search

MAIN STREET

Τα ETF του χρυσού και η προοπτική ανόδου εντός του 2023

Η τάση της αγοράς το 2023 θα καθοδηγηθεί από την ανταπόκριση των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών στον φουσκωμένο πληθωρισμό, σημείωσαν οι αναλυτές.

gold

Οι τιμές του χρυσού έκλεισαν ανοδικά την τελευταία διαπραγμάτευση του έτους με το πολύτιμο μέταλλο να διανύει το καλύτερο τρίμηνο από τον Ιούνιο του 2020.

Αυτή η επίδοση αποδίδεται στις προσδοκίες για βραδύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μετά την πτώση από τα υψηλά ρεκόρ νωρίτερα το 2022.

Ο χρυσός υποχωρεί μόλις κατά περίπου 0,5% το 2022, καθώς οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ώθησαν τον χρυσό σε χαμηλό άνω των δύο ετών τον Σεπτέμβριο, αλλά οι τιμές έχουν αντισταθμίσει τις απώλειες έκτοτε.

«Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι οι τιμές αρχίζουν να μειώνονται λίγο. Αυτό είναι ενθαρρυντικό για τους αισιόδοξους της αγοράς μετάλλων και ήταν μέρος του λόγου που είδαμε το ράλι» σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή της Kitco Metals.

Την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2022, ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 0,2% αγγίζοντας τα 1.818,70 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ διακυμάνθηκαν σχεδόν αμετάβλητα στα 1.830 δολάρια.

Η τάση της αγοράς το 2023 θα καθοδηγηθεί από την ανταπόκριση των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών στον φουσκωμένο πληθωρισμό, σημείωσαν οι αναλυτές.

Η Fed φέτος αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά τον Μάρτιο στο εύρος του 4,25%-4,5% στον πιο απότομο γύρο αυξήσεων επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980, ωθώντας τον χρυσό χαμηλότερα από το σχεδόν ρεκόρ των πάνω από τα 2.000 δολαρίων η ουγγιά τον Μάρτιο.

Οι επενδύσεις σε ETF χρυσού θα μπορούσαν να βελτιωθούν το 2023 μετά τις μεγάλες εκροές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στελέχη της SMC Global Securities.

Το spot ασήμι υποχώρησε 0,4% στα 23,79 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,9% αγγίζοντας σχεδόν τα 1.063,43 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 1,6% στα 1.784,76 δολάρια.

Η πλατίνα και το παλλάδιο θα μπορούσαν να διαπιστώσουν μια «αξιοπρεπή ανάκαμψη» εάν οι κίνδυνοι ύφεσης διαπιστωθούν ήπιοι.

Διαβάστε ακόμη: