μπορούν να καταβάλλουν στους Διαχειριστές Δικτύου σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις τις προαναφερόμενες χρεώσεις που δεν θα πληρώσουν οι οικιακοί πελάτες. Οι δόσεις ξεκινούν από τον Μάρτιο του 2022.

φυσικού αερίου

«Δεν μας βρίσκει σύμφωνους ο χαρακτηρισμός ως διευκόλυνση για μας» λέει εκπρόσωπος μεγάλου καθετοποιημένου παρόχου «αφού θα τα πληρώσουμε όλα μαζεμένα από το Μάρτιο και θα υπάρξουν μεγάλες πιέσεις στη ρευστότητά μας, αφού και τότε θα υπάρχει κρίση και πιθανή στάση πληρωμών των πελατών μας. Συνεπώς υπάρχει μια προσωρινή αναστολή και θα πληρώσουμε τα πάντα σε 3 μήνες και μετά» συνεχίζει.

Η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο ΥΠΕΝ περιλαμβάνει σύνολο αναστολών πληρωμών χρεώσεων για τους δύσκολους χειμερινούς μήνες της ενεργειακής κρίσης αλλά και διευκολύνσεων καταβολής τους σε δεύτερο χρονικό στάδιο.

Παράλληλα χθες ο κ.Σκρέκας μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στα μέτρα για την πεντάμηνη αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ σε βιομηχανίες και αγρότες είπε ότι «σήμερα ο λογαριασμός τους είναι πλεονασματικός, ενώ τα πλεονάσματα για φέτος και για το 2022 λόγω της διασύνδεσης της Κρήτης θα διαρκέσουν ώστε να μη χρεωθούν τα 50 εκατομμύρια στους καταναλωτές» και συνέχισε λέγοντας πως «η κυβέρνηση θα το πράξει όταν αποδειχθεί και στην πράξη».

Η ρύθμιση όμως εκτός από τους οικιακούς πελάτες φυσικού αερίου αφορά και τις εξαγγελίες που για τη διευκόλυνση των βιομηχανιών αλλά και την επέκταση των μέτρων και για αγροτικές επιχειρήσεις μέσης τάσης.

Χαρακτηριστικά από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

-Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.

-Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

-Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης μεγαλύτερης των 13GWh.

-Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.

-Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.

-Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.