Ο Warren Buffett, Αμερικανός μεγιστάνας, επενδυτής και φιλάνθρωπος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, είναι γνωστός για τις συμβουλές ηγεσίας και τις “προφητείες” του. Ένα από τα υψηλότερα μέτρα επιτυχίας του Buffett είναι η φήμη του και, όπως λέει ο ίδιος, η φήμη είναι ένα ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο που πρέπει να διαφυλάσσεται καθημερινά.

Αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα της διατήρησης μιας εξαιρετικής φήμης, κατά τον Warren Buffett, είναι το να μη ρισκάρει κανείς την ακεραιότητά του. Η ακεραιότητα είναι η επιλογή να ζει κανείς σύμφωνα με ένα σύνολο ηθικών και δεοντολογικών αρχών που οδηγούν ένα άτομο να πράττει το σωστό, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που μπορεί να επικρατούν. Η ακεραιότητα σε έναν άνθρωπο εμπνέει σε μεγάλο βαθμό τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Οι άνθρωποι με ακέραιο χαρακτήρα έχουν ακλόνητα πιστεύω, μιλούν με ειλικρίνεια, ενεργούν με εντιμότητα, δε δυσκολεύουν τη ζωή των γύρω τους, έχουν ευγενείς προθέσεις και είναι δίκαιοι. Οι επιχειρήσεις είναι γεμάτες από δύσκολες και ριψοκίνδυνες αποφάσεις, και για να παρθούν αυτές, η ακεραιότητα είναι απαραίτητη.

Μεταφέροντας αυτήν τη συζήτηση στο ζήτημα της πρόσληψης των κατάλληλων ανθρώπων, η ακεραιότητα θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων για τις κατάλληλες θέσεις εργασίας. Η διαχρονική συμβουλή του Buffett είναι ότι τα τρία πράγματα που πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος είναι η εξυπνάδα, η πρωτοβουλία και η ακεραιότητα, με την τελευταία να είναι η πιο σημαντική. Χωρίς αυτήν, όλες οι άλλες δεξιότητες που διαθέτουν μπορούν στην πραγματικότητα να λειτουργήσουν εις βάρος μιας εταιρείας. Στην ουσία, οι πιο έξυπνοι και αποφασισμένοι υπάλληλοι μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά αν χρησιμοποιήσουν αυτές τις ιδιότητες για να βλάψουν την εταιρεία.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι τρεις αδιαμφισβήτητοι λόγοι, σύμφωνα με τον Warren Buffett, για τους οποίους οι άνθρωποι πρέπει να προσλαμβάνονται πρωτίστως με βάση την ακεραιότητα, βάζοντας σε δευτερεύουσα μοίρα ακόμη και την ευφυΐα, την εμπειρία ή την τεχνική ικανότητα.

Ειλικρίνεια

Τα άτομα με ακεραιότητα χαρακτήρα έχουν το θάρρος της άποψής τους και δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το να μην επικοινωνήσουν την αλήθεια τους. Ένα άτομο που είναι ειλικρινές, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, είναι πολύ ελκυστικό για τα τίμια brands. Έχοντας έναν προσανατολισμό προς την αλήθεια, είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να συνδεθούν μεταξύ τους, να αποδέχονται την αλλαγή, να απορρίψουν τα λάθη και να επιτύχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τήρηση λόγου

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από ακεραιότητα τηρούν πάντα τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις τους. Φυσικά, αφήνουν περιθώρια για λάθη και αποτυχίες, αλλά πάντα κρατούν τον εαυτό τους υπόλογο απέναντι σε ένα υψηλό πρότυπο που απουσιάζει από εξωτερικές επιρροές.

Καλή διαχείριση των συγκρούσεων

Πολλές φορές η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη όταν εμπλέκονται άνθρωποι και ειδικά σε επαγγελματικά ζητήματα, όπου συχνά μπορεί να υπάρχει ένταση και πολλές διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, οι άνθρωποι με ακεραιότητα κατανοούν ότι η διαχείριση της σύγκρουσης ενώ έχουν ακουστεί και ληφθεί υπόψη διαφορετικές οπτικές, είναι ένας πολύ ταχύτερος δρομος για την επίλυση ενός ζητήματος, σε σχέση με τη στείρα αποφυγή, την απομάκρυνση από τη σύγκρουση.

 

Διερεύνηση της ακεραιότητας

Για να διαπιστώσει ένας εργοδότης την ακεραιότητα ενός υποψήφιου εργαζομένου μπορεί να χρησιμοποιήσει ερωτήσεις συνέντευξης που διερευνούν την ακεραιότητα τόσο φανερά όσο και κρυφά. Οι ερωτήσεις αυτές κυμαίνονται από απλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα αντιδρούσαν σε μια δεδομένη κατάσταση έως πιο φιλοσοφικές ερωτήσεις, όπως το να ζητηθεί να ορίσουν τι σημαίνει ακεραιότητα για αυτούς.

Οι ερωτήσεις συνέντευξης για την ακεραιότητα είναι καλό να είναι ανοιχτού τύπου, ώστε να επιτρέπουν στον υποψήφιο να διερευνήσει και να εξηγήσει την άποψή του. Για να ενθαρρυνθούν οι υποψήφιοι να απαντήσουν πλήρως, οι υπεύθυνοι της συνέντευξης θα πρέπει να παραμένουν ουδέτεροι καθ’ όλη τη διάρκεια της απάντησής τους, ώστε οι υποψήφιοι να απαντούν αυθόρμητα χωρίς να προσπαθούν να κερδίσουν εύνοια.
Διαβάστε επίσης: Μεγάλη παγκόσμια έρευνα δείχνει ποια είναι η προτεραιότητα των εργαζομένων

Ο Buffett κατανοεί ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προκύπτει από την ακεραιότητα είναι το γεγονός ότι κατευθύνει τους ανθρώπους στο να κάνουν σωστές επιλογές. Οι σωστές επιλογές είναι πολύ κρίσιμες για τις επιχειρηματικές αποφάσεις μιας εταιρείας, αλλά και για τη βελτίωση και προστασία της φήμης της. Γι΄αυτό είναι σημαντικό, για τη διατήρηση της καλής εικόνας ενός brand και για τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων, η επιλογή των ατόμων που θα στελεχώσουν μια εταιρεία να γίνεται με αυτό το κριτήριο.