Η αποκάλυψη μυστικών τηλεγραφημάτων, εσωτερικών υπομνημάτων και άλλων εγγράφων για τη δολοφονία του Κένεντι έγινε εντός σχετικής προθεσμίας, που έθεσε ο Τζο Μπάιντεν τον Οκτώβριο.

Του χρόνου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν επιπλέον έγγραφα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει άμεση ένδειξη ότι τα αρχεία περιείχαν αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν ριζικά την κατανόηση του κοινού για τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Κένεντι στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1963 από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.

Αλλά, η τελευταία δόση των εγγράφων αναμενόταν με ανυπομονησία από ιστορικούς και όχι μόνο που, δεκαετίες μετά τη δολοφονία του JFK, παραμένουν δύσπιστοι, για το γεγονός ότι υπεύθυνος για μία δολοφονία που άλλαξε την πορεία της αμερικανικής ιστορίας ήταν ένας διαταραγμένος νεαρός άνδρας.

Στη δημοσιότητα 1.500 μυστικά έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι

Τηλεγραφήματα και υπομνήματα της CIA για την δολοφονία του Κένεντι

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν τηλεγραφήματα και υπομνήματα της CIA που αναφέρονται σε επισκέψεις του Όσβαλντ -που αν και είχαν αποκαλυφθεί προηγουμένως ποτέ δεν εξηγήθηκαν πλήρως – στις πρεσβείες της Σοβιετικής Ένωσης και της Κούβας στην Πόλη του Μεξικού, καθώς και συζήτηση, τις ημέρες μετά τη δολοφονία, για την πιθανότητα εμπλοκής της Κούβας στη δολοφονία του Κένεντι.

Ένα τηλεγράφημα της CIA περιγράφει πώς ο Όσβαλντ τηλεφώνησε στη Σοβιετική πρεσβεία ενώ βρισκόταν στην Πόλη του Μεξικού για να ζητήσει βίζα προκειμένου να επισκεφθεί τη Σοβιετική Ένωση.

Επισκέφτηκε επίσης την κουβανική πρεσβεία, προφανώς ενδιαφέρθηκε για μια ταξιδιωτική βίζα που θα του επέτρεπε να επισκεφθεί την Κούβα και να περιμένει εκεί για να λάβει σοβιετική βίζα. Στις 3 Οκτωβρίου, περισσότερο από ένα μήνα πριν από τη δολοφονία, επέστρεψε με το αυτοκίνητο στις ΗΠΑ.

Ένα άλλο σημείωμα, που χρονολογείται την επομένη της δολοφονίας του Κένεντι, λέει ότι σύμφωνα με ένα τηλεφώνημα που είχε υποκλαπεί στην Πόλη του Μεξικού, ο Όσβαλντ επικοινώνησε με έναν αξιωματικό της KGB ενώ βρισκόταν στη σοβιετική πρεσβεία τον Σεπτέμβριο.

Στη δημοσιότητα 1.500 μυστικά έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι

Μετά τη δολοφονία του Κένεντι, οι μεξικανικές αρχές συνέλαβαν έναν Μεξικανό υπάλληλο της κουβανικής πρεσβείας, με τον οποίο είχε επικοινωνήσει ο Όσβαλντ.

Εκείνος είπε ότι ο Όσβαλντ είχε «δηλώσει ότι ήταν κομμουνιστής και θαυμαστής του Κάστρο», σύμφωνα με το έγγραφο. Επιπλέον, έγγραφο της CIA με την ένδειξη «Secret Eyes Only» εντοπίζει σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δολοφονία του κουβανού ηγέτη εκείνη την εποχή, Φιντέλ Κάστρο, συμπεριλαμβανομένης μιας συνωμοσίας του 1960 «που περιλάμβανε τη χρήση του εγκληματικού υπόκοσμου με επαφές μέσα στην Κούβα».

Αναφορές του FBI

Τα νέα αρχεία περιλαμβάνουν αρκετές αναφορές του FBI σχετικά με τις προσπάθειες του να ερευνήσει και να παρακολουθήσει ανώτατα πρόσωπα στον κόσμο της μαφίας όπως ο Santo Trafficante Jr και ο Sam Giancana, οι οποίοι αναφέρονται συχνά σε θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του Κένεντι.

Εκτός από την έρευνα για τον Κένεντι, μέρος του υλικού αφορά σε υποθέσεις αντικατασκοπείας της δεκαετίας του 1960, με σελίδες με απόκρυφες λεπτομέρειες σχετικά με μεθόδους, εξοπλισμό και προσωπικό, που χρησιμοποιούσαν οι μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες για την επιτήρηση της Κουβανικής και Σοβιετικής πρεσβείες στην Πόλη του Μεξικού.

Μπλοκάροντας την κυκλοφορία εκατοντάδων εγγράφων το 2017 λόγω ανησυχιών του FBI και της CIA, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «δυνητικά μη αναστρέψιμη βλάβη». Ακόμα κι έτσι, περίπου 2.800 άλλα έγγραφα κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή. Η επιτροπή Warren το 1964 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ ήταν ο μόνος ένοπλος ενώ μία ακόμα έρευνα του Κογκρέσου το 1979 δεν κατάφερε να βρει στοιχεία, που να υποστηρίζουν τη θεωρία εμπλοκής της CIΑ. Ωστόσο, ακόμα αιωρούνται διάφορες θεωρίες.