Αύξηση παρουσίασε, κατά το δ’ τρίμηνο του 2020, η ονομαστική αξία των δανείων, τα οποία διαχειρίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας αυξήθηκε κατά 6.264 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 38.929 εκατ. ευρώ, έναντι 32.665 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2020.

Δάνεια προς επιχειρήσεις

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 13.893 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2020, από 11.326 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 2.549 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 13.795 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2020. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 8.176 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 17 εκατ. ευρώ στα 97 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2020.

Δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 934 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 6.080 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2020.

Δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 2.763 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 18.956 εκατ. ευρώ κατά το δ’ τρίμηνο του 2020. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 209 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 11.516 εκατ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 2.938 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 7.347 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ”

Την ίδια ώρα, το ΥΠΟΙΚ έδωσε συνοπτικά στοιχεία για το νέο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων “ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ”.Ειδικότερα, το λεγόμενο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» αποσκοπεί στην επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 18 μήνες (Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022), και στη μείωση των υπολειπομένων«κόκκινων» δανείων της τάξεως των 32 δισ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο ήδη από την παρούσα χρονιά – και με βεβαιότητα το 2022 – και οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων απαλλασσόμενες από τον βραχνά που τις εμποδίζει να χορηγήσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙ», παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Κράτους, της τάξεως των 12 δισ. ευρώ, στις υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ομολογίες των τιτλοποιήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.Η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο επίσημο αίτημα παράτασης το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και έπειτα θα φέρει άμεσα στη Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.