Ο 41άχρονος ένοπλος που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Σίνζο Άμπε, συνελήφθη αμέσως επί τόπου και όπως αναφέρεται από τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, πρόκειται για πρώην μέλος του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού.

Η ιαπωνική αστυνομία βρήκε εκρηκτικά, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλείται το BBC, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποίησε στο σπίτι του δράστη της επίθεσης.

Στο σπίτι του δράστη λέγεται, επίσης, πως βρέθηκαν και αρκετά αυτοσχέδια όπλα, όπως εκείνο που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ο δράστης, το όνομα του οποίου είναι Τετσούγια Γιαμαγκάμι (Tetsuya Yamagami), λέγεται πως έχει παραδεχθεί ότι ήταν εκείνος που πυροβόλησε τον πρώην Πρωθυπουργό με αυτοσχέδιο όπλο.

Ο δράστης ήταν το τελευταίο διάστημα άνεργος και φέρεται να πίστευε, όπως σημειώθηκε κατά την τελευταία ενημέρωση από τις ιαπωνικές αστυνομικές Αρχές, πως ο Σίνζο Άμπε ανήκε σε κάποια «οργάνωση» και πως για αυτό θα έπρεπε να εξοντωθεί.

Ο 41άχρονος ταξίδεψε με τρένο στην πόλη Νάρα, όπου θα εκφωνούσε σήμερα ομιλία ο Άμπε. Δεν έχει διευκρινισθεί, ωστόσο, πότε ακριβώς έφθασε εκεί.

Ιαπωνία: Νεκρός ο Σίνζο Άμπε – Ποιος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός που δολοφονήθηκε

Ο πρώην πρωθυπουργός στην Ιαπωνία Σίνζο Άμπε απεβίωσε, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ο 67χρονος Άμπε εκφωνούσε ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Νάρα της δυτικής Ιαπωνίας όταν πυροβολήθηκε από έναν ένοπλο.

TOKYO, JAPAN – AUGUST 28: Japanese Prime Minister Shinzo Abe speaks during a press conference at the prime minister official residence on August 28, 2020 in Tokyo, Japan. Prime Minister Shinzo Abe announced his resignation due to health concerns. (Photo by Franck Robichon – Pool/Getty Images)

Συγκλονισμένοι οι ξένοι ηγέτες για την επίθεση στον Σίνζο Άμπε

Στο μεταξύ, συγκλονισμένοι δηλώνουν ξένοι ηγέτες για την επίθεση που δέχθηκε σήμερα από ένοπλο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, τη «βαθιά θλίψη και ανησυχία» της κυβέρνησής του για «την απόπειρα κατά της ζωής του πρώην πρωθυπουργού Άμπε».

Το Πεκίνο δήλωσε επίσης, «συγκλονισμένο» από την επίθεση. «Είναι σοκαριστική είδηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Παρκ Τζιν στον Ιάπωνα ομόλογό του Χαγιάσι Γιοσιμάσα κατά την σύνοδο της G20 στην Ινδονησία, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ιαπωνία: Νεκρός ο Σίνζο Άμπε - Ποιος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός που πυροβολήθηκε

«Σοκαρισμένος και βαθιά λυπημένος από τη δειλή επίθεση» κατά του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, χαρακτηρίζοντας τον Άμπε «αληθινό φίλο, δεινό υπέρμαχο της πολυμερούς τάξης και των δημοκρατικών αξιών».

Η Μόσχα καταδίκασε «ένα τερατώδες έγκλημα και μια τρομοκρατική ενέργεια» μετά την επίθεση στον Άμπε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτοί που οργάνωσαν και διέπραξαν αυτό το τερατώδες έγκλημα θα τιμωρηθούν σκληρά για αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια που δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία αιτιολογία», υπογράμμισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Επιπλέον, τον αποτροπιασμό και τη λύπη τους εξέφρασαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Αυστραλία, η Ινδονησία, η Ταϊβάν και η Μαλαισία, καθώς και το ΝΑΤΟ.

Ιαπωνία: Ποιος ήταν ο Σίνζο Άμπε

Ο Σίνζο Άμπε ήταν Ιάπωνας πολιτικός, πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και παραπάνω από μία φορές πρωθυπουργός στην Ιαπωνία, ως τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ιαπωνία: Νεκρός ο Σίνζο Άμπε - Ποιος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός που πυροβολήθηκε

Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1954 στην πόλη Ναγκάτο της περιφέρειας Γιαμαγκούτσι, αλλά σύντομα η οικογένειά του μετακόμισε στο Τόκιο. Η οικογένεια του Σίνζο Άμπε είχε σημαντική παρουσία στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας.

Ο παππούς του, Καν Άμπε, και ο πατέρας του, Σίνταροου Άμπε, υπήρξαν βουλευτές, ενώ η μητέρα του, Γιόκο Κίσι, ήταν κόρη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Νομπουσούκε Κίσι.

Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Σεϊκέι από όπου αποφοίτησε το 1977. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας (University of Southern California).

Τον Απρίλιο του 1979 ξεκίνησε να δουλεύει για λογαριασμό της βιομηχανίας παραγωγής χάλυβα Kobe Steel. Το 1982 παραιτήθηκε και ακολούθησε μια καριέρα σε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις, όπως εκτελεστικός γραμματέας του υπουργού Εξωτερικών, ιδιαίτερος γραμματέας του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και ιδιαίτερος του γενικού γραμματέα του Κόμματος. Το 1993, μετά τον θάνατο του πατέρα του 2 χρόνια πριν, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής, στην περιφέρεια Γιαμαγκούτσι.

Ο Σίνζο Άμπε ήταν παντρεμένος με την Άκιε Ματσουζάκι από το 1987, χωρίς να έχουν αποκτήσει παιδιά.

Μάλιστα, το κλίμα στην Ιαπωνία μετά την επίθεση που δέχτηκε, με πυροβολισμούς, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, αλλά και άγνωστες πληροφορίες για τον ίδιο, μετέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιότο, Αντώνης Καραΐσκος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλη έκπληξη και θλίψη, δεδομένου ότι στην Ιαπωνία, όπως είπε, δεν υπάρχουν τέτοιες επιθέσεις και δεν γίνονται καν βίαιες διαδηλώσεις. «Πόσο μάλλον μια επίθεση με όπλο και μάλιστα κυνηγετικό», σημείωσε.

Ο κ. Καραΐσκος διευκρίνισε ότι ο Σίνζο Άμπε ήταν ο πρώην πρωθυπουργός για δύο θητείες, ενώ κατάγεται από οικογένεια πολιτικών. «Ήταν δημοφιλής γιατί μιλά για μια όμορφη Ιαπωνία, δυνατή στη διεθνή κοινότητα. Η ομιλία του αποφασίστηκε μόλις χθες να πραγματοποιηθεί. Μετέβη στη Νάρα, παλιά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας για να στηρίξει έναν τοπικό υποψήφιο από το παλιό του κόμμα» ανέφερε.

Ο κ. Καραΐσκος έκανε γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα το θύμα της επίθεσης είχε δεχθεί κριτική λόγω της διαχείρισης, επί των ημερών του, της πανδημίας, με αυστηρά μέτρα που πήρε. «Την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησής του είχε αποφασίσει μόνος του χωρίς τους συμβούλους να διαθέσει μάσκες στους πολίτες, οι οποίες απεδείχθη ότι ήταν κακής ποιότητας», είπε μεταξύ άλλων.