Αύξηση κατέγραψε η τιμή του χρυσού λόγω των ανησυχιών για την επίδραση της μετάλλαξης Όμικρον στις αγορές και την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Bill Ackman, η Fed φαίνεται πως χάνει τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό και θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης περισσότερο απ’ όσο υπολογίζει τον ερχόμενο Μάρτιο «έτσι ώστε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της».

Η Fed δέχεται πιέσεις τόσο από το Κογκρέσο όσο και από τους πολίτες για την αντιμετώπιση της δριμύτερης πληθωριστικής αύξησης από τη δεκαετία του ‘80. Αρκετοί ήταν οι αξιωματούχοι οι οποίοι υποστήριξαν πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι και 5 φορές φέτος, ξεκινώντας τις αυξήσεις τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αν και αρκετές κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη προσπαθούν να εξομαλύνουν τη νομισματική τους πολιτική έτσι ώστε να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, η Κίνα προχώρησε σε μείωση επιτοκίων για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας τη Δευτέρα, σε προσπάθεια καταπολέμησης της αναπτυξιακής επιβράδυνσης οφειλόμενη στην πληγείσα αγορά ακινήτων της χώρας και τα συνεχόμενα κρούσματα της πανδημίας.

Η τιμή του χρυσού φαίνεται πως σταθεροποιείται λίγο πάνω από τα $1.800/ουγγιά μετά από την πρόσφατη μειώσή της το 2021.

Οι επενδυτές αναμένουν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed λόγω της αυξημένη ανασφάλειας, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της IG Asia Pte,  Yeap Jun Rong.

Oι τιμές spot του χρυσού κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 0,2% στα $1.822,25/ουγγιά το πρωί στην αγορά του Λονδίνου, μετά από μικρή πτώση του 0,3% την περασμένη Παρασκευή. Παράλληλη αύξηση κατέγραψαν το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο.