Αναβαθμίζει τις ήδη bullish προβλέψεις της για την τιμή πετρελαίου η Goldman Sachs.
Όπως εξηγεί η επενδυτική τράπεζα στην τελευταία ανάλυσή της, το Brent θα φτάσει τα 100 δολ/βαρέλι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω του μικρότερου από το αναμενόμενου πλήγματος στη ζήτηση από τη μετάλλαξη όμικρον του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚ+.
«Αυτό έχει κρατήσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου σε μεγαλύτερο έλλειμμα, απ’ ό,τι προβλέπαμε αρχικά» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της αμερικανικής επενδυτικές τράπεζας.
Σημειώνεται ότι τα futures του Brent ήταν στα 87 δολ. ανά βαρέλι ενώ του αμερικανικού WTI στα 85 δολ. ανά βαρέλι. Πρόκειται για υψηλά 7ετίας.
Τιμή πετρελαίου :Η Goldman Sachs βλέπει τις τιμές του Brent στα 90 δολ. ανά βαρέλι το α’ τρίμηνο του 2022, στα 95 δολ. το β’ τρίμηνο και στα 100 δολ. τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2022.
Η τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τις τιμές του Brent για το 2022 και το 2023 σε 96 δολ. και 105 δολ. αντίστοιχα.
ΙΕΑ: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα
Στο μεταξύ επιστροφή της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στα προ πανδημίας επίπεδα αλλά και σε ακόμα υψηλότερα, βλέπει -για το 2022- ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), καθώς ενισχύονται οι εμβολιασμοί, ενώ τα τελευταία κύματα κορωνοϊού δεν αποδείχθηκαν αρκετά σοβαρά ώστε να επιβληθούν αυστηρά λοκντάουν.
Στο μηνιαίο δελτίο, ο ΙΕΑ αναβάθμισε την πρόβλεψη της για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2022 κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα σε 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Επίσης, αναβάθμισε τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης το 2021 κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα σε 5,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η συνεκτίμηση των πιο αισιόδοξων προβλέψεων του IEA είναι σημάδια ότι οι πρόσφατες παραλλαγές του κορωνοϊού εξαπλώνονται ταχύτερα αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανθεκτικότητας στον ιό και επιτρέποντας στα κράτη να συνεχίσουν σε μια πορεία σταδιακής άρσης των λοκντάουν.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων κόβιντ εκτοξεύεται παγκοσμίως, αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις για τον περιορισμό του ιού είναι λιγότερο σοβαρά από ό,τι στα προηγούμενα κύματα και ο αντίκτυπός τους στην οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση πετρελαίου παραμένουν σχετικά υποτονικοί», ανέφερε ο IEA.
Παράλληλα, στο μηνιαίο δελτίο επισημαίνεται ότι «η σταθερή άνοδος της προσφοράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σημαντικό πλεόνασμα το α’ τρίμηνο του 2022 και στο μέλλον» με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βραζιλία να ετοιμάζονται και τις εξορύξεις σε ιστορικά υψηλά για το έτος, ενω η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μπορούσαν επίσης να σπάσουν τα ρεκόρ παραγωγής.
Ανάλυση: 2022 η χρονιά που τελειώνει η «παραμύθα» των κεντρικών τραπεζών
Μίνι-κραχ στις αγορές: Το μεταγραφικό μπαμ της Microsoft… βύθισε τον Nasdaq
Ευτυχισμένο το νέο… 1984: Επιστροφή στο παρελθόν, κοινωνικά και οικονομικά