Την εταιρεία του επενδυτή Warren Buffett, Berskhire Hathaway μηνύει η οικογένεια δισεκατομμυριούχων Haslam, η οποία κατηγόρησε τον όμιλο ότι χρησιμοποιεί πρακτικές για να υποτιμήσει το υπόλοιπο 20% του μεριδίου του στην Pilot Travel Centers, τη μεγαλύτερη εταιρεία στάσεων φορτηγών στις ΗΠΑ.

Η οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Cleveland Browns, Jimmy Haslam, πούλησε στην Berkshire μερίδιο 38,6% της Pilot για $2,8 δισ. το 2017 και ένα ακόμη ποσοστό 41,4% για $8,2 δισ. τον Ιανουάριο. Είπε ότι έχει το δικαίωμα να πουλήσει το υπόλοιπο με τις ίδιες μεθόδους αποτίμησης την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οπως λέει το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με μια καταγγελία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη στο Δικαστήριο του Ντέλαγουερ, η Berkshire έχει μονομερώς και χωρίς συγκατάθεση υιοθέτησε λογιστικούς κανόνες  που μειώνουν τεχνητά τα κέρδη προ φόρων και τόκων της Pilot μειώνοντας έτσι “χονδρικά” το ποσό που θα λάμβαναν οι Haslam αν πουλούσαν το υπόλοιπο ποσοστό τους.

Η καταγγελία των Haslam

Η καταγγελία ανέφερε ότι η οικογένεια είχε επανειλημμένα αντιρρήσεις, αλλά ο Warren Buffett αρνήθηκε να δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη λογιστική “pushdown”. Ανέφερε ότι είπε στον ιδρυτή της Pilot και πατέρα του Jimmy Haslam, James Haslam II αυτόν τον μήνα: “Είπα ότι η Berkshire θα συμμορφωθεί με τους όρους της σύμβασης. Αυτό ακριβώς θα συμβεί”.

Η Kristin Seabrook, επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Pilot, σε μια δήλωση είπε ότι η μήνυση αφορούσε σε “ένα συγκεκριμένο ζήτημα μεταξύ των ιδιοκτητών” και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Η καταγγελία της 23ης Οκτωβρίου επιδιώκει να διασφαλίσει ότι το μερίδιο 20% των Haslams αποτιμάται σωστά και να σταματήσει αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι η ακατάλληλη λογιστική της Berkshire. 

Διαβάστε ακόμη: