Οι εργαζόμενοι της Amazon σχεδιάζουν αποχώρηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσφατη εντολή  “return-to-office” της εταιρείας στο γραφείο, τις απολύσεις και το περιβαλλοντικό της ιστορικό.

Περίπου 1.900 εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αναμένεται να αποχωρήσουν απο τα πόστα τους

Περίπου 1.900 εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αναμένεται να αποχωρήσουν στις 3 μ.μ. ET, με περίπου 900 από αυτούς τους εργάτες να συγκεντρώνονται έξω από το Spheres, τους τεράστιους γυάλινους θόλους που αγκυροβολούν τα κεντρικά γραφεία της Amazon στο Σιάτλ, σύμφωνα με ομάδες εργαζομένων πίσω από την προσπάθεια.

Η απεργία οργανώνεται εν μέρει από την Amazon Employees for Climate Justice, μια εργατική οργάνωση με επιρροή που έχει επανειλημμένα πιέσει τον ηλεκτρονικό λιανοπωλητή για τη στάση του για το κλίμα. Η ομάδα είπε ότι οι εργαζόμενοι αποχωρούν για να τονίσουν την «έλλειψη εμπιστοσύνης στη λήψη αποφάσεων από την ηγεσία της εταιρείας».

Η Amazon ξεκίνησε πρόσφατα τις μεγαλύτερες απολύσεις στην 29χρονη ιστορία της, περικόπτοντας 27.000 θέσεις εργασίας στα τμήματα υπολογιστών cloud, διαφήμισης και λιανικής, μεταξύ πολλών άλλων, από το περασμένο φθινόπωρο.

Την 1η Μαΐου, η εταιρεία διέταξε τους εταιρικούς υπαλλήλους να αρχίσουν να εργάζονται από το γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, θέτοντας σε μεγάλο βαθμό ένα τέλος στις ρυθμίσεις εργασίας εξ αποστάσεως που είχαν εγκατασταθεί ορισμένοι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι υπάλληλοι της Amazon εγκαταλείπουν τη δουλειά τους σε μια αβέβαιη στιγμή μέσα στην εταιρεία. Η Amazon μόλις ολοκλήρωσε τις απολύσεις εργαζομένων της και συνεχίζει να υπολογίζει την σκληρή οικονομία και την επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων, αφήνοντας το προσωπικό στο περιθώριο ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμη περικοπές θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, η Amazon κατάργησε πρόσφατα έναν από τους στόχους της για το κλίμα, που ονομάζεται Shipment Zero, όπου η εταιρεία δεσμεύτηκε να κάνει τις μισές αποστολές της ουδέτερες εκπομπές άνθρακα έως το 2030. Η Amazon είπε ότι θα επικεντρωθεί στην ευρύτερη δέσμευσή της για το κλίμα, η οποία περιλαμβάνει μια διάταξη για την επίτευξη του καθαρού μηδενός εκπομπές άνθρακα έως το 2040, μια δεκαετία αργότερα από την αρχική του δέσμευση για το Shipment Zero.

Διαβάστε περισσότερα