Τον Απρίλιο ψηφίζεται ο νόμος για τον «Ηρακλή ΙΙ» που έρχεται να απαλλάξει τις τράπεζες τόσο από παλαιά «κόκκινα» δάνεια, όσο και από κορωνοδάνεια, συνολικού ύψους τουλάχιστον 30 δις ευρώ.

Το αίτημα για την επεκταση του προγραμματος κρατικών εγγυήσεων έφυγε την Παρασκευή 12 Μαρτίου για τις Βρυξέλλες.

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται η έγκριση του «Ηρακλή ΙΙ»  από την Κομισιόν και στη συνέχεια η ψήφιση  του.

Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός: Με τον «Ηρακλή ΙΙ» το τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα και μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στη επόμενη μέρα της πανδημίας.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες για την κομβική συνάντηση με τους  σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα πρέπει να κατευθύνουν αποτελεσματικά στην πραγματική οικονομία.

Γιατί οι τράπεζες απαλλάσσονται  από τον βραχνά των «κόκκινων» δανείων και θα μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά τον ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, συντελώντας έτσι στον διπλό μετασχηματισμό τόσο της βάσης του παραγωγικού ιστού όσο και του τραπεζικού συστήματος».

Τι θα φέρει ο «Ηρακλής ΙΙ»

Η επέκταση του «Ηρακλή ΙΙ»  για  18 μήνες (Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022), αποσκοπεί  στη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά  32 δισ ευρώ, ώστε το 2022  και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφού απαλλαγούν από τον βραχνά των προβληματικών δανείων, να χορηγήσουν και πάλι  ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Το ύψος των εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙ» θα διαμορφωθεί στα 12δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Eurobank ανακοίνωσε ότι η τιτλοποίηση Mexico, ύψους 3,3 δισ. ευρώ  θα είναι η πρώτη που θα ενταχθεί στον «Ηρακλή ΙΙ», και θα πετύχει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στο τέλος του 2021.

Και όπως δήλωσε ο κ. Ζαββός « η Κυβέρνηση μεταρρυθμίζει το τραπεζικό σύστημα σε μια κρίσιμη συγκυρία, γιατί χρειαζόμαστε επειγόντως ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα, ευέλικτο και ικανό να διοχετεύει αποτελεσματικά στην πραγματική οικονομία τους τεράστιους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που αρχίζει να φαίνεται πια η έξοδος από την πανδημία και οι μηχανές της παγκόσμιας οικονομίας ξαναζεσταίνονται για την επόμενη μέρα. Είναι αυτό ακριβώς το μεγάλο μας στοίχημα». Και συμπλήρωσε πως: Είναι το κρίσιμο ραντεβού της δεκαετίας.

Μετά από σαράντα χρόνια αλλάζουν και πάλι οι κανόνες του παιχνιδιού και μας δίνεται ξανά, – πιθανόν για τελευταία φορά – η ευκαιρία να κλείσουμε την ψαλίδα, δηλαδή το χάσμα βορρά και νότου, και να πλησιάσουμε τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο,  τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.