Στην βέλτιστη λύση για να κατευναστούν οι αντιδράσεις στο κόλπο της Ελούντα με τις εξαιρετικές ανεμολογικές καταγραφές, θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αποφύγει την σύγκρουση με την τοπική κοινωνία, τους επιχειρηματίες και μέλη της κυβέρνησης.

Απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή, ο υπουργός ΠΕΝ κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο, δεν θα επηρεαστεί ο κόλπος της Ελούντας στην Κρήτη. Όπως σημείωσε, στην περιοχή υπάρχουν  εξαιρετικά ανεμολογικά δεδομένα, υπάρχει όμως και η οπτική όχληση από τον κόλπο της Ελούντας. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑΠ μελετούν τον περιορισμό του επίμαχου θαλάσσιου οικοπέδου προκειμένου να μην αλλοιωθεί το οπτικό πεδίο στην ευρύτερη περιοχή που συμπεριλαμβάνεται και το μνημείο της Σπιναλόγκα. Παράλληλα, τονίζεται ότι γίνονται οι αναγκαίες μελέτες για να περιοριστεί και η ηχητική όχληση.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε χθες ότι είναι εθνική υπόθεση η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων σε μια χώρα που έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ανατολική Μεσόγειο και πιθανότατα και το καλύτερο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι λογικό οι επενδύσεις να γίνονται εκεί που  υπάρχει υψηλό αιολικό δυναμικό, τονίζοντας ότι η οπτική  επαφή είναι μια πολύ δύσκολη έννοια που μπορεί να αφορά οποιαδήποτε δραστηριότητα. Από ένα τουριστικό κατάλυμα μέχρι ένα βενζινάδικο!

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι ο δρόμος προς την πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς παρεμβάσεις στο τοπίο. «Διαφορετικά ούτε φωτοβολταϊκά θα έχουμε, ούτε ανεμογεννήτριες από την  στιγμή που δεν υπάρχει,  σημείο αυτής της χώρας που να μην αποτελεί πολύ όμορφο τοπίο, δεν υπάρχει σημείο αυτής της χώρας που να μην υπάρχουν αρχαιολογικές δραστηριότητες. Εμείς ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις παρεμβάσεις”.

Σημείωσε ότι  στο 95% των οικοπέδων που ανακοινώθηκαν και προορίζονται για υπεράκτια αιολικά δεν υπήρξαν θέματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι έχει ήδη γίνει  μια φωτορεαλιστική απεικόνιση με πραγματική τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στον χώρο της Ελούντας και προκύπτει ότι δεν υπάρχει θέμα με το περίφημο Ακρωτηρίου του Αφορισμένου.

«Ονομάζεται έτσι γιατί προφανώς εκεί πέρα φυσάει τόσο πολύ που οι άνθρωποι λέγανε ότι μόνο αφορισμένος πάει να εγκατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε ότι από την άλλη μεριά του Ακρωτηρίου, από εκεί που θα φαίνεται το πάρκο, δεν υπάρχουν σημαντικές εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες.

Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε χθες και για τα σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη στις περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα υπεράκτια αιολικά. Όπως επισήμανε, θα είναι πιο άμεσα και θα καλύπτουν την ευρύτερη περιφέρεια και όχι σε επίπεδο δήμων όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Τόνισε όμως ότι θα προσδιοριστούν όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση με την χωροθέτησή τους με σκοπό να υπάρχει η μέγιστη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη: