Με 27 λέξεις ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, έβαλε σε «βαθειά κατάψυξη» το σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για δημιουργία της bad bank που θα αντιμετωπίσει εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα υφυπουργός απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών του ΚΙΝΑΛ -κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής- για τον κίνδυνο που απειλεί τις τράπεζες λόγω του αναβαλλόμενου φόρου, είπε:

«Όταν, το 2022, τα «κακά» δάνεια θα βρίσκονται σε μονοψήφιο αριθμό, σας βεβαιώνω ότι, έχει πολύ μικρή σημασία  οποιοσδήποτε κίνδυνος μπορεί να προέρχεται από τον αναβαλλόμενο φόρο».

Και έτσι απάντησε όχι μόνο στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, που ζήτησαν τη συζήτηση για τον «Ηρακλής» και την bad bank, αλλά και στην ΤτΕ.

Λίγο πριν ο κ. Ζαββός είχε βέβαια πει πως «είμαστε ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε προτάσεις έρχονται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προτάσεις, όπως αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος και οποιουδήποτε επισήμου οργανισμού.

«Στα θέματα του τραπεζικού τομέα έχουμε μία βασική κυβερνητική επιλογή και απόφαση, που τηρούμε απαρέγκλιτα και με αποτελέσματα».

Όπως είπε ο Γιώργος Ζαββός, μέσα σε ενάμιση χρόνο «32 δις ευρώ είναι τα «κόκκινα» δάνεια που καθαρίζονται και το κυριότερο σημείο είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς να επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος.

Γι’ αυτό γίνεται επιτακτική, αυτή τη στιγμή, και επείγουσα η παράταση του «Ηρακλή Ι», γιατί φτάσαμε στα όρια του πρώτου σχεδίου, όσον αφορά στις εγγυήσεις που μπορούν να δοθούν με βάση αυτό. Και οι τράπεζες, είναι επισπεύδουσες αυτές, έρχονται από τώρα με τις νέες τιτλοποιήσεις που θέλουν να εντάξουν.

Ο «Ηρακλής Ι» θα εξαλείψει 32 δισ και σκοπεύουμε και ο «Ηρακλής ΙΙ» να εξαλείψει κι αυτός 32 δις ευρω κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, σχεδόν θα πάμε στα 64 δισ ευρώ κόκκινα δάνεια που θα έχουν εξαλειφθεί, μέσα στο επόμενο 18μηνο.  Κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν φτάσει τα κόκκινα δάνεια σε ένα μονοψήφιο ποσοστό και στο ποσοστό εκείνο που θα είναι πολύ κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Απάντησε και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (και της Τράπεζας Πειραιώς) κ. Γιώργο Χαντζηνικολάου, λέγοντας μεταξύ των άλλων πως: Ναι εμπνευστήκαμε τον Ηρακλή από το μοντέλο της Ιταλίας, δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα.

Όμως για πρώτη φορά, έχει εφαρμοστεί, στην Ευρώπη, το μοντέλο τιτλοποιήσεων, με βάση την εγγύηση του δημοσίου όπως είναι το ιταλικό μοντέλο. Η διαφορά όμως είναι ότι η  Ιταλία ήταν investment grade, και εμείς δεν ήμασταν. Ο ένας έκανε περίπατο και ο άλλος ανέβαινε  ανήφορο.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Ζαββός αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν ώστε να μπορέσει να αποκτήσει την έγκριση του προγράμματος.

Και δεν θα γινόταν δυνατό ο «Ηρακλής» να εγκριθεί, αν δεν μειώνονταν  η προμήθεια για τις τράπεζες,  το ασφάλιστρο κινδύνου, που πληρώνουν οι τράπεζες στην εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Όπως είπε  τον Ιούνιο του 2019  το CDS,  με βάση το οποίο υπολογίζεται η πληρωμή της προμήθειας, ήταν 240 μονάδες βάσης  και σήμερα στις 80 μονάδες βάσης.

Αναφορά έκανε και στη διακράτηση από τις τράπεζες των senior ομολόγων της τιτλοποίησης που έχει μηδενική στάθμιση κινδύνου.

Έτσι ακόμα και αν καταπέσει ποτέ η εγγύηση αυτή,  η κατάπτωση αυτή έχει ήδη κοστολογηθεί μέσα στο ασφάλιστρο κινδύνου, το οποίο πληρώνουν οι τράπεζες, ώστε να διαφυλάσσεται προκαταβολικά το ελληνικό δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος.

Μάλιστα ακριβώς για τη προστασία του δημοσίου υπάρχει Επιτροπής Παρακαλούθησης των ανακτήσεων του «Ηρακλή»

Τέλος αναφέρθηκε στο  DTC, τον αναβαλομενο φορος, λέγοντας πως –με βάση ευρωπαϊκή ρύθμιση-  μετράει κανονικότατα ως κεφάλαιο.

Και ότι «αν υπάρξει ποτέ περίπτωση όπου  οι τράπεζες, λόγω τιτλοποιήσεων,  παραδείγματος χάριν, να έχουν ανάγκη για κεφάλαιο, το οποίο δεν μπορούν να αντλήσουν από την αγορά, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο  να ενεργοποιηθεί η παρέμβαση του δημοσίου».

Όμως οι τράπεζες, πριν κάνουν κάποια τιτλοποίηση, κάνουν τους υπολογισμούς τους, υπολογίζουν  το κεφάλαιο, το οποίο τους χρειάζεται για να καλύψουν τις τιτλοποιήσεις.

Και μια τελευταία παρατήρηση:  Όταν, το 2022, τα «κακά» δάνεια θα βρίσκονται σε μονοψήφιο αριθμό, σας βεβαιώνω ότι, έχει πολύ μικρή σημασία  οποιοσδήποτε κίνδυνος μπορεί να προέρχεται από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Τέλος ο κ. Ζαββός  έδωσε και τη χαριστική βολή λέγοντας πως η συζήτηση (που έγινε στη Βουλή) αδικεί  τους παρισταμένους, γιατί δημιουργείται η εντύπωση ότι  υπήρχε μία αντιπαράθεση μεταξύ «Ηρακλή» και Bad Bank. Η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή. Έχει μία πολιτική που εφαρμόζει και θα εφαρμοστεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.

Δείτε εδώ όλες τις οικονομικές ειδήσεις!