search

MAIN STREET

Yψηλό έξι μηνών άγγιξε η τιμή του χρυσού

Yψηλό έξι μηνών άγγιξε η τιμή του χρυσού νωρίτερα σήμερα Τρίτη και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι πρέπει να συνεχιστεί το 2023.

gold2

Yψηλό έξι μηνών άγγιξε η τιμή του χρυσού νωρίτερα σήμερα Τρίτη και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι πρέπει να συνεχιστεί το 2023.

Ο χρυσός spot έφτασε λίγο κάτω από τα 1.850 δολάρια ανά ουγγιά τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν υποχωρήσει και διαπραγματευτεί περίπου 1.834 δολάρια ανά ουγγιά αργά το πρωί στις αγορές της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκαν κατά 0,72% στα 1.839,40 δολάρια.

Οι τιμές του χρυσού ήταν σε γενικά ανοδική τάση από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς η αναταραχή στην αγορά, οι αυξανόμενες προσδοκίες ύφεσης και αυξημένες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες στήριξαν τη ζήτηση.

«Γενικά, αναζητούμε ένα φιλικό προς τις τιμές χρυσού 2023, υποστηριζόμενο από την ύφεση και τους κινδύνους αποτίμησης του χρηματιστηρίου. Μια ενδεχόμενη κορύφωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας σε συνδυασμό με την προοπτική του ασθενέστερου δολαρίου και την αδυναμία του πληθωρισμού να επιστρέψει στο αναμενόμενο επίπεδο κάτω του 3% ετησίως, είναι δυνατό να προσθέσουν στήριξη στην τάση», τόνισε ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.

Μεγάλο μέρος της προοπτικής του 2023 για τις παγκόσμιες αγορές εξαρτάται από την τροχιά της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αμβλύνουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων του περασμένου έτους εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και πιθανών υφέσεων.

goldspot

οι οικονομολόγοι διχάζονται

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι διχάζονται ως προς το αν αυτό θα καταλήξει σε μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πολύ πάνω από το εύρος στόχου στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Μια πλήρης περιστροφή πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες φέτος θα έχει πιθανώς σημαντικές επιπτώσεις για τις τιμές του χρυσού, σύμφωνα με αναλυτές στρατηγικής.

Η ανοδική τάση των πολύτιμων μετάλλων διαφαινόταν από τα τέλη του περασμένου έτους σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο και επικεφαλής επενδύσεων στην Swiss Asia Capital, ο οποίος εκτιμά ότι οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς αντικατοπτρίζουν αυτές του 2001 και του 2008.

Διαβάστε ακόμη: