Η δολοφονία του Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού αλλάζει την ιστορία της χώρας του.

Ο 20ος αιώνας υπήρξε από τους πιο ταραχώδεις, τουλάχιστον στην σύγχρονη ιστορία. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, δεκάδες άλλοι, κατασκοπεία, σύγκρουση ιδεολογιών και αναταραχές περιλαμβάνονται όλα στο μενού του 20ου αιώνα. Κατά την διάρκεια αυτού, συνέβησαν αρκετές δολοφονίες πολιτικών προσώπων που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας και μνημονεύονται μέχρι και σήμερα. Παρακάτω θα δούμε λεπτομερώς 10 από τις σημαντικές.

10: Νγκο Ντιν Ντιέμ

Ο Νγκο Ντιν Ντιέμ υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Νοτίου Βιετνάμ .Ο Ντιέμ ήταν αντικομμουνιστής και λόγω αυτού είχε την απόλυτη στήριξη των Η.Π.Α.,την οποία έχασε όταν έγιναν γνωστές οι διώξεις του προς τους Βουδιστές. Λίγο καιρό αργότερα, κατά την διάρκεια πραξικοπήματος ο Ντιέμ αιχμαλωτίζεται από στρατιωτικούς μαζί με τον αδερφό του και εκτελούνται στις 2 Νοεμβρίου 1963.

9: Χάρβεϊ Μιλκ

Χάρβεϊ Μιλκ

Οι δολοφονίες πολιτικών προσώπων συνεχίζονται με τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο εκλεγμένο πολιτικό στις Η.Π.Α..Ο Χάρβεϊ Μιλκ εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος το 1978 με το Δημοκρατικό Κόμμα και υπήρξε ακτιβιστής της ΛΟΑΤ κοινότητας. Στις 27 Νοεμβρίου 1978 ο Ρεπουμπλικάνος δημοτικός σύμβουλος Νταν Γουάϊτ θα δολοφονήσει τον Μιλκ. Το υπόβαθρο της δολοφονίας ,όπως υποστήριξε ο Γουάιτ, δεν ήταν ρατσιστικό όπως εικαζόταν αρχικά αλλά οι εργασιακές τους διαφορές ήταν η αιτία που τον έκανε να πατήσει την σκανδάλη.

8: Ανουάρ Σαντάτ

Ο Ανουάρ Σαντάτ υπήρξε ο τρίτος πρόεδρος της Αιγύπτου από το 1970 εώς και το 1981.Κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1978,λόγω της συνθήκης ειρήνης που υπέγραψε με τον Ισραηλινό ομόλογο του.Η εξέλιξη αυτή δεν άρεσε σε μέρος του αραβικού πληθυσμού και στις 6 Οκτωβρίου 1981,κατά τη διάρκεια εορτασμών στο Κάιρο,ένας ισλαμικός στρατιωτικός πυρήνας με επικεφαλής τον υπολοχαγό Καλίντ Ισλαμπούλι άνοιξε πυρ εναντίον του Σαντάτ όσο αυτός βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων.

7: Γιτζάκ Ραμπίν

Ο Γιτζάκ Ραμπίν διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ την περίοδο 1974-1977 και 1992-1995.Μαζί με τους Σιμόν Πέρες και Γιάσερ Αραφάτ μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 1994.Η υποστήριξη του στις συμφωνίες του Όσλο που αφορούσαν την επίλυση της διαμάχης Ισραήλ-Παλαιστίνης αποτέλεσε και την αιτία της δολοφονίας του. Στις 4 Νοεμβρίου 1995 ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον Ραμπίν κατά την αποχώρηση του από συγκέντρωση υπέρ των συμφωνιών του Όσλο στο Τελ Αβίβ.

6: Μαχάτμα Γκάντι

Ο Μαχάτμα Γκάντι ήταν Ινδός πολιτικός, ειρηνιστής, στοχαστής και ακτιβιστής. Υπήρξε αυτός που εισήγαγε την μέθοδο της «μη βίας» ως αντίσταση ενάντια στην καταπίεση. Εναντίον του είχαν διενεργηθεί αρκετές φορές απόπειρες δολοφονίας ανά τα χρόνια.Όμως στις 30 Ιανουαρίου 1948,ο ινδουιστής εξτρεμιστής Νατούρουμ Γκόντσε ήταν αυτός που έριξε την μοιραία βολή. Μετά τον θανατό του, έμεινε γνωστός ως σύμβολο ειρήνης και οι φιλοσοφίες του ενέπνευσαν μελλοντικούς πολιτικούς, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

5: Μάλκολμ Χ

Η δολοφονία του Μάλκολμ Χ αποτελεί μία από τις πολλές δολοφονίες πολιτικών προσώπων κατά την περίοδο του Αφρομερικανικού αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα στις Η.Π.Α..Ο Μάλκολμ Χ ήταν Αμερικανός μουσουλμάνος ιερέας και ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων. Ορισμένες από τις θέσεις και τις απόψεις του, τον έκαναν στόχο της οργάνωσης που άνηκε στο παρελθόν, γνωστή ως «Έθνος του Ισλάμ». Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Όντομπον Μπόλρουμ στη Νέα Υόρκη στις 21 Φεβρουαρίου 1965,τρία μέλη του Έθνους του Ισλάμ ξεπρόβαλλαν από το πλήθος και τον πυροβόλησαν θανάσιμα.

4: Ρόμπερτ Κένεντι

Ο Ρόμπερτ Κένεντι υπήρξε Αμερικανός πολιτικός και διετέλεσε γενικός εισαγγελέας καθώς και γερουσιαστής της Νέας Υόρκης.Το 1968 ήταν ο βασικός διεκδικητής για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών .Στις προκριματικές εκλογές της Καλιφόρνια πέτυχε έναν μεγάλο θρίαμβο έναντι των αντιπάλων του. Την ίδια μέρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 5 Ιουνίου 1968,ο Κένεντι θα απευθυνόταν στους υποστηρικτές του στο ξενοδοχείου Αμπάσαντορ του Λος Άντζελες για έναν ευχαριστήριο λόγο. Μετά την λήξη της ομιλίας του,θα κατευθυνθεί προς την κουζίνα του ξενοδοχείου όπου ο Παλαιστίνιος Σιρχάν Σιρχάν θα τον πυροβολήσει θανάσιμα. Ο Σιρχάν υποστήριξε ότι το έκανε για την πατρίδα του, δεδομένου ότι ο Κένεντι διακατεχόταν από φιλοισραηλινά αισθήματα. Μία μέρα αργότερα στις 6 Ιουνίου θα αφήσει την τελευταία του πνοή.

3: Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν Αμερικανός Βαπτιστής ιερέας και ο αρχηγός Αφροαμερικανικού του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις Η.Π.Α.. Γνωστός οπαδός της «μη βίας» του Γκάντι, έρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1964.Κατά την διάρκεια περιοδείας του, ο Κινγκ βρέθηκε στο Μέμφις του Τενεσί για να συμπαρασταθεί σε εργαζόμενους που έκαναν απεργία διαρκείας στην πόλη. Στις 3 Απριλίου απευθύνθηκε με ομιλία του στο κοινό του στο Μέμφις και ύστερα αποσύρθηκε σε ένα μοτέλ της περιοχής. Την επόμενη ημέρα, καθώς στεκόταν στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου του ξενοδοχείου, ο Κινγκ θα δεχθεί έναν πυροβολισμό που θα του στοιχίσει την ζωή. Δολοφόνος του ήταν ο Τζέιμς Ερλ Ρέι, ένας δραπέτης από τις φυλακές Μιζούρι όπου είχε φυλακιστεί για ένοπλη ληστεία. Μετά τον θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ξέσπασαν αναταραχές και επεισόδια σε αρκετές αμερικανικές πόλεις κατά μήκος της χώρας και το χάσμα λευκών-μαύρων διευρύνθηκε.

2: Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι

Μια από τις σημαντικότερες δολοφονίες πολιτικών προσώπων υπήρξε αυτή του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Ο Κένεντι διετέλεσε 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών την περίοδο 1961-1963 και ήταν ο μεγάλος αδερφός του Ρόμπερτ που αναφέρθηκε παραπάνω. Κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην πολιτεία Τέξας, ο Κένεντι μαζί με την σύζυγο του Τζάκι, έφτασαν στο Ντάλας όπου και ξεκίνησε μια αυτοκινητοπομπή από το αεροδρόμιο μέχρι το εμπορικό κέντρο Τρέιντ Μαρτ. Εκεί ο Πρόεδρος θα έβγαζε λόγο και θα ακολουθούσε γεύμα. Καθώς η αυτοκινητοπομπή περνούσε από την πλατεία Ντίλι του Ντάλας, ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί.Δύο εξ’αυτών είχαν χτυπήσει τον Κένεντι, μία στον λαιμό και μία στο κεφάλι. Αμέσως οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ και μία ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατος του. Στην δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων το οποίο μεταδόθηκε και τηλεοπτικά, όπου φαίνεται καθαρά η στιγμή της δολοφονίας .Ο δολοφόνος του ήταν ο μαρξιστής όπως υποστηρίχθηκε τότε, Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ο οποίος και δολοφονήθηκε λίγες μέρες μετά την σύλληψη του ζωντανά στην τηλεόραση από τον ακροδεξιό Τζακ Ρούμπι.

1: Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος

Η σημαντικότερη από τις δολοφονίες πολιτικών προσώπων του 20ου αιώνα, όχι τόσο για την δολοφονία αυτή κάθε αυτή αλλά περισσότερο για τα γεγονότα που πυροδότησε .Ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος των Αψβούργων ήταν Αρχιδούκας και διάδοχος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Τον Ιούνιο του 1914 ο Φραγκίσκος μαζί με την γυναίκα του πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Σαράγεβο της Βοσνίας. Κατά μήκος της αυτοκινητοπομπής, ο Βόσνιος Γκαβρίλο Πρίντσιπ επιχείρησε αρχικά με μια βόμβα που πέταξε προς το μέρος του ζεύγους να τους σκοτώσει αλλά δεν τα κατάφερε .Λίγο αργότερα όταν η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε μπροστά στο δημαρχείο και το ζεύγος ήταν έτοιμο να αποχωρήσει ο Πρίντσιπ κατάφερε να πυροβολήσει και τους δύο εξ επαφής και να τους σκοτώσει. Κίνητρο του αντάρτη Πρίνστιπ υποστηρίζεται πως ήταν η απόσχιση της Βοσνίας από την αυτοκρατορία και η δημιουργία ενός αυτόνομου βοσνιακού κράτους. Η δολοφονία του Φραγκίσκου Φερδινάνδου αποτέλεσε την σπίθα με την οποία ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ένας από τους πιο αιματηρούς της ιστορίας.