Υποχωρούν σήμερα Πέμπτη οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας το ασθενέστερο κλίμα καθώς διεθνώς με τους επενδυτές να βάζουν στο επίκεντρο τις οικονομικές προοπτικές.

Ένα θέμα που βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κορυφή της ατζέντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός που εξελίσσεται αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,6% νωρίς το απόγευμα, με τις μετοχές βασικών πόρων να μειώνονται κατά 2,8% για να οδηγήσουν σε απώλειες καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος.

Η μείωση των συναλλαγών στην Ευρώπη έρχεται μετά την πτώση του Dow Jones Industrial Average κατά περισσότερες από 600 μονάδες την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να κατοχυρώσουν τμήμα από τα κέρδη που δημιουργήθηκαν σε συνέχεια των υψηλών που κατέγραψαν οι δείκτες κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Βασική αιτία αποτέλεσε και απογοητευτικά στοιχεία λιανικών πωλήσεων του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ τα οποία δημιούργησαν νέες ανησυχίες για ύφεση.

Οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύτηκαν μεικτά την Πέμπτη ακολουθώντας τις απώλειες στη Wall Street.

Εν τω μεταξύ η βρετανική πλατφόρμα επενδυτικών κεφαλαίων Allfunds Group είδε τις μετοχές της να πέφτουν περισσότερο από 7% κατρακυλώντας στα χαμηλά του Stoxx 600 στις αρχές της διαπραγμάτευσης, αφού η HSBC υποβάθμισε τη μετοχή της στη βαθμίδα «hold» από «buy» και μείωσε την τιμή στόχο της.

Η γερμανική εταιρεία ηλεκτρισμού Encavis σημείωσε πτώση 6% αφού η Barclays υποβάθμισε τη μετοχή της σε «underweight» από «equal weight» και μείωσε την τιμή στόχο της.

Στις ΗΠΑ τα futures των κεντρικών δεικτών δείχνουν τη δεύτερη μέρη απωλειών

Οι μετοχές έχουν δρομολογηθεί σε δεύτερη ημέρα απωλειών καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones υποχώρησαν 274 μονάδες, ή 0,8%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του Nasdaq 100 υποχώρησαν 0,8% και 0,9%, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη: