Ξανά στο τραπέζι για διαβουλεύσεις σχετικά με τις τιμές ρεύματος και τα τιμολόγια θέλει να καθίσει  με τους προμηθευτές ενέργειας η ΡΑΕ, παρά τις αλλεπάλληλες απορρίψεις των προτάσεων της σχεδόν από όλους τους παράγοντες της αγοράς.

«Θέλουμε η διαβούλευση να αφορά δύο στάδια: το προσυμβατικό δηλαδή το στάδιο πριν την υπογραφή της σύμβασης από τους καταναλωτές και στο συμβατικό, στα σημεία  του λογαριασμού που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα» είπε σε δημοσιογραφική ενημέρωση για τις τιμές ρεύματος πριν λίγο ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθ. Δαγούμας που πρόσθεσε : «υπάρχουν σήμερα 387 διαφορετικά τιμολόγια ηλεκτρισμού και αυτό δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στην κατανόηση τους από τον κόσμο. Με την λειτουργία του εργαλείου παραπόνων από την ΡΑΕ έχουν διατυπωθεί και τα πρώτα 100 παράπονα από τους καταναλωτές που ως επί το πλείστον επικεντρώνονται στην ρήτρα αναπροσαρμογής».

Η πρόταση της  ΡΑΕ για τις τιμές ρεύματος καταλήγει στη δημιουργία δύο ειδών τιμολογίων:

α) τα σταθερά τιμολόγια με ρήτρα αποχώρησης και

β)τα κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής που θα έχει κάποιο εύρος αλλά χωρίς πέναλτι αποχώρησης.

Όπως τονίστηκε, ο κάθε προμηθευτής θα μπορεί να επιλέγει την ρήτρα που επιθυμεί, όμως ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει το ανώτατο και κατώτατο όριο στις τιμές ρεύματος όταν υπογράφει την σύμβαση και εφόσον δεν τον ικανοποιεί να μπορεί να αποχωρεί χωρίς την καταβολή ρήτρας.

τιμές ρεύματος

Τι λένε ανεπισήμως στο ΥΠΕΝ για τις τιμές ρεύματος

«Πρέπει η ΡΑΕ να επεξεργάζεται πρακτικές προτάσεις και λύσεις ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση να λύσει το …σταυρόλεξο για πολύ λίγους με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος» σχολίασε  ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΝ) απαντώντας έμμεσα στον Πρόεδρο της ΡΑΕ ενώ άλλα στελέχη του ΥΠΕΝ παρατηρούσαν πως «μέσα στην κρίση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσφεύγει στην Κομισιόν ρωτώντας  εάν μπορεί να επιβάλλει επιστροφή  χρημάτων με ωφελημένους τους προμηθευτές ενέργειας και τους βιομηχανικούς καταναλωτές από τις αυξημένες τιμές στην αγορά κατά την έναρξη του target model!»

«Ευτυχώς το ένδυμα της κοινωνικής προστασίας φόρεσε ήδη η ΔΕΗ με τις σημαντικές διπλές εκπτώσεις τιμολογίων που ετοιμάζει, ενώ θα ακολουθήσουν και τουλάχιστον τρείς ιδιώτες πάροχοι» πρόσθεταν στο Υπουργείο.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ πάντως είπε ότι η διαβούλευση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά την περίοδο από αρχές του 2022 αφού ήδη οι προμηθευτές έχουν καταρτίσει την εμπορική τους πολιτική και έχουν τιμολόγια που «τρέχουν». Επομένως είναι πιο σωστό να έχουν ένα περιθώριο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αλλά αυτό όπως τόνισε δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν έλεγχοι στα υφιστάμενα τιμολόγια.

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει στοιχεία για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, λέγοντας ότι πρέπει να περιμένουμε την τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης για να δούμε σε τι επίπεδα θα διαμορφωθούν οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι όλη η ΕΕ βρίσκεται με το βλέμμα στραμμένο στους προμηθευτές ενέργειας. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές έχουν δημιουργήσει, όπως παραδέχτηκε ισχυρές πιέσεις στην αγορά.

Ενδιαφέρον έχει ότι η ΡΑΕ σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα «έχει έρθει σε επαφές με προμηθευτές που εμφανίζουν επισφάλειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσκολίες στην αποπληρωμή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς τους διαχειριστές. Στις εταιρείες αυτές και σε συνεννόηση τον ΔΕΔΔΗΕ δόθηκε προθεσμία ενός μηνός για να καταβληθούν οι εγγυητικές και όπως ανέφερε βούληση των εταιρειών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας είναι να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση. Αν  θα τα καταφέρουν θα φανεί το επόμενο διάστημα, τονίζοντας επίσης ότι κάποια τιμολόγια προσπάθησαν να τα αλλάξουν σε κυμαινόμενα για να μετακυλίσουν το ρίσκο στους πελάτες τους και να διασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους».

Υπουργείο Ενέργειας: Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

Τι λένε οι ιδιώτες και η ΕΒΙΚΕΝ 

Από την πλευρά του εκπρόσωπος  ιδιωτικής ενεργειακής εταιρίας και συνεχίζει: «μόνο τυχαίο δεν είναι που οι προτάσεις της ΡΑΕ για αναδιάρθρωση της ενεργειακής αγοράς έχουν απορριφθεί από όλους αναφανδόν, ενώ πλέον αμφισβητείται ξεκάθαρα η  δυνατότητα  του Διαχειριστή να δημοπρατεί τις ανάγκες του για εφεδρείες πριν την επίλυση της αγοράς επόμενης ημέρας».

Πάντως από την «ετυμηγορία» της Κομισιόν θα κριθεί το κατά πόσο θα δρομολογηθούν ή όχι οι διαδικασίες για την καταβολή μεγάλων αποζημιώσεων  στους δικαιούχους, για χρεώσεις που πλήρωσαν στην έναρξη του Μοντέλου Νέας Αγοράς (Target Model) και έως την εφαρμογή των αμφισβητούμενων μέτρων της ΡΑΕ.

Τέλος, για μια αγορά προμήθειας που απέχει παρασάγγας των συνθηκών ανταγωνισμού και προσιδιάζει σε ολιγοπώλιο με κύρια ευθύνη των καθετοποιημένων προμηθευτών, κυρίως των ιδιωτών, κάνει λόγο η ΕΒΙΚΕΝ, η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή της, μετέχοντας στη διαβούλευση της ΡΑΕ για την αναθεώρηση του Κώδικα Προμήθειας.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά προμήθειας, η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει πως δεδομένες πρακτικές κύρια από τους καθετοποιημένους προμηθευτές έχουν οδηγήσει «στην παγίωση της μεταφοράς στα τιμολόγια του 100% του ρίσκου των τιμών της αγοράς επόμενης ημέρας και των χρεώσεων της αγοράς εξισορρόπησης στους πελάτες». Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μετά την αλλαγή πολιτικής στα τιμολόγια των καθετοποιημένων προμηθευτών, οι καταναλωτές, κύρια στη Μέση και Υψηλή Τάση, καλούνται να εξοφλούν λογαριασμούς με την τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας να φτάνει έως και 185 ευρώ/MWh.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ, οι καθετοποιημένοι προμηθευτές πετυχαίνουν εξαιρετική αντιστάθμιση κινδύνου συνδυάζοντας παραγωγή και προμήθεια καθώς «διαθέτουν μια ετήσια παραγωγή που υπερβαίνει τις ποσότητες ενέργειας που προμηθεύουν στη λιανική, με διασφαλισμένη πλέον τη λειτουργία τους και επιπλέον σημαντικά έσοδα από τη συμμετοχή στην αγορά εξισορρόπησης».

«Είναι προφανές ότι εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί ανακύπτει αυτομάτως θέμα αδόκητων κερδών των παραγωγών», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ενωση και καλεί την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να διερευνήσει ποιες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής καθόρισαν τις τιμές στην αγορά επόμενης ημέρας (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά και εισαγωγές).