Οι 50.000 Αυστριακοί σιδηροδρομικοί πραγματοποιούν σήμερα (28/11) «προειδοποιητική απεργία», επηρεάζοντας ένα εκατομμύριο επιβάτες σε μία χώρα που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες κινητοποιήσεις, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για μισθολογικές αυξήσεις.

«Κανένα τρένο δε μπορεί να κυκλοφορήσει σε όλη την Αυστρία και πέρα από τα σύνορα», σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συνδέσεις, έγραψε η εταιρεία ÖBB, που εξυπηρετεί πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς με νυχτερινά δρομολόγια τρένων. Η απεργία επηρεάζει τις μεταφορές σε όλα τα επίπεδα, από τις δημόσιες συγκοινωνίες έως τα περιφερειακά δρομολόγια και τα νυχτερινά τρένα μεγάλων αποστάσεων, καθώς και τις γραμμές εμπορικών αμαξοστοιχιών.

«Οι εργοδότες κοροϊδεύουν το προσωπικό με μία νέα, δήθεν προσφορά», έπειτα από συζητήσεις δύο μηνών, ανέφερε το συνδικάτο Vida, το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα τρένα, ανακοινώνοντας κατ’ αρχάς μία 24άωρη απεργία από χθες (27/11) τα μεσάνυχτα έως απόψε.

«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε αναθεώρηση της συλλογικής σύμβασης για μία καθαρή μηνιαία αύξηση 400€, ενώ, ο πληθωρισμός βρίσκεται τώρα στο 11%», επεσήμανε ο Γκέρχαρντ Τάουχνερ, που ηγείται των διαπραγματεύσεων και ελπίζει ότι θα ορισθεί μία νέα συνάντηση για αύριο (29/11). Το συνδικάτο καταγγέλλει ότι οι μισθοί αρχίζουν από «πολύ χαμηλά», στα 1.356€ καθαρά τον μήνα για τους σιδηροδρομικούς των νυχτερινών τρένων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εθνικής εταιρείας, Αντρέας Μάτε, κατήγγειλε την απεργία. Η εργοδοσία προσέφερε στους υπαλλήλους ένα εφάπαξ ποσό 1.000€ και μισθολογική αύξηση 208€, «την υψηλότερη προσφορά απέναντι στον πληθωρισμό, συνολικά», υποστήριξε ο κ. Μάτε. Στην Αυστρία, οι απεργίες αποτελούν σπάνιο φαινόμενο χάρη σε ένα σύστημα κοινωνικών εταίρων, όμως, ο διάλογος συναντά μεγάλες δυσκολίες, πλέον, λόγω της «εκτόξευσης» των τιμών.

Συνήθως, οι αυξήσεις μισθών προσδιορίζονται στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων ανά κλάδο ανάμεσα στο Ομοσπονδιακό Οικονομικό Επιμελητήριο (WKÖ), που συνενώνει όλους τους εργοδότες και το διασωματειακό των εργαζομένων. Στις σιδηροδρομικές μεταφορές, η συλλογική σύμβαση των οποίων αφορά 65 επιχειρήσεις, η τελευταία πολυήμερη απεργία πραγματοποιήθηκε το 2003.

Διαβάστε ακόμη: