Τι πραγματικά συνέβη την «Μαύρη Κυριακή» και τι σημαίνει η πτώση στα κρυπτονομίσματα. Σηματοδοτεί bear market το -20%; Πως κινούμαστε από αύριο, και πως το μπλακάουτ της… κινεζικής ΔΕΗ ξεγύμνωσε τον centralized μανδύα του βασιλιά των κρυπτονομισμάτων. Αυστηρώς ακατάλληλο για maximalists…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

«Μαύρη Κυριακή», «Ματωμένη Κυριακή» και άλλους τέτοιους βαρύγδουπους τίτλους είδαμε στα διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης, καθώς το Bitcoin υποχωρούσε πάνω από 15%, παρασέρνοντας και την υπόλοιπη αγορά κρυπτονομισμάτων.

Στα ίδια μέσα ενημέρωσης, που, σημειωτέον, μόλις ένα χρόνο πριν ούτε που θα καταδέχονταν να αφιερώσουν ύλη για τα άλλοτε παρεξηγημένα και πλέον πασίγνωστα ψηφιακά assets, που άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που κινείται το χρήμα.

«Βαρύγδουπος όμως κι ο δικός σου τίτλος», θα πείτε εύλογα. Μείνετε μαζί μου για λίγο, και ίσως συμφωνήσετε πως ο τίτλος δεν είναι καθόλου υπερβολικός ή «δημοσιογραφικός». Σε αυτήν εδώ τη στήλη δε χαϊδεύουμε αυτιά. Στοχεύουμε στην ουσία, εξετάζοντας τις αγορές με αντίληψη και εμπειρία. Διότι πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η αγορά εξακολουθεί να υποχωρεί, με το Bitcoin στα $54.000, Ethereum και XRP πάνω από $2.000 και $1.25 αντίστοιχα, και το τρελό, τρελό Dogecoin λίγο κάτω από το $0.40, έχοντας αισίως κατακτήσει την 5η θέση σε κεφαλαιοποίηση. Το συνολικό market cap ξεπερνά τα $2 τρισ.

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Για τρία πράγματα μιλάμε εδώ. Τι συνέβη στο Bitcoin, τι σημαίνει για την αγορά γενικότερα και πως κινούμαστε από αύριο. Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα:

Τι συνέβη την «Ματωμένη Κυριακή»;

Τίποτα. Αυτό συνέβη. Η αγορά απλώς έκανε αυτό που κάνει πάντοτε. Να ανεβοκατεβαίνει δηλαδή. Ναι αλλά τι προκάλεσε την πτώση, ρωτάτε, σε μια προσπάθεια να «διαβάσετε» πως δήθεν αντιδρά η αγορά σε υποτιθέμενες ειδήσεις, ούτως ώστε την επόμενη φορά να αντιδράσετε κι εσείς νωρίτερα. Μάταια προσπαθείτε.

Αν η αγορά κινούνταν με βάση τις ειδήσεις, τότε οι μόνοι άνθρωποι που θα είχαν πλεονέκτημα και θα έβγαζαν λεφτά από τα χρηματιστήρια θα ήταν όσοι διαθέτουν πρώτοι την πληροφορία (insiders) και στη συνέχεια όσοι τη μεταδίδουν πρώτοι. Σας εγγυώμαι προσωπικά πως οι δημοσιογράφοι του χώρου των financials μόνο λεφτάδες δεν είναι (γι’ αυτό άλλωστε είναι δημοσιογράφοι)!

Μα κάπως έτσι είναι πάνω κάτω, θα πείτε. Μόνο όσοι έχουν εσωτερική πληροφόρηση τα κονομάνε από τα χρηματιστήρια. Λάθος. Έτσι θέλουν να πιστεύουμε, προκειμένου να αποθαρρύνεται ο απλός λαός από το να δοκιμάσει τις ικανότητές του σε ένα παιχνίδι, το οποίο μπορεί να μην προσφέρει τις πιο ίσες ευκαιρίες, όμως δεν είναι και αδύνατον να κερδίσει κανείς, όσο «στημένο» κι αν είναι.

Αυτό ίσχυε περισσότερο παλιά, και γι’ αυτό ο κόσμος στρεφόταν στους «ειδικούς» (είδαμε πως κατέληξε αυτό, βλέπε Χρηματιστήριο 1999). Στην Εποχή της Πληροφορίας όπου ζούμε, δεν υπάρχει δικαιολογία αποτυχίας, για όποιον έχει χρόνο και όρεξη να ασχολείται με τις αγορές, έστω στον ελεύθερο του χρόνο. Ο μόνος του εχθρός είναι ο εαυτός του, όχι το στημένο παιχνίδι και το σύστημα. Το παιχνίδι πάντα θα είναι «καλωδιωμένο» εναντίον του. Η πληροφορία όμως και τα εργαλεία να την αξιοποιήσεις είναι δωρεάν, και προσβάσιμα σε όλους.

Κρυπτονομίσματα: 99% χειραγώγηση, 1% ουσιαστικά γεγονότα

Μα εσύ πριν μας είπες πως η πληροφορία (είδηση) δε διαμορφώνει την αγορά, θα πείτε πάλι. Αυτό που κάνει λάθος ο περισσότερος κόσμος, και δη οι αρχάριοι, είναι στο πως τη διαβάζουν. Αν αναλώνετε τον πολύτιμο χρόνο σας προσπαθώντας να εξηγήσετε γιατί η αγορά συμπεριφέρθηκε όπως συμπεριφέρθηκε, με βάση τις ειδήσεις, θα είστε πάντα ουρά των εξελίξεων.

Η πραγματική πληροφορία βρίσκεται στην οθόνη, στο screener, στους δείκτες. Η μόνη αξία πληροφόρησης, την οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς κερδοσκοπικά σε ένα ειδησεογραφικό άρθρο είναι είτε πουλώντας σε μια καλή είδηση (αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση, και το αντίστροφο), είτε εντοπίζοντας πίσω από τις λέξεις μια χρήσιμη πληροφορία που έχει μακροπρόθεσμη αξία. Αν μη τι άλλο, η κακή είδηση που ακολουθεί την πτώση είναι αφορμή για να αγοράσει κανείς (buy the dip).

Με εξαίρεση σπάνια και απρόβλεπτα γεγονότα τύπου «black swan» (μαύροι κύκνοι) όπως η έξαρση μιας πανδημίας ή η έκρηξη ενός ηφαιστείου, η συντριπτική πλειοψηφία των ειδήσεων αποτελούν non-events, δηλαδή γεγονότα που έχουν ήδη αποτιμηθεί από την αγορά, και άρα «θόρυβος».

Ειδικά η αγορά των κρυπτονομισμάτων που χειραγωγείται σε εξωφρενικά μεγάλο βαθμό (μην πέφτετε από τα σύννεφα), δεν κινείται στο άκουσμα μιας είδησης. Την αγορά κινούν σχεδόν αποκλειστικά οι whales, κατά βούληση. Όταν θέλουν να την ανεβάσουν, την ανεβάζουν, και όταν θέλουν να τη ρίξουν, τη ρίχνουν. Είναι τόσο απλό.

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Κάποιοι μάγκες, που έχουν μπει μήνες πριν, πούλησαν έγκαιρα, και κάποιοι άλλοι (που μπήκαν αργότερα) πάνω στον πανικό του -15%, με τους πρώτους να επαναγοράζουν στο σημείο αυτό. Αυτό συνέβη.

Δεν κινούν οι ειδήσεις την αγορά. Η αγορά κινεί τις ειδήσεις.

Τις ειδήσεις τις χρησιμοποιούν για εσωτερική κατανάλωση, προκειμένου να έχουν κάτι για να δικαιολογήσουν τις ακραίες διακυμάνσεις, ώστε ο κόσμος να έχει τη ψευδαίσθηση πως υπάρχει λογική, αιτιότητα και όχι ματαιότητα σε αυτό το παιχνίδι.

Διότι αν συνειδητοποιούσαν πόσο στημένο είναι, θα τρόμαζαν, θα έφευγαν και δε θα έμεναν λεφτά για τα χοντρά πορτοφόλια. Η Main Street ταϊζει τη Wall Street, όχι το ανάποδο. Η Wall Street απλώς λαμβάνει «παρά του μη έχοντος» 10, κρατάει τα 9, και δίνει πίσω ένα (αλλά καλό) σε κάποιον τυχερό και ξύπνιο της… πλέμπας. Ένας στους δέκα κερδίζει, όχι παραπάνω. Και όλοι πιστεύουμε πως είμαστε εμείς αυτός ο ένας.

Δεν ήταν πάντα έτσι. Όπως σε κάθε κύκλο ζωής μιας τεχνολογίας, και κατ’ επέκταση επένδυσης, υπάρχει το λεγόμενο innovator phase, το πρώιμο σκοτεινό στάδιο όπου κανείς δε γνωρίζει για εκείνο το διαμαντάκι εκεί έξω, παρά μόνο οι πρωτοπόροι. Ακόμη κι η ελίτ αγνοεί την ύπαρξή του σε εκείνη την underground φάση.

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Όταν όμως κάτι αρχίσει να γίνεται mainstream, κι εφόσον είναι καλό, οι καρχαρίες δεν αφήνουν να φτάσει στα χέρια της πλέμπας, παρά μόνο ό,τι αποφάγια περισσέψουν.

Κάπως έτσι το Bitcoin έχει καταντήσει έρμαιο της Wall Street και των ασιατικών whales, που τρέφονται από τα ψαράκια αφήνοντας υπολείμματα. Για αυτά τα αποφάγια παίζει στην ουσία όποιος μπαίνει σε αυτή τη φάση στο Bitcoin (πάντα μιλώντας για το τρέχον market cycle). Οι πραγματικές αποδόσεις κρύβονται στα επόμενα διαμαντάκια. Το ότι είναι σε μεγάλο βαθμό στημένο το παιχνίδι, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες και για εμάς.

Μαύρη Κυριακή; Απλώς Δευτέρα, λέμε εμείς

Τώρα που έχετε μια ιδέα πως παίζεται το παιχνίδι, πάμε πίσω στην «Ματωμένη Κυριακή».

Αλήθεια, αξίζει να λέγεται έτσι; Φυσικά και όχι. Όποιος έχει ζήσει το bull run του 2017 και στη συνέχεια τη μεγάλη bear market μέχρι και το 2020, γελάει. Έπεσε το Bitcoin σχεδόν 15% σε ένα βράδυ και έγινε πρωτοσέλιδο. Στα διαδικτυακά «επενδυτικά» γκρουπ (γελάει ο κόσμος με τους «επενδυτές» που… απλώνουν μάρκες σε τραπέζια ρουλέτας, άλλη κουβέντα αυτή) τα πανικόβλητα posts έδιναν κι έπαιρναν. Και που να έρθει η πραγματική bear market;! Διότι τούτο δω δεν ήταν παρά μια συνηθισμένη βίαιη διόρθωση, από αυτές που μισούμε και λατρεύουμε στα κρυπτονομίσματα. Όποιος δεν αντέχει -20 και -50%, δεν αξίζει τα +500 και +1000% που γράφουν τα δημοφιλή ψηφιακά assets.

Με μια ματιά στο γράφημα του τελευταίου χρόνου του Bitcoin, φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο μικρή είναι σχετικά η τελευταία πτώση, σε σχέση με το ασύλληπτο σχεδόν +1.200% που έχει καταγράψει από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και έπιασε «πάτο» κάτω από τα 4.000 δολάρια. Άλλα κρυπτονομίσματα έχουν καταγράψει ακόμη μεγαλύτερες ποσοστιαίες ανόδους έκτοτε. Το Bitcoin εξακολουθεί να βρίσκεται στο +1.000% από τότε, και στο +100% από την αρχή του έτους.

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Ακόμη κι αν μετρήσουμε την πτώση από τα ιστορικά υψηλά των $65.000, μέχρι το $51.500 είναι βουτιά σχεδόν 21%. Στις παραδοσιακές αγορές αυτό σημαίνει επίσημα bear market (οποιαδήποτε διόρθωση άνω του 20%). Όμως τα κρυπτονομίσματα δεν είναι παραδοσιακή αγορά όσον αφορά τις διακυμάνσεις της.

Τι σημαίνει η πτώση…

Ο λόγος που ο περισσότερος κόσμος πανικοβάλλεται, είναι διότι η πλειοψηφία των (μικρο)επενδυτών έχει μπει αργά στον τρέχοντα κύκλο (το majority που απεικονίζεται προηγούμενο γράφημα). Κι επειδή έχει μπει αργά, όταν πχ το Bitcoin ήταν ήδη $40.000 ή και $50.000 (και τα υπόλοιπα altcoins σε αντίστοιχα υψηλά), μια πτώση κοντά στα επίπεδα όπου αγόρασαν ομολογουμένως τους τρομάζει. Και θα πρέπει να τους τρομάζει.

Είναι ακριβώς ότι είχαμε περιγράψει και προειδοποιήσει στο άρθρο «Bitcoin: Η αγορά λέει πουλήστε», μόλις ένα μήνα πριν.

Ο λόγος που συνέβη η πτώση και η κάθε πτώση είναι διότι η αγορά ήταν overbought. Και το ότι είναι overbought φαίνεται ακριβώς από το ότι μια ισχυρή πτώση προκάλεσε πολύ πανικό και θόρυβο. Να λοιπόν μια πραγματική πληροφορία από την είδηση της «Ματωμένης Κυριακής». Η πληροφορία δεν ήταν οι υποτιθέμενες αιτίες για την πτώση, αλλά το γεγονός ότι προκλήθηκε πανικός από κάτι τέτοιο κι έγινε μεγάλη είδηση. Αυτό μαρτυρά πως η πλειοψηφία του κόσμου στην παρούσα φάση έχει μπει αργά και άρα η αγορά είναι σε επικίνδυνα υπεραγορασμένα επίπεδα.

Bitcoin: Η αγορά λέει «πουλήστε»

…και τι σηματοδοτεί

Τι άλλο μας λέει αυτό; Μας λέει «προσέξτε». Κατά την ταπεινή μου άποψη, η bear market δεν ξεκινά εδώ. Και το λέω αυτό έχοντας αποδείξει πως δε χαϊδεύω αυτιά, ούτε είμαι από αυτούς που γράφουν διθυραμβικά άρθρα για το ανατρεπτικό blockchain χωρίς να προειδοποιώ για τους κινδύνους. Αυτή εδώ είναι μια σκληρή αγορά που θα πάρει χρήματα από τους 9 στους 10, όπως κάθε άλλη αγορά.

Όσοι νομίζετε ότι το Bitcoin θα φτάσει «καρφί» στα 150 ή 300 χιλιάρικα χωρίς να σφάξει «γουρουνάκια» στο ενδιάμεσο, πλανάστε πλάνην οικτρά.

«Bulls make money, bears make money. Pigs get slaughtered», λέει το πιο σοφό ρητό της Wall Street. Δηλαδή οι «ταύροι» (όσοι ποντάρουν στην άνοδο) βγάζουν λεφτά, οι «αρκούδες» (πτώση) βγάζουν λεφτά. Τα γουρουνάκια (που απλά κάθονται και δε ξέρουν τι κάνουν) σφαγιάζονται.

Το -21% παρότι βαρύ, δεν είναι παρά μια απλή τεχνική κίνηση με σκοπό να αποτινάξει τους αδύναμους (shake out the weak hands). Και ένα πρώτο μεγάλο σινιάλο για αυτό που έρχεται. Ωστόσο δεν πιστεύω πως από εδώ και πέρα ξεκινά η κάθοδος, όπως φοβούνται αρκετοί. Οι λόγοι έχουν αναλυθεί σε άρθρα όπως αυτό, όμως εν ολίγοις, όλες οι αγορές είναι συνδεδεμένες. Wall Street και κρυπτονομίσματα μαζί. Και οι αγορές δεν είναι έτοιμες να πέσουν ακόμη. Το φιάσκο αυτό (διότι περί φιάσκου πρόκειται) θα τραβήξει λίγο ακόμη… (περισσότερα εδώ)

Το πρώτο σινιάλο δόθηκε

Ιστορικά πάντως, μια αντίστοιχη συμπεριφορά παρατηρήσαμε το 2017 όταν η αγορά είχε διορθώσει εξίσου βίαια, τρομάζοντας πολύ κόσμο, προτού συνεχίσει προς τα $20.000, από όπου και ξεκίνησε η πτώση. Ένας καλός τρόπος να έχουμε πιο πανοραμική εικόνα της αγοράς είναι να γυρνάμε το γράφημα σε λογαριθμική κλίμακα (log scale), όπου οικονομετρικά είναι και η ορθότερη χρήση γραφήματος, όταν πρόκειται για assets που καταγράφουν ακραίες διακυμάνσεις.

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Κοιτάξτε πόσο ξεκάθαρα φαίνεται πως η τελευταία βουτιά είναι σχετικά αμελητέα, ενώ η αγορά μάλιστα προερχόταν από έξι συνεχόμενους ανοδικούς μήνες (κάθε καντηλάκι αναπαριστά ένα μήνα σε αυτό το γράφημα). Ίσως ένας «κόκκινος Απρίλης» να είναι απλώς μια σφήνα ανάμεσα σε πράσινα καντηλάκια (που θα ακολουθήσουν). Ίσως τελικά και η αρχή της bear market. Παρότι αμφιβάλλω γι’ αυτό, η επενδυτική μου στρατηγική προστάζει ξεκάθαρα πως η σοφότερη κίνηση αυτή τη στιγμή, για κάποιον που έχει μπει νωρίς, είναι σιγά-σιγά να τραβήξει κέρδη και να περιμένει να ξαναγυρίσει η αγορά.

Πως κινούμαστε τώρα

Ίσως το Bitcoin φτάσει $77.000 ίσως παραπάνω, προτού αρχίσει η πραγματική πτώση. Κι εκεί θα πονέσει στα αλήθεια, θα είναι «ματωμένη». Το Bitcoin τότε ίσως επιστρέψει και στα $15-20.000. Πολύς κόσμος είναι εγκλωβισμένος στα τρέχοντα επίπεδα και δυστυχώς θα καταστραφεί (πάλι) όπως συνέβη το 2017.

Αυτός είναι κι ο λόγος που κατά τη δική μου άποψη, όποιος έχει μπει νωρίς, όταν δηλαδή οι αποτιμήσεις ήταν 5 και 10 φορές κάτω, καλό θα ήταν να αρχίσει να εξετάζει το πλάνο εξόδου του. Διότι το Bitcoin μπορεί να φτάσει και 100 χιλιάρικα, το θέμα είναι όμως να είσαι εκεί να πάρεις το κέρδος, και όχι να μείνεις ξεκρέμαστος όπως συνέβη το 2017 (θα ξανασυμβεί πάντα θα συμβαίνει).

Όποιος έχει μπει πρόσφατα, εάν δεν προτίθεται να βγει, ας παίξει το μακροπρόθεσμο παιχνίδι. Ας επενδύσει κι ας τα ξεχάσει, αδιαφορώντας για το τι θα κάνει η αγορά. Και σε μερικά χρόνια τα ξανακοιτάει… Διαφορετικά, αυτή τη στιγμή είναι σαν να παίζεις μαύρο-κόκκινο σε καζίνο. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα, πολύς (αδαής) κόσμος έχει εισέλθει στην αγορά, και το έξυπνο χρήμα δε θα κάτσει να περιμένει τα ψαράκια να βγάλουν κέρδος… Πάντα μιλάμε για το τρέχον market cycle, και όχι σε ορίζοντα 10ετίας.

Αυτά ήταν τα εύκολα. Για το φινάλε αφήσαμε την ουσία.

Έπεσε η ΔΕΗ της Κίνας! (και το Bitcoin μαζί της)

Προσπάθησαν λοιπόν πολλοί να εξηγήσουν την πτώση της Κυριακής. Όπως είπαμε αυτό είναι ανούσιο, οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αποπροσανατολίζει τον παίχτη από την πραγματική πληροφορία που μπορεί να τον ωφελήσει.

Διαβάσαμε πως «η πτώση πιθανόν (θα παρατηρήσετε πως λέξεις όπως «πιθανόν» και «ενδεχομένως» κυριαρχούν σε όλα τα ειδησεογραφικά άρθρα που δήθεν μας ενημερώνουν για το τι συνέβη στην αγορά) οφείλεται στο ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σχεδιάζει να χρεώσει αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα, και ότι γενικά θα σφίξει τη μέγγενη ελέγχου, για να παταχθεί το ξέπλυμα χρήματος.

Ως άλλη αιτία αναφέρθηκε η φήμη πως η Ινδία ετοιμάζεται να απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα στη χώρα, κάτι που η Τουρκία έπραξε ήδη. Ακριβώς τα ίδια συνέβαιναν το 2017, όταν αφού η αγορά είχε ήδη γκρεμιστεί ανακοινώθηκε πως η Κίνα απαγορεύει τα κρυπτονομίσματα ή ότι ο Ντίμον της JP Morgan αποκάλεσε το Bitcoin «απάτη» (και στη συνέχεια το πήρε πίσω όταν η αγορά ανέβηκε).

Επίσης κυκλοφορεί στις διαδικτυακές πιάτσες η φήμη πως κινεζική «φάλαινα» πούλησε 9.000 BTC ($300 εκατ.) πυροδοτώντας την πτώση. Εγώ που είμαι απλός άνθρωπος, θα πάω με αυτήν την εξήγηση…

Η πιο ενδιαφέρουσα ερμηνεία πάντως, και η οποία μάλιστα δεν «έπαιξε» τόσο πολύ, ήταν αυτή περί μπλακάουτ στην Κίνα, το οποίο «έριξε» στη μισή απόδοση το δίκτυο του Bitcoin. Με απλά λόγια συνέβη μια έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Σιντσιάνγκ, της μεγαλύτερης σε έκταση αυτόνομη περιοχή της Κίνας, η οποία τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της εξόρυξης Bitcoin (η οποία απαιτεί πολλή ηλεκτρική ενέργεια).

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Η Σιντσιάνγκ

Μπορεί ένα μπλακάουτ να ρίξει το δίκτυο του BTC;

Κατ’ αρχάς, οι εκρήξεις σε ορυχεία της Κίνας (και τα επακόλουθα μπλακάουτ) είναι πιο συνηθισμένα κι από τα σκαμπανεβάσματα του Bitcoin (μήπως να έκαναν άρση του εμπάργκο στον Αυστραλιανό άνθρακα;)

Το μπλακάουτ θεωρείται αρνητικό γεγονός για το Bitcoin, διότι ρίχνει το λεγόμενο hash rate, τη μονάδα μέτρησης της επεξεργαστικής ισχύος του δικτύου. Το εξαιρετικά ενεργοβόρο mining είναι η πολύπλοκη υπολογιστική διεργασία, μέσω της οποίας το δίκτυο επιβεβαιώνει (validate) τις συναλλαγές και αυξάνει την ασφάλεια. Ως αμοιβή για τις υπηρεσίες τους, οι Bitcoin miners μπορεί να συλλέγουν τα τέλη συναλλαγών για τις συναλλαγές που επιβεβαιώνουν, μαζί με τα πρόσφατα δημιουργημένα Bitcoins.

Τι γίνεται όμως όταν έχεις τους περισσότερους miners συγκεντρωμένους στο ίδιο σημείο; Αρχίζετε να καταλαβαίνετε τώρα που το πάω…

Κατά δεύτερον, η έκρηξη συνέβη στις 10 Απριλίου. Για μισό λεπτό… Το «γεγονός» συνέβη 10 Απριλίου, αλλά η αγορά αντέδρασε μια εβδομάδα μετά, στις 18 Απριλίου; Δε λειτουργούν έτσι οι αγορές…

Πιο αργό hashrate σημαίνει πιο αργές συναλλαγές

Το μπλακάουτ έριξε την απόδοση του δικτύου, δηλαδή ουσιαστικά την ταχύτητα με την οποία επικυρώνονται οι συναλλαγές Bitcoin, σχεδόν στο μισό, από τα 215 exahash στα 120. Υπάρχει όμως συσχέτιση του hashrate με την τιμή του BTC; Υπάρχει, αλλά όχι όπως θα τη φανταζόταν κάποιος που θα ήθελε η εξήγηση της πτώσης να είναι το κινεζικό μπλακάουτ…

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά το γράφημα, θα δει ότι η τιμή όχι μόνο δεν ακολουθά το hashrate ως «ουρά», αλλά στην ουσία τα δικά της σκαμπανεβάσματα είναι αυτά που ακολουθούνται από διακυμάνσεις στο δίκτυο! Επομένως η όποια ερμηνεία της «Μαύρης Κυριακής» λόγω του μπλακάουτ καταρρίπτεται. Αν ήταν έτσι δε θα ξημεροβραδιαζόμασταν χρόνια «διαβάζοντας» την αγορά. Θα κοιτούσαμε απλά πως πάει το hashrate, να ποντάρουμε ανάλογα και στην τιμή!

«Τυπικά ένα σοκ στο hashrate δε θα έπρεπε να προκαλεί πτώση της τιμής. Επιβράδυνση του hashrate σημαίνει επιβράδυνση των συναλλαγών, γεγονός που αν μη τι άλλο –κατά ειρωνεία- κάνει δυσκολότερο να μετακινηθούν Bitcoins στα ανταλλακτήρια προκειμένου να πουληθούν», είπε μεταξύ άλλων ο Edan Yago, συν-ιδρυτής του DeFi (Decentralized Finance) βασισμένου στο Bitcoin πρωτόκολλου Sovryn.

Καλά τα λες Edan, μόνο που –πάλι- δε λειτουργεί έτσι η αγορά… Οι πιο αργές συναλλαγές δε θα την εμποδίσουν από το να πουλήσει Bitcoins. Ίσα-ίσα ένα αργό δίκτυο αποτελεί θεμελιώδες πρόβλημα που ακόμη κι αυτή η παράλογη αγορά θα αποτιμήσει κάποια στιγμή.

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Το σκοτάδι φανέρωσε τη γύμνια του Bitcoin

Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι καν το ασύμφορα ενεργοβόρο και τεχνολογικά ανεπαρκές, «βαρύ» (αργό και δαπανηρό) δίκτυο του Bitcoin αυτό καθ’ αυτό. Κι ας βγάζει πλέον μάτι, κι ας το βλέπει και ο πιο άσχετος νεοσύλλεκτος στο χώρο, που συγκρίνει το απαρχαιωμένο πλέον Bitcoin με τα τόσα ανώτερα (σε τεχνικά χαρακτηριστικά) altcoins, πόσο μάλλον τα νεότερα τρίτης γενιάς DeFi.

Κι ας υποκρινόμαστε ακόμη ότι το Bitcoin είναι το απόλυτο χετζ ενάντια στον πληθωρισμό, το ιδανικότερο μέσο αποθήκευσης αξίας (Store of Value) που αντικατέστησε τον χρυσό και άλλα τέτοια, προκειμένου να βρούμε ένα αφήγημα που να μπορεί να σταθεί για να μην καταρρεύσει αυτό το χάρτινο παλάτι (περισσότερα για την κόντρα με χρυσό εδώ).

Ή μάλλον ας υποκρίνονται οι άλλοι, διότι εμείς εδώ δε χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες, ούτε καν το Bitcoin, κι ας το αγαπήσαμε ρομαντικά, κι ας μας άλλαξε τη φιλοσοφία. Η αγορά είναι αμείλικτη ξαναλέμε, και δε χωράνε οι ανεπαρκείς.

Ένας λόγος που το τεχνολογικά ξεπερασμένο Bitcoin ζει και βασιλεύει είναι διότι του «επιτρέπουν» να ζει. Οι φάλαινες, η Wall Street, το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο αν θέλει μπορεί όχι να το «κλείσει», αλλά να του κάνει τον βίο αβίωτο, μέσω πλαγίων απαγορεύσεων που θα το καθιστούν μη ελκυστικό για κατοχή και χρήση από τις μάζες, περιθωριοποιώντας το έτσι έως ότου μαραζώσει. Αν θέλει υπάρχουν 1002 τρόποι να το κάνει (που θα περιγράψουμε σε άλλο άρθρο). Ο λόγος που δεν το κάνει –ακόμη- είναι διότι το Bitcoin «τους» συμφέρει.

Το 0.5% του πλανήτη κρατά το 85,5% των Bitcoin. Decentralized είπατε;!

Το Bitcoin έχει καταντήσει η παιδική χαρά των whales, που πλέον μια χούφτα αυτών κατέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα από τα συνολικά αποθέματα (να χαρώ εγώ decentralization)!  Όπως φαίνεται και στο γράφημα, μετά βίας το 0.5% των συνολικών addresses (ψηφιακά πορτοφόλια) κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Bitcoin, ήτοι το 85,5%. Το 2% των συνολικών wallets κατέχουν το 95%.

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Αυτή είναι η θλιβερή σκληρή αλήθεια της αγοράς. Η αλήθεια ότι όπως πάντα, ο απλός λαός άργησε (εκτός από κάποιους μάγκες πρωτοπόρους), και το ισχυρό κεφάλαιο έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Κατέλαβε με συνοπτικές διαδικασίες και αυτό το παιχνίδι, κι εγκατέστησε τους δικούς του κανόνες.

Κι ας χτυπιούνται κάποιοι όσο θέλουν για το decentralized όραμα το Σατόσι, επαναστάτες δίχως αιτία, θλιβεροί υποκριτές που βρίσκονται εδώ δήθεν για την τεχνολογία και το ρομαντισμό της ιστορίας, ενώ το μόνο που αναζητούν είναι ό,τι απέμεινε από το κέρδος που στράγγιξαν οι whales, σε ένα πάρτι που έσπασε νωρίς.

Ο μόνος λόγος που οι whales αυτές και η Wall Street συντηρούν αυτό το «ζόμπι» είναι διότι –προς το παρόν- τους συμφέρει. Χρησιμεύει ως βαλβίδα εκτόνωσης της υπέρμετρης πλεονάζουσας ρευστότητας από το ανεξέλεγκτο τύπωμα δολαρίων της Fed, μια «σκάστρα» αποσυμπίεσης που παγιδεύει άπληστα και αδαή γουρουνάκια-«επενδυτές». Όταν θα τελειώσουν μαζί του, να είστε σίγουροι πως θα το πετάξουν σα στημένη λεμονόκουπα, ένα ατιμωτικό τέλος για έναν βασιλιά που ανέτρεψε τα δεδομένα και έφερε τη μεγαλύτερη οικονομική επανάσταση της χιλιετίας.

Που θα είναι το Bitcoin σε 10 χρόνια από τώρα;

Όσοι βιαστούν να θεωρήσουν ιεροσυλία αυτά τα λόγια, ας αναζητήσουν ποια είναι η σχέση του γράφοντα με το Bitcoin, κι αν όσα λέει τα λέει «ελαφρά τη καρδία».

Δύο είναι τα εναπομείναντα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του Bitcoin, που του παρέχουν ακόμη πραγματική εσωτερική αξία (intrinsic value). Το ένα είναι το brand name του, ως πατέρας των κρυπτονομισμάτων. Ένα brand name ωστόσο από μόνο του, χωρίς ουσιαστικό ανταγωνιστικό προϊόν δεν θα είναι ικανό να συντηρήσει το μύθο του για πάντα. Το Bitcoin έχει ημερομηνία λήξης. Και αν κάτι έχει ορατή ημερομηνία λήξης, θεωρείται ήδη νεκρό για την αγορά. Εξ ου και το «ζόμπι». Η αγορά ψάχνει πάντα για νέο αίμα, τα υποσχόμενα διαμάντια που θα την κατακτήσουν και θα ανατρέψουν εκ νέου τα δεδομένα.

Αν γινόταν ένα γκάλοπ μεταξύ των επενδυτών Bitcoin, για το αν θα έβαζαν το χέρι στη φωτιά πως σε 10 χρόνια από τώρα, αυτό θα εξακολουθεί να υπάρχει και να είναι κυρίαρχο μιας διαρκώς εξελισσόμενης αγοράς, η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντούσε όχι. Κι αυτό από μόνο του θα φανέρωνε την πραγματική ουσιαστική έλλειψη εμπιστοσύνης που ταλανίζει κατά βάθος τις ψυχές όλων. Κι αν δεν εμπιστεύεσαι βαθιά κάτι, δεν είσαι πραγματικός επενδυτής του.

Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην απίστευτη ταχύτητα με την οποία νέα τρομερά blockchain projects αρχίζουν να κατακτούν την αγορά, ώστε να αντιληφθεί πόσο απαρχαιωμένο θα φαίνεται το Bitcoin σε μια δεκαετία, σαν την ατμομηχανή που έδωσε τη σκυτάλη στα τρένα υψηλής ταχύτητας.

Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς

Κι όταν συμβεί το Flippening, όταν δηλαδή ανατραπεί ο βασιλιάς από το θρόνο του, και κάποιο άλλο altcoin (που είτε υπάρχει ήδη εκεί έξω, είτε δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη) πάρει τη θέση του, αυτό θα σημάνει αυτόματα και το τέλος του Bitcoin. Διότι ένας βασιλιάς δεν υποβαθμίζεται σε υπασπιστής, σε δευτεροτρίτες θέσεις. Αυτός ο βασιλιάς θα φύγει όπως του αρμόζει.

Το δεύτερο και το πιο βασικό θεμελιώδες του Bitcoin, και η ουσία αυτού του άρθρου, είναι –σωστά μαντέψατε- ο decentralized χαρακτήρας του. Όλα αρχίζουν και καταλήγουν εδώ. Η ουσία ύπαρξης του πρώτου κρυπτονομίσματος ήταν η αποκέντρωση. Το αναρχικό (ή αναρχοκαπιταλιστικό) όραμα του υποτιθέμενου Σατόσι Νακαμότο ήταν η απουσία κεντρικής ελεγκτικής αρχής, η παράκαμψη του μεσάζοντα της τράπεζας, ένα νόμισμα από τον λαό, για τον λαό.

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Όλα τα άλλα altcoins, όσο decentralized κι αν είναι το δίκτυό τους, προέρχονται από κάπου, από κάποιον centralized φορέα. Μόνο το Bitcoin δεν έχει ρίζες, είναι το «πρωτόπλαστο». Αυτός είναι κι ο λόγος που οι φανατικοί maximalists θεωρούν πραγματικό κρυπτονόμισμα μόνο το Bitcoin.

Όσο βαρύ και απαρχαιωμένο κι αν είναι σα νόμισμα, το Bitcoin θα στέκει για όσο στέκει το decentralized αφήγημά του. Αν αυτό καταρρεύσει, θα είναι η αρχή του τέλους του. Για κάποιους από εμάς, αυτό έχει ήδη συμβεί και μένει μόνο να αποτιμηθεί επίσημα κι από την αγορά, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν (και η λεμονόκουπα θα έχει στραγγίξει).

Κι αυτό διότι ο αυτοκράτορας είναι ήδη ΓΥΜΝΟΣ. Το Bitcoin ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ DECENTRALIZED!

Μπορεί να είναι στη θεωρία, στην πράξη όμως δεν είναι. Αυτή είναι η θλιβερή αλήθεια, πάει και τελείωσε. Όποιος δεν τη δέχεται εθελοτυφλεί. Όποιος είναι ικανός, ας την αμφισβητήσει, με επιχειρήματα.

Αυτή λοιπόν είναι η πραγματική πληροφορία από την είδηση για το μπλακάουτ. Η πτώση 50% του hashrate του δικτύου από μια έκρηξη σε μια επαρχία της Κίνας, είναι η μία ακόμη απόδειξη που εξέθεσε τη γύμνια του δήθεν πιο αποκεντρωμένου, «ηθικά ανώτερου» βασιλιά των κρυπτονομισμάτων. Μου θυμίζει το ηθικό πλεονέκτημα για το οποίο περηφανεύονταν κάποιοι… Αυτό λοιπόν συνέβη τη «Μαύρη Κυριακή». Αυτή είναι η πραγματική είδηση που μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς όπως πιστεύει, όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη σκοπιά του στο χώρο των κρύπτο.

«Το μπλακάουτ εκθέτει μια θεμελιώδη αδυναμία του Bitcoin. Ότι παρότι το δίκτυο είναι decentralized, το mining του δεν είναι», δήλωσε ο Luke Sully, CEO της Ledgermatic.

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Το να αποκαλείσαι τύποις decentralized αλλά στην ουσία να ελέγχεσαι από μερικούς miners, οι οποίοι «ελέγχονται» από centralized παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σα να λέγεσαι Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και να απολαμβάνεις την… κινεζική ελευθερία (ελπίζω να μη χρειάζεται να το αναλύσω και αυτό).

Άλλοι έχουν το όνομα κι άλλοι τη χάρη

Διότι decentralized δε σημαίνει μόνο να μην προέρχεσαι από κάποια «σατανική» καπιταλιστική εταιρία, όπως το XRP από την Ripple (κάτι που δεν ισχύει καθώς το XRP προϋπήρχε της Ripple και διαθέτει τον πιο decentralized open source κώδικα). Decentralized σημαίνει να είσαι στα αλήθεια αποκεντρωμένος. Με τόσα DeFi εκεί έξω, το Bitcoin που κοιμάται με τον «εχθρό» και πανηγυρίζουν που αγκαλιάζεται από κάτι JP Morgan, BlackRock, CME Group κλπ, μόνο στα λόγια είναι decentralized, από ουσία μηδέν.

Διότι όταν 0.5% του πλανήτη κατέχει το 85% της συνολικής ποσότητας και κάνει ό,τι γουστάρει, δε μπορείς να λέγεσαι αποκεντρωμένος. Όταν μια χούφτα Κινέζοι miners έχουν αναλάβει την επικύρωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναλλαγών, κοινώς όταν όλο το χρήμα περνάει από τα χέρια τους, δε μπορείς να λέγεσαι αποκεντρωμένος.

Όταν πέφτει το ρεύμα της… κινεζικής ΔΕΗ και κλατάρει το σύστημα, και τρέχουν στο μισό οι συναλλαγές, ΤΟΤΕ ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΣΑΙ CENTRALIZED!

Centralized σημαίνει συγκεντρωτικός, κι αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν όλη η δύναμη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι συγκεντρωμένη σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη, επηρεάζεται από μια συγκεντρωμένη πηγή ενέργειας και αφορά χρήμα συγκεντρωμένο σε χούφτα μια διαδικτυακές διευθύνσεις.

Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια του Bitcoin, και η αλήθεια που δε θα δείτε γραμμένη σε mainstream μέσα. Διότι όταν κάτι αρχίζει να γίνεται πλέον ένα με το σύστημα που υποτίθεται πολεμούσε, τότε το σύστημα το προστατεύει. Όταν κάποιοι γράφαμε για την επανάσταση του Bitcoin, θεωρούνταν κακό. Τώρα είναι το αγαπημένο παιδί της Wall Street και των μεγάλων τραπεζών. Μόνο που αυτό του βάζει και ταφόπλακα στο όποιο decentralized όραμα.

Όποιος κατάφερε να διαβάσει μέχρι εδώ, ας αναλογιστεί τι σημαίνουν όλα αυτά για την αγορά κρυπτονομισμάτων, την μετα-κόβιντ οικονομία γενικότερα που διαμορφώνεται, και ας κάνει την έρευνά του προκειμένου να επενδύσει σε αληθινές decentralized αξίες που θα κουβαλήσουν τη φλόγα της DeFi επανάστασης. Ή ας επενδύσει σε centralized αξίες, αρκεί να ξέρει τι κάνει και γιατί το κάνει…

“𝐓𝐇𝐄 𝐑-𝐄𝐕𝐎𝐋𝐔𝐓𝐈𝐎𝐍 𝐖𝐈𝐋𝐋 𝐍𝐎𝐓 ₿𝐄 𝐂€𝐍𝐓𝐑𝐀𝐋𝐈𝐙𝐄𝐃”

Περισσότερα για το πως να εντοπίζετε τα σινιάλα της αγοράς, διαβάστε εδώ.

“Αν αγαπάτε το Bitcoin, ξοδέψτε το!”