Συνεχίζονται τα ιστορικά υψηλά καθώς το φρεσκοτυπωμένο χρήμα ζεσταίνει τις αγορές, υπερθερμαίνοντας παράλληλα την οικονομία. Όμως ο Πάουελ δε δείχνει να ανησυχεί για τον πληθωρισμό. Πρόβλημά του είναι άλλωστε; Άλλος θα χρεωθεί τη Fed του χρόνου…
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Τσαφ τσουφ το τρενάκι (του τρόμου) συνεχίζει ασταμάτητο την πορεία του προς νέα ρεκόρ. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού ο Τζερόμ Πάουελ σε ρόλο θερμαστή, συνεχίζει να πετάει κάρβουνα και οι φωτιές καίνε δυνατά.
“Μία αύξηση στις τιμές δε σημαίνει πληθωρισμός. Έχουμε τα εργαλεία να τον ανακόψουμε”, δήλωσε ο επικεφαλής της Fed.
Σα να λέει “εντάξει πως κάνετε έτσι για μια αύξηση 30-35% σε βασικά βιομηχανικά υλικά, τρόφιμα και ακίνητα;” (που θα φανεί μόλις η οικονομία ξαναμπει στις ράγες της)
“Θα δούμε τι θα κάνουμε.” (πραγματικά δεν έχουν ιδέα τι κάνουν)
Θα τυπώσουμε περισσότερο χρήμα να ζεστάνουμε την αγορά. Όπα περίμενε, το τύπωμα είναι αυτό που δημιουργεί τον πληθωρισμό (υπερθέρμανση οικονομίας). Ε εντάξει, θα ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή προκειμένου να κινηθεί η οικονομία. Όπα περίμενε, αυξάνουμε τη φορολογία στο 28% και θα ισοπεδωθούν οι μικρομεσαίοι της Main Street. Παρατήστε με ώχου, εγώ φεύγω του χρόνου, ρωτήστε τον επόμενο.
Διότι κι όμως ναι, η θητεία του Πάουελ ολοκληρώνεται το 2022. Κι όπως άφησε να εννοηθεί σήμερα ερωτηθείς περί αυτού, δε σκοπεύει να ανανεώσει το συμβόλαιο του ο πολυτιμότερος παίχτης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Λέτε όταν έρθει η αναπόφευκτη οικονομική καταστροφή (αν καταφέρουν να κρατήσουν το ζόμπι αυτό όρθιο μέχρι 2022-23), να χρεώσουν την “αποτυχία διαχείρισης” στο επόμενο “παλτό” που θα μας φορτωθεί; Αποκλείεται ε;
Τι είναι αυτό που πραγματικά θα φρενάρει το τρένο
Βέβαια το πότε θα έρθει η ώρα να φωνάξουμε “όχι άλλο κάρβουνο” δεν το ξέρουν πλέον ούτε οι πιο έμπειροι σορτάκηδες. Αφού στην τρελή εποχή του πρωτοφανούς τυπώματος και δήθεν έκτακτων -αλλά στην πραγματικότητα όλο και πιο μόνιμων- μέτρων χαλαρής νομισματικής πολιτικής, πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, εν μέσω ενός παγκόσμιου οικονομικού πειράματος.
Κάποιοι δείχνουν το 2023 (για το κραχ ντε), άλλοι λένε θα πέσουν όλα 50% μέχρι και το καλοκαίρι του 2022 (ή και νωρίτερα). Ένα είναι όμως σίγουρο. Τα πάντα είναι εξαιρετικά ρευστά αυτή τη στιγμή, οι αποτιμήσεις των μετοχών (αλλά και άλλων risk assets όπως αρκετών κρυπτονομισμάτων) βρίσκονται σε τραγελαφικά επίπεδα (με βάση πάντα τα θεμελιώδη τους) και αρκεί το παραμικρό αρνητικό γεγονός να προκαλέσει το ντόμινο.
Το πραγματικό ρίσκο σε μια τέτοια αγορά που τροφοδοτείται από τα φρεσκοτυπωμένα δολάρια και κορωνο-πακέτα της Fed δεν είναι ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν κάποια στιγμή σύντομα να αγοράζουν μετοχές. Αλλά ότι εν μέσω γενικότερης αγοραστικής φρενίτιδας και εισόδου νέων παιχτών στα χρηματιστήρια (εφάμιλλη του 1999 στην Ελλάδα – εν μέρει λόγω της ευκολότερης προσβασιμότητας από το διαδίκτυο, περισσότερα εδώ), πλησιάζουμε σε παγκόσμια υπεραγορασμένα επίπεδα με την έννοια πως οι πάντες σύντομα θα κατέχουν ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ από κάθε μετοχή!
Το “τέλειο σενάριο καταστροφής” είναι αυτό στο οποίο όλη αυτή η ζήτηση μετατρέπεται σε προσφορά με μηδενική ζήτηση. Και αρκεί μόλις μία στιγμή, ένα γεγονός για να συμβεί αυτό. Και φυσικά κανείς δε θα θέλει να είναι εκεί όταν θα συμβεί, αλλά να έχει προετοιμαστεί.
“The market doesn’t care about the economy”
Πίσω στο τρενάκι, με τον Πάουελ να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, ήτοι να λέει τα λόγια που “πρέπει να πει”, η Wall Street έδειξε ικανοποιημένη από την ομιλία του επικεφαλής της Fed. Έτσι οι αμερικανικοί δείκτες σκαρφάλωσαν σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον S&P 500 μια ανάσα από τις 4.100 μονάδες, μην έχοντας ολοκληρώσει ούτε μια εβδομάδα αφότου έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 4.000 μονάδων.
Μεγάλη αποκλιμάκωση καταγράφηκε στις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως, ειδικά στα ευρωπαϊκά, αφού οι κεντρικοί τραπεζίτες καθησύχασαν τις αγορές ότι θα συνεχίσουν τα “έκτακτα” προγράμματα αγοράς ομολόγων (τώρα το έχουν ονομάσει PEPP) για όσο χρειαστέι μέχρι να σιγουρευτούν ότι έχει ανακάμψει η οικονομία. Γενικά αυτή η οικονομία είτε σε φάση προ ανάκαμψης θα είναι είτε σε πιθανής ύφεσης, κάτι πιο ξεκάθαρο δεν ακούμε τελευταία. Τώρα πως γίνεται η συντριπτική πλειοψηφία να ζει στη μιζέρια ενώ υποτίθεται βιώνουμε τη μακροβιότερη φουσκ… εεε bull market όλων των εποχών μη μας ρωτάτε, το γνωρίζετε ήδη.
Κέρδη σε μέταλλα και κρύπτο – Ξεχώρισε το XRP
Πίσω στα ταμπλό, το δολάριο αντέδρασε πτωτικά στο άκουσμα ότι οι πρέσες θα συνεχίσουν να δουλεύουν δίχως αύριο, ενώ ανοδικά κινήθηκε το λεγόμενο “sound money”, ήτοι τα πολύτιμα μέταλλα, αλλά και βιομηχανικά, όπως χαλκός. Χρυσός και ασήμι έχουν επιστρέψει στα κέρδη με ένα σημερινό +1,20% μετά από πτωτικό μήνα, ενώ το καινούργιο αγαπημένο μας “υγιές χρήμα” με την έννοια του χετζ έναντι πληθωρισμού, τα κρυπτονομίσματα, κρατιούνται επίσης στα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα.
Ξεχωρίζει το XRP που με +75% την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα του ενός δολαρίου, κατακτώντας την 4η θέση στα top κρύπτο. Περισσότερα για το δυνατό αυτό κρυπτονόμισμα που φιλοδοξεί να επαναστατήσει στις διασυνοριακές και όχι μόνο συναλλαγές, σε μελλοντικό άρθρο.
Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, ενώ ανοδικά έκλεισε η Ευρώπη, την ώρα που ο Ντράγκι ανακοίνωνε νέο πακέτο 32 δισ. για τη στήριξη της ιταλικής οικονομίας.
«Δεν θα επιστρέψουμε» στην προ-κοβιντ οικονομία
Πάμε να δούμε αναλυτικότερα τι δήλωσε στην κρίσιμη ομιλία του ο επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ, o οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς για ανησυχητική αύξηση του πληθωρισμού, άρα και αύξησης των επιτοκίων, και με τον S&P 500 να φτάνει το 19ο ρεκόρ του για το 2021, αντλώντας ώθηση από τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.
“Σε κάθε περίπτωση, όμως, «δεν θα επιστρέψουμε» στην προ Covid-19 οικονομία. «Αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι τη δεύτερη θητεία ως προέδρου της Fed. Καταναλώνω πολύ χρόνο για να κάνω όσο καλύτερη δουλειά γίνεται» δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Pascal Donohue, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας:
«Έχω μια άλλη τεράστια πρόκληση στην οποία είμαι πολύ επικεντρωμένη, και αυτό είναι απλώς να κάνω τη δουλειά μου κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορώ να υπηρετώ όλο τον αμερικανικό λαό». Στη συνέχεια, ο Πάουελ αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία, όπως επεσήμανε, έχει αποφύγει τα χειρότερα μέχρι στιγμής – αν και η ανάκαμψη δεν είναι επαρκής.
«Η πανδημία έπληξε τους χαμηλόμισθους περισσότερο από ποτέ, και αυτό είναι λόγος ανησυχίας» σημείωσε ενώ υποστήριξε πως «θέλουμε να δούμε μια σειρά από αναφορές σε σχέση με την απασχόληση ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόοδος, καθώς περίπου 8,5 εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν άνεργοι». Στη συνέχεια, ο Πάουελ αναφέρθηκε στον κορωνοϊό. «Η αργή πρόοδος των προγραμμάτων εμβολιασμού αποτελούν κίνδυνο για την οικονομία. Ανακάμπτουμε αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή στα κρούσματα».
“Μια αύξηση στις τιμές δεν σημαίνει πληθωρισμός” (πείτε μας τι σημαίνει όμως)
Στο μεταξύ, o Πάουελ δεν απέφυγε να θίξει το κρίσιμο ζήτημα του πληθωρισμού. «Μια αύξηση στις τιμές δεν σημαίνει πληθωρισμός.
Για να φτάσουμε στο σημείο να ανησυχούμε οι πληθωριστικές πιέσεις πρέπει να είναι έντονες και επίμονες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αναμένεται άμεσα ραγδαία αύξηση των τιμών. Οι ανοδικές πιέσεις είναι παροδικές.
Έχουμε τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη υπερθέρμανση της οικονομίας, άρα και τον πληθωρισμό» είπε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, εξηγώντας ότι το παραδοσιακό εργαλείο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η αύξηση των επιτοκίων. «Ωστόσο, απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.
Διαφορετική κανονικότητα και διαφορετική οικονομία θα αντιμετωπίσουν όλοι οι πολίτες του κόσμου στη μετά τον κορωνοϊό εποχή, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Fed. «Θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτούς που δυσκολεύονται να επιστρέψουν στην απασχόληση, ενώ υφίσταται κίνδυνο για την ανάκαμψη καθώς οι περιπτώσεις Covid αυξάνονται στις Η.Π.Α.
Πρέπει να δούμε πρόοδο πρώτα για να επέλθει tapering (καλά κρασιά)
Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και θα το κάνουμε. Η Fed πρέπει να δει την πραγματική πρόοδο στους στόχους της για να εξομαλύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» κατέληξε ο Πάουελ. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες, δεν επιφύλαξαν άσχημες εκπλήξεις για τους επενδυτές.
Αντίθετα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εμφανίστηκαν ενωμένοι στην ανάγκη να δουν περαιτέρω πρόοδο στην ανάκαμψη της οικονομίας πριν αρχίσουν να μειώνουν το τεράστιο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Fed υποβάθμισαν του πληθωριστικούς κινδύνους, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση τους ότι το πρόσφατο ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων αντανακλά τις πιο ισχυρές προοπτικές της ανάπτυξης.
ΜΑΚΡΟ
ΗΠΑ: Στις 744.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας
Στις 744.000 έφτασαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, καταγράφοντας έτσι νέα άνοδο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας της χώρας, την Πέμπτη 8/4/2021.
Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι επωφελούνται από κάποια είδους παροχή που σχετίζεται με την ανεργία παραμένει ακόμα αρκετά υψηλός καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φτάνει τους 18.164.588 πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις άγγιζαν τον αριθμό των 719.000, ενώ οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την εβδομάδα που έληξε την 3η Απριλίου 2021 έκαναν λόγο για 680.000 αλλά διαψεύστηκαν.
Γερμανία: Άνοδος 1,2% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Φεβρουάριο του 2021
Αύξηση για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις Ομοσπονδιακές Στατιστικές Υπηρεσίες έδειξαν ότι οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση με εποχικά προσαρμοσμένους όρου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters.
Η αύξηση πραγματοποιήθηκε μετά από την αναθεωρημένη άνοδο της τάξης του 0,8% τον Ιανουάριο. Οι εγχώριες παραγγελίες σημείωσαν άνοδο κατά 4% τον Φεβρουάριο, ενώ οι παραγγελίες εξωτερικού μειώθηκαν κατά 0,5%. Ωστόσο, οι κρατήσεις από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 2,7%.
Στο 1,5% ο πληθωρισμός χονδρικής στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο
Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύθηκαν κατά 0,7%, επίσης σε μηνιαία βάση.
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 1,5% στην ευρωζώνη και στο 1,7% στην ΕΕ. Τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο (+2,8%) σε μηνιαία βάση και η Ιρλανδία (+13,3%) και η Εσθονία (+7,5%) σε ετήσια.