Προς τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη τα τελευταία 12 χρόνια οδεύουν οι τιμές του πετρελαίου,  λαμβάνοντας ώθηση από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τη συγκράτηση των παραγωγών, ακόμη και όταν τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν σε νέα ρεκόρ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού brent υποχωρούν σήμερα στα 79,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούν 0,1%, στα 76,89 δολάρια το βαρέλι.

Ετήσια άνοδος άνω του 50%

Το brent βρίσκεται σε καλό δρόμο να κλείσει τη χρονιά με άνοδο 53%, ενώ το WTI οδεύει προς άνοδο 58%, την ισχυρότερη επίδοση για τα δύο συμβόλαια αναφοράς από το 2009, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν περισσότερο από 70%. Και τα δύο συμβόλαια άγγιξαν το ανώτατο όριο του 2021 τον Οκτώβριο με το Brent στα 86,70 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από το 2018, και το WTI στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από το 2014.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο έτος καθώς η ζήτηση καυσίμων αεριωθουμένων πλησιάζει.

«Είχαμε την Delta και την Omicron και κάθε είδους lockdown και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά η ζήτηση για πετρέλαιο παρέμεινε σχετικά σταθερή. Μπορείτε να το αποδώσετε στα αποτελέσματα των κινήτρων που υποστηρίζουν τη ζήτηση και τους περιορισμούς στην προσφορά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της αυστραλιανής χρηματιστηριακής εταιρείας CommSec. Κρεγκ Τζέιμς, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, μετά από άνοδο για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, οι τιμές του πετρελαίου έκαναν παύση την Παρασκευή καθώς τα κρούσματα COVID-19 εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αυστραλία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τροφοδοτούμενη από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας των ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για σοβαρές αναταραχές τις επόμενες εβδομάδες, με τα ποσοστά μόλυνσης να είναι πιθανό να επιδεινωθούν εν μέσω της αυξημένης κινητικότητας για διακοπές, εορτασμών Πρωτοχρονιάς και επαναλειτουργίας σχολείων μετά τις χειμερινές διακοπές.

Υπό πίεση ο ΟΠΕΚ+

Με το πετρέλαιο να κυμαίνεται κοντά στα 80 δολάρια, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, η Ρωσία και οι σύμμαχοι του (ΟΠΕΚ+), πιθανότατα θα επιμείνουν στο σχέδιό τους να προσθέσουν 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο όταν συναντηθούν στις 4 Ιανουαρίου, ανέφεραν οι πηγές.

«Πιστεύω ότι θα δούμε μεγάλη πίεση στον ΟΠΕΚ+ για να βεβαιωθεί ότι υπάρχει αρκετό πετρέλαιο που παρέχεται στην αγορά», τόνισε ο Τζέιμς.