Ένας άνδρας, περίπου 40 ετών, είναι ο άνθρωπος που πυροβόλησε πισώπλατα τον πρώην πρωθυπουργό στην Ιαπωνία, Σίνζο Άμπε.

Την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός στην Ιαπωνία Σίνζο Άμπε δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για τον άνδρα που άνοιξε πυρ εναντίον του πριν από μερικές ώρες, ενώ ο βετεράνος πολιτικός εκφωνούσε ομιλία στην πόλη Νάρα.

Ιαπωνία: Η στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται τα πυρά

Ο Άμπε έδινε την ομιλία του στη μέση του δρόμου. Εμφανώς από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν φαίνεται ότι υπήρχαν άνδρες της ασφάλειάς του τριγύρω του, ωστόσο δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη σοκαριστική αυτή επίθεση.

Ο δράστης πλησίασε και πυροβόλησε δύο φορές, πισώπλατα, κατά του Σίνζο Αμπε ο οποίος και κατέρρευσε αμέσως. Τον πυροβόλησε στο ύψος του στήθους και στο λαιμό.

Ιαπωνία: Η στιγμή της σύλληψης του δράστη

 

Ιαπωνία: Ποιος είναι ο άνδρας που πυροβόλησε πισώπλατα τον πρώην πρωθυπουργό – Γιατί το έκανε

Ο άνδρας που πυροβόλησε πισώπλατα τον πρώην πρωθυπουργό είναι ο Yamagami Tetsuya (Γιαμαγκάμι Τετσούγια) και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα.

Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, το NHK μετέδωσε  ότι ο δράστης ήταν δυσαρεστημένος με τον πολιτικό και αποφάσισε να τον σκοτώσει. Δεν είναι σαφείς ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού, που κατονομάστηκε από την αστυνομία.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση αμέσως, είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και χρησιμοποίησε χειροποίητο τουφέκι.

Εντωμεταξύ, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στον Σίνζο Άμπε όλα δείχνουν ότι ήταν χειροποίητο, ενώ όπως φαίνεται και στα social media, έχει φτιαχτεί από ένα κομμάτι ξύλο και δύο σωλήνες κολλημένους με μονωτική ταινία.

Ασαφές αν ο πρώην πρωθυπουργός στην Ιαπωνία είναι ζωντανός ή νεκρός

Τα ιαπωνικά ΜΜΕ μετέδιδαν αμέσως μετά το περιστατικό, επικαλούμενα πηγές τους που βρίσκονταν στο σημείο ότι ο Άμπε δεν είχε τις αισθήσεις του και δεν ανταποκρινόταν. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών ο Άμπε «δεν είχε ζωτικά σημάδια ζωής».

Ωστόσο, ο νυν πρωθυπουργός της Ιαπωνίας σε συνέντευξη τύπου είπε αργότερα ότι οι γιατροί κάνουν κάθε τι δυνατό για να τον σώσουν και ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πάντως, οι πυροβολισμοί είναι κάτι το πραγματικά ασυνήθιστο και σπάνιο στην Ιαπωνία σε μια χώρα, με ένα από τα αυστηρότερα συστήματα για την οπλοκατοχή.