Build Back Better: Ο Μπάιντεν φιλοδοξεί με κάτι παραπάνω από $2 τρισ. να ξαναχτίσει την Αμερική. Τίμιο δε λέμε, αλλά παράλληλα σκοπεύει να αυξήσει τον εταιρικό φόρο από το 21% στο 28% προκειμένου να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο έργο του, απομυζώντας την μέση τάξη. Εμείς ως γνήσιοι προστάτες της Main Street, αλλά και ως ενοχλητικά καχύποπτοι, δε μπορούμε παρά να μπούμε σε σκέψεις για όλο αυτό…

Build Back Better: $2 τρισ. σε υποδομές ετοιμάζεται να ρίξει ο Μπάιντεν

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Ευγενές το σχέδιο «να ξαναχτίσουμε την Αμερική» (Build Back Better), ο Μπάιντεν φιλοδοξεί να κάνει αυτό που δεν έκανε ο Τραμπ (ή που δεν τον άφησαν μάλλον). Και στην τελική τι είναι 2,25 τρις. δολάρια; Η απορία δεν είναι ειρωνική. Πράγματι αναρωτιόμαστε, ας απαντήσει κάποιος πλέον, τι ακριβώς είναι 2 και 3 και 10 τρις. πλέον;

Στην εποχή που η Fed τυπώνει 120 έως και 250 δις. το μήνα, που τολμά να λέει δημόσια πως «έχει απεριόριστη ποσότητα χρήματος αν θέλει», που έπαψε να δημοσιεύει το δείκτη προσφοράς χρήματος M3, που το τύπωμα χρήματος αποτελεί πανάκεια για κάθε νόσον και που ο πληθωρισμός αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να σκάσει στα μούτρα μας σαν τσουνάμι, αλήθεια τι είναι πλέον 2 τρις.;

Και στην τελική θεωρούνται πολλά τα 2 τρις. πλέον;

Την ίδια απορία έθεσε αυτήν την εβδομάδα και η Rabobank σε note της προς τους επενδυτές: “Θεωρούνται $2 τρις. πολλά χρήματα πλέον;” Η απάντηση είναι φυσικά όχι, κυρίες και κύριοι!

Είναι στα αλήθεια τόσα πολλά ώστε να το… κάνουμε θέμα; Ή πόσο μάλλον να επιβάλλουμε εξοντωτική φορολογία προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομών αξίας μόλις 2 ψωροδις; Γιατί απλά δεν τα τυπώνουμε; Αφού μόνο αυτό κάνουμε άλλωστε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας!

Ο κορωνοιός έγινε η αφορμή προκειμένου η Fed να σπάσει τα κοντέρ τυπώματος. Να γίνει κυριολεκτικά ιντερνετικό ανέκδοτο (money printer go brrr) και περίγελος του πλανήτη, χάνοντας κάθε αξιοπιστία ως υποτίθεται Κεντρική Τράπεζα του… κόσμου. Από το 2020 κι έπειτα, η Fed τύπωσε σχεδόν το 30% των συνολικών δολαρίων που τυπώθηκαν ποτέ! Με άλλα λόγια, 15 μήνες τώρα έχουν ξεπηδήσει πάνω από 15 τρις. δολάρια από τις πρέσες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Το νούμερο είναι ασύλληπτο και επισκιάζει οποιοδήποτε σχέδιο Build Back Better ή όπως το ονομάζουν τέλος πάντων.

Τρενάκι του τρόμου οι αγορές

Διότι μιλάμε για δολάρια που τυπώθηκαν κυριολεκτικά από αέρα κοπανιστό. Δε βασίζονται κάπου, ούτε συνδέονται με την οικονομία, με την πραγματική παραγωγή. Κανείς δε λογοδότησε για αυτά τα δολάρια, κανείς δε θα κληθεί να δικαιολογήσει τη λαίλαπα του διαφαινόμενου πληθωρισμού που δημιούργησε το ανεξέλεγκτο τύπωμα.

Ευγενής σκοπός ή αφορμή για επιβολή εξοντωτικής φορολογίας;

Επομένως για δήθεν πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης, «ανακούφισης από κόβιντ» ή stimulus ή παράταση του κατά τα άλλα «έκτακτου» QE ή όπως τα αποκαλούν, η Fed – η αμερικανική κυβέρνηση δηλαδή- δεν είχε κανένα πρόβλημα να τυπώνει και απλά να χρησιμοποιεί το «λεφτόδεντρο» για να λειτουργεί η οικονομία-ζόμπι. Διότι περί λεφτόδεντρου πρόκειται. Στην μετα-κοοβιντ οικονομία, επισημοποιήσαμε ίσως την πιο επικίνδυνη κατάσταση, το μεγαλύτερο εφιάλτη του Άνταμ Σμιθ και όλων των οικονομικών σχολών μαζί: το χρήμα από αέρα κοπανιστό. Εκεί λοιπόν η Fed τύπωνε μια χαρά.

Για το 2,25 τρις. αναπτυξιακό σχέδιο λοιπόν γιατί ζητά φορολογία 28%; H οποία φυσικά γνωρίζουμε ότι θα ξεπαστρέψει τη μέση τάξη, ευνοώντας στο φινάλε τους ισχυρούς; Μπορεί ένας λογικός άνθρωπος, κατά προτίμηση με οικονομικές γνώσεις, να το εξηγήσει αυτό; Διότι εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

Εμείς σε αυτό το σημείο θα κάνουμε παραδοσιακά το δικηγόρο του διαβόλου (άλλος είναι ο πραγματικός διάβολος βέβαια) και θα αναρωτηθούμε γιατί η αμερικανική κυβέρνηση ζητά αύξηση εταιρικού φόρου στο 28% προκειμένου να τυπώσει μόλις δύο ακόμη τρις; Γιατί απλά δεν τα τυπώνει «τζάμπα» όπως έκανε ενάμιση χρόνο τώρα; Έχουμε τρελαθεί όλοι τελικά σε αυτήν την εποχή, ή είμαστε μόνο εμείς; Διότι ο αυτοκράτορας είναι ξεκάθαρα γυμνός, κι εμείς καθόμαστε και συζητάμε για το αν 2 τρις. είναι πολλά, και πως θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν αυτά τα τρις. μέσω αύξησης φορολογίας!

Ο σκοπός (δεν) αγιάζει τα μέσα

Ε λοιπόν, αν θέλετε τη δική μας (τρελή) γνώμη, ΟΧΙ, δύο τρις. δολάρια ούτε πολλά είναι πλέον (έτσι όπως κατάντησαν το χρήμα), ούτε υπάρχει πραγματική ανάγκη αύξησης φορολογίας για το σχέδιο «Build Back Better». Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να χρηματοδοτηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο που ξέρει η Αμερική τα τελευταία χρόνια, δηλαδή απλώς περισσότερο τύπωμα, και… την πληρώνει ο πληθωρισμός. Τι είναι άλλωστε άλλα 2 τρις. μπροστά στα αίσχη της τελευταίας δεκαετίας.

Όμως η αμερικανική κυβέρνηση βρήκε την τέλεια αφορμή προκειμένου να επιβάλλει εξοντωτική φορολογία, κάτι που άλλωστε προμηνυόταν καιρό τώρα. Κι αυτό διότι η ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστη η οικονομία λόγω κακοδιαχείρισης της κορωνο-κρίσης είναι αδύνατον να πληρωθεί με άλλον τρόπο, πέραν του «ξεζουμίσματος» των εταιριών. Ή τουλάχιστον οι κυβερνήσεις είναι ανίκανες (και απρόθυμες) να βρουν άλλο τρόπο, χωρίς να υποστούν το αβάσταχτο πολιτικό κόστος μιας εκτεταμένης ύφεσης χειρότερης του 1929. Διότι απαιτείται καταστροφή για να χτίσει κανείς σε υγιή βάση.

Αντί αυτού οι κυβερνήσεις συνεχίζουν τις άρρωστες πρακτικές, οι οποίες το μόνο που θα καταφέρουν είναι το στράγγισμα των μικρών επιχειρήσεων, της λεγόμενης Main Street (η οποία ήδη έχει συρρικνωθεί σε σημείο να αποτιμάται 8 φορές κάτω από τη Wall Street), την εξουδετέρωση του ανταγωνισμού και την ενίσχυση των Μεγάλων, της Big Tech (Amazon κλπ). To σχέδιο Build Back Better, πέρα από τα θετικά στοιχεία του, είναι ένας μεταμφιεσμένος «ευγενής σκοπός» με στόχο την περαιτέρω μεταμόρφωση της κοινωνίας σε όργανο μεταφοράς ισχύος από το κατώτερο στρώμα της οικονομίας στις κυβερνήσεις και τους ισχυρούς της Wall Street.

Διαβάστε αναλυτικά για το φιλόδοξο σχέδιο Build Back Better εδώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.