Κανονικός οδοστρωτήρας ο Charlie Munger, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για όλους και για όλα, και δεν είχε ιδιαίτερα καλά πράγματα να πει…
Ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway και κολλητός του θρύλου των επενδύσεων Warren Buffet (προέδρου της εταιρίας), εμφανίστηκε αρκετά δυστοπικός λέγοντας πως ο πληθωρισμός, αν αφεθεί, θα σκοτώσει τις δημοκρατίες, ενώ οι αγορές έχουν μετατραπεί σε πάρτι μεθυσμένων τζογαδόρων. Το παραδοσιακό χρήμα δε θα υπάρχει σε 100 χρόνια (και πολλά είπες Τσάρλι), ενώ το Bitcoin δε, είναι σαν “αφροδίσιο νόσημα”!
Για τον πληθωρισμό:
Ο Munger λέει ότι «ο πληθωρισμός είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο πεθαίνουν οι δημοκρατίες…
Εάν το παρακάνετε, μπορείτε να καταστρέψετε τον πολιτισμό σας, επομένως είναι ένας μακροπρόθεσμος κίνδυνος».
Για το παραδοσιακό χρήμα:
«Η ασφαλής υπόθεση για τους επενδυτές είναι ότι τα επόμενα 100 χρόνια, το νόμισμα [iat θα μηδενιστεί… αυτή είναι η υπόθεση εργασίας μου».
Για τα κρυπτονομίσματα:
«Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι τα απέφυγα», αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα.
«Είναι σαν κάποια αφροδίσια ασθένεια… Απλώς το θεωρώ κατώτερο της περιφρόνησης».
Τα κρυπτονομίσματα είναι δημοφιλή επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απαγωγές, εκβιασμούς και φοροδιαφυγή, είπε ο Munger.
Εξέφρασε την υποστήριξή του για την κίνηση της Κίνας να θέσει εκτός νόμου τα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα.
«Η Κίνα τηρεί μια πολύ ώριμη στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα», είπε ο Munger.
Η Κίνα θέλει να «βγάλει χρήματα πουλώντας στους ανθρώπους κάτι που θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν στη ζωή, όχι πουλώντας πράγματα που τους βλάπτουν. Οι άνθρωποι που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους».
Για τα ψηφιακά νομίσματα:
Η Fed «μπορεί να έχει ένα νόμισμα αν θέλει», επισήμανε ο Munger. «Έχουμε ήδη ένα ψηφιακό νόμισμα, που ονομάζεται τραπεζικός λογαριασμός».
Για επενδύσεις στην Κίνα:
Ο Munger επισήμανε ότι «η Κίνα είναι ένα μεγάλο σύγχρονο έθνος. Έχει τεράστιο πληθυσμό και έχει εκσυγχρονιστεί.
Η Κίνα προσφέρει αξία όσον αφορά τη δύναμη της επιχείρησης και την τιμή της ασφάλειας από ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε.
Για την πολιτική πίεση στην Κίνα:
Η Κίνα και οι ΗΠΑ υπήρξαν «μαζικά ανόητες» προκαλώντας ανόητες εντάσεις.
«Τίποτα δεν είναι πιο τρελό από τους ανθρώπους που υποκινούν δυσαρέσκεια και στις δύο πλευρές».
Για τις υπερβολές των αγορών:
Σίγουρα η μεγάλη σύντομη πτώση στο GameStop ήταν άθλια υπερβολή, σίγουρα το θέμα του Bitcoin είναι άθλια υπερβολή ανέφερε ο Munger.
«Θα υποστήριζα ότι το επιχειρηματικό κεφάλαιο ρίχνει πάρα πολλά χρήματα πολύ γρήγορα και ότι υπάρχει μια σημαντική άθλια υπέρβαση σε επιχειρηματικά κεφάλαια και άλλες μορφές ιδιωτικών κεφαλαίων».
Για τα χρηματιστήρια:
Τα χρηματιστήρια είναι σαν ένα σωρό άνθρωποι να μεθάνε σε ένα πάρτι, όλοι διασκεδάζουν τόσο πολύ που δεν σκέφτονται τις συνέπειες.
Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι η άθλια υπερβολή της δεκαετίας του 1920 μας έδωσε τη Μεγάλη Ύφεση και η Μεγάλη Ύφεση μας έδωσε τον Hilter, ανέφερε ο 92χρονος, Munger οπότε «είναι σοβαρά πράγματα».
Υποστήριξε ότι εάν επιβληθεί κάποιο είδος φόρου στα βραχυπρόθεσμα κέρδη καθιστώντας τα χρηματιστήρια λιγότερο ρευστά θα έφευγε ένα μέρος του τζόγου στις αγορές.
Δεν είναι καλός γάμος και νομίζω ότι χρειαζόμαστε διαζύγιο.
Για τις παθητικές επενδύσεις:
Έχουμε μια νέα αυτοκρατορία στις επενδύσεις. Οι παθητικές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων ελέγχουν τον κόσμο.
«Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι συνέπειες, αλλά προβλέπω ότι δεν θα είναι καλές»
«Νομίζω ότι είναι ο κόσμος του Larry Fink της Blackrock. Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να γίνει ο αυτοκράτορας μου».
Για τις πολιτικές της Fed:
Ξέρουμε ότι φλερτάρουμε με σοβαρά προβλήματα. Οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών αποτελούν πλέον τροχοπέδη.
Την επόμενη φορά, δεν πρέπει να είμαστε τόσο φιλελεύθεροι σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση.
Για το έλλειμμα των ΗΠΑ:
«Φλερτάρεις με τον κίνδυνο κάπου, εκτός κι αν υπάρχει κάποια πειθαρχία». Η Ιαπωνία έχει κάνει πολλά και τα κατάφερε, αλλά δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα είναι τόσο καλές στο χειρισμό των προβλημάτων.
Για το μέλλον των αγορών:
Είναι εκπληκτικό πόσα επιτεύγματα έχουν σημειωθεί στον πολιτισμό τα τελευταία 200 χρόνια, αλλά το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι βασικές ανάγκες είναι ήδη καλυμμένες.
Ο κόσμος δεν οδηγείται από την απληστία, τον οδηγεί ο φθόνος, είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος (ένας δισεκατομμυριούχος) έχει κατακτήσει το φθόνο.
Συνοψίζοντας:
Το παραδοσιακό χρήμα πρόκειται να μηδενιστεί, αλλά μην αγοράζετε bitcoin για να αντισταθμίσετε την «καταστροφή του πολιτισμού».
Η τρέχουσα υπέρβαση της αγοράς είναι ένα πρόβλημα… και οδήγησε στην άνοδο του Hitler. Το να πληρώνεις ανθρώπους για να μην εργάζονται είναι καταστροφή για την οικονομική παραγωγικότητα ενώ τα ελλείμματα «εκρήγνυνται».
Ο φόβος για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι υπερβολικός.