Τα τελευταία δύο χρόνια στο radar.gr έχουμε (δυστυχώς) επιβεβαιωθεί 100% σε όλες τις κρίσιμες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Από το κύριο ζήτημα της δεκαετίας, τον πληθωρισμό, μέχρι το πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες (ψηφιακού) χρήματος, διεθνών αγορών και εμπορευμάτων στο νέο οικονομικό σύστημα που σχηματίζεται – πολλές αναλύσεις ήταν αρκετά “μαύρες”. Σκοπός τους ανέκαθεν όμως είναι να δείξουν το φως στο σκοτάδι, και την πιθανή ευκαιρία στην κρίση, ώστε να προστατευθεί ο κόσμος.

Όμως υπάρχουν και καλά νέα! Το  CNBC  παρουσιάζει σε πέντε γραφήματα, το πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, παρότι ακόμη δε φτάνει τα προ πανδημίας επίπεδα, αργά αλλά σταθέρα κερδίζει έδαφος μετά την επέλαση του κόβιντ.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν, τα ταξίδια πάγωσαν και τα ποσοστά ανεργίας εκτοξεύτηκαν όταν ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στις αρχές του 2020. Μετά, εμφανίστηκαν σημάδια ανάκαμψης.

Οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν και ξεπέρασαν γρήγορα τα επίπεδα του 2019, ενώ η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αν και ο ρυθμός ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και τη βιομηχανία.

Ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ανοδική πορεία από τις αρχές του 2020 ως αντίδραση τόσο σε παράγοντες ζήτησης όσο και στην προσφορά. Η ζήτηση αρχικά εξατμίστηκε καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα lockdown, αλλά αργότερα επανήλθε, προκαλώντας ανησυχίες για την προσφορά το 2021.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 100,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019 και δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει οδηγήσει ξανά στο χάος την αγορά πετρελαίου, με το ρωσικό αργό να έχει επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μερικά καλά νέα: 5 γραφήματα που μαρτυρούν ανάκαμψη μετά την πανδημία

Κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία, τα futures του πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 106,38 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent ενισχύθηκε κατά 0,12% στα 109,46 δολάρια το βαρέλι.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να μειώσουν τη ζήτηση, αν και αυτό δεν θα σχετίζεται με την πανδημία.

Επανέρχεται η διάθεση για ταξίδια – Αλλά όχι στα προ-κοβιντ επίπεδα

Η ταξιδιωτική βιομηχανία επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία, καθώς πολλές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους και σύστησαν την παραμονή στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η εβδομαδιαία χωρητικότητα θέσεων μειώθηκε δραστικά πριν ανακάμψει, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον μέσο όρο του 2019, σύμφωνα με τον παγκόσμιο πάροχο ταξιδιωτικών δεδομένων OAG.

Μερικά καλά νέα: 5 γραφήματα που μαρτυρούν ανάκαμψη μετά την πανδημία

Οι παγκόσμιες εβδομαδιαίες θέσεις θα είναι 82 εκατ. και η συνολική χωρητικότητα θα βρίσκεται στο 23% χαμηλότερα από την ίδια εβδομάδα του 2019, δήλωσε η εταιρεία σε μια ενημέρωση στις 7 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την OAG, η χωρητικότητα των θέσεων αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατ. θέσεις την εβδομάδα μέχρι τα μέσα Μαΐου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC, η μέση εβδομαδιαία χωρητικότητα θέσεων το 2019 ήταν 110.716.079.

Εξισορροπείται η ανεργία μετά το “έμφραγμα” του 2020

Τα μέτρα lockdown οδήγησαν σε απώλειες θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 14,7%, ένα ρεκόρ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν επίσης σε άλλες χώρες.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του Δεκεμβρίου 2019 ως σημείο αναφοράς, τα ποσοστά ανεργίας στην Κίνα και τη Γερμανία έχουν επιστρέψει λίγο πολύ στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναφέρουν ελαφρώς αυξημένα ποσοστά ανεργίας.

Μερικά καλά νέα: 5 γραφήματα που μαρτυρούν ανάκαμψη μετά την πανδημία

Αναμένεται αύξηση επιτοκίων (επιτέλους;)

Οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια το 2020 για να στηρίξουν την οικονομία έναντι του κορωνοϊού.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Κορέα έχουν έκτοτε αυξήσει τα επιτόκια. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει η Fed στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Ωστόσο, τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά προ της πανδημίας.

Μερικά καλά νέα: 5 γραφήματα που μαρτυρούν ανάκαμψη μετά την πανδημία

Μειώνεται ο ρυθμός αύξησης του χρέους

Οι κυβερνήσεις δαπάνησαν περισσότερα για την προστασία της οικονομίας από την πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), οι δείκτες του χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκαν και εξακολουθούν να είναι υψηλότεροι σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν την πανδημία.

Στασιμοπληθωρισμός σημαίνει 70s δίχως μίνι και Led Zeppelin

GoldSwitzerland: Έρχεται οικονομικός «κατακλυσμός» – Καταφύγιο τα μέταλλα

Η Ουκρανία γίνεται το τέλειο άλλοθι για τη φτωχοποίηση της Δύσης

Η Fed μόλις «μαρτύρησε» τι θα συμβεί στις αγορές – To χθεσινό «πολεμικό» ράλι

Μήπως το SWIFT είναι ο Δούρειος Ίππος των τραπεζικών CBDC;

Μέταλλα: Έρχεται η νέα εποχή του χαλκού