Ανούσια αύξηση επιτοκίων, όπως περιμέναμε, για τα μάτια του κόσμου. Ο πληθωρισμός θα αφεθεί να ρημάξει τη μέση τάξη, η Wall Street πήρε την προσωρινή τη ώθηση, και η πραγματική ύφεση έιναι ένα βήμα πιο κοντά…

Προβλέψιμη και βαρετή η Fed - Κακό σημάδι για την οικονομία

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Όπως προβλέψαμε (εδώ), η Fed αύξησε μόλις 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια. Ο Πάουελ είπε ακριβώς τις μπούρδες που περιμέναμε να πει, είπε πως “πέσαμε έξω στον παροδικό πληθωρισμό και τελικά θα κρατήσει παραπάνω, αλλά πιστεύουμε σε οικονομική ανάκαμψη”.

Ταυτόχρονα αναθέωρησαν την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το τέλος του 2022 από 2,5% σε 4,3%! Και αργότερα φυσικά μπορεί να την ξανα-αναθεωρήσουν. Κωλώνουν αυτοί; Εδώ δεν κώλωσαν να πάνε μέσα σε λίγους μήνες από το “κινδυνεύουμε από αποπληθωρισμό” σε “ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός μερικές εβδομάδες λόγω Σουέζ, απoκλείεται το 70s style” και τελικά σε “ο χειρότερος στασιμοπληθωρισμός από το 1970″.

Προβλέψιμη και βαρετή η Fed - Κακό σημάδι για την οικονομία

O Bullard ψήφισε κατά! Ήθελε 50 μ.β. Πάντα βάζουν έναν “λογικό” για λαγό…

Bearish για οικονομία και Wall Street, μακροπρόθεσμα

Το θέμα είναι ότι με μια άυξηση 0,25% είναι πλέον αναγκασμένοι να πάνε σε αναγκαστικές αυξήσεις προς το τέλος του 2022-23. Κι αυτό δεν είναι καλό, διότι κάνει την Fed ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ. Και μια προβλέψιμη Fed είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλει η Wall Street. Για την οποία Wall Street άλλωστε δουλεύει η Fed…

Η Fed σήμερα κότεψε. Αν έκανε την έκπληξη με διπλή αύξηση 50μ.β. θα ανακτούσε κύρος, θα ξαναέπαιρνε τα ηνία, και θα έστελνε σήμα στον κόσμο ότι “κοιτάξτε, πραγματικά ασχολούμαστε με τον πληθωρισμό” και στις αγορές σήμα ότι δεν είναι προβλέψιμη, και άρα “άχρηστη”.

Προβλέψιμη και βαρετή η Fed - Κακό σημάδι για την οικονομία

Από το φόβο της μην απογοητεύσει τα αφεντικά της με αυστηρή πολιτική, η Fed κάνει ακριβώς το αντίθετο, μακροπρόθεσμα τουλάχιστον. Μπορεί τώρα να της δίνει μια ψεύτικη ανάσα (για τα ψευτοράλι που λέγαμε), αλλά μακροπρόθεσμα η συμπεριφορά της Fed είναι εξαιρετικά bearish σινιάλο για την οικονομία.

Με λίγα λόγια, ό,τι έχουμε πει φαίνεται πως πηγαίνει ρολόι… Αναμένετε κανά ράλι ελέω τέλους πολέμου, και σε κανα δίμηνο η ύφεση θα έχει δαγκώσει για τα καλά… Φθινόπωρο βλέπω τη Wall Street να πατώνει. Κι από εκεί ίσως θα είναι η ευκαιρία για αγορές ξανά.

Προβλέψιμη και βαρετή η Fed - Κακό σημάδι για την οικονομία

Πρόβλεψη για 6 αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2022!

Αναλυτικά τι έγινε σήμερα:

Την πρώτη επιτοκιακή αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια ενέκρινε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), εν μέσω πληθωριστικής έκρηξης και φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως είχε προαναγγελθεί και από τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ, αύξησαν το βασικό επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει άνοδο στο εύρος του 0,25% – 0,5%, από 0%-0,25%.

Η κίνηση θα αντιστοιχεί σε μια αύξηση του βασικού επιτοκίου και θα αυξήσει αμέσως το κόστος χρηματοδότησης για πολλές μορφές καταναλωτικού δανεισμού και πίστωσης.

Μαζί με τις αυξήσεις επιτοκίων, η Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς ενέκρινε επίσης αυξήσεις επιτοκίων σε καθεμία από τις έξι υπόλοιπες συνεδριάσεις του 2022, προαναγγέλλοντας επιτόκιο στο ύψος του 1,9% μέχρι το τέλος του έτους.

Προβλέψιμη και βαρετή η Fed - Κακό σημάδι για την οικονομία

“Μας εξέπληξε ο πληθωρισμός!” ΣΟΒΑΡΑ;!

Η επιτροπή βλέπει άλλες τρεις αυξήσεις το 2023…

Μοναδικός διαφωνών επί της διαδικασίας ήταν ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις James Bullard, ο οποίος επιθυμούσε αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η FOMC είχε αυξήσει τα επιτόκια ήταν τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ στη συνέχεια τον επόμενο Ιούλιο άρχισε να τα μειώνει. Στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση, η FOMC είπε ότι «αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου είναι επιτακτική ανάγκη».

Προβλέψιμη και βαρετή η Fed - Κακό σημάδι για την οικονομία

Για τον ισολογισμό

Σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό της Fed, ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος αποτελείται κυρίως από τίτλους κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκους τίτλους που έχει αγοράσει όλα αυτά τα χρόνια, η δήλωση της κεντρικής τράπεζας αναφέρει: «Επιπλέον, η FOMC θα αρχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και οργανισμούς και στεγαστικά δάνεια σε προσεχή συνεδρίαση».

Προβλέψιμη και βαρετή η Fed - Κακό σημάδι για την οικονομία

Οι αγορές μετά τη Fed

Προβλέψιμη και βαρετή η Fed - Κακό σημάδι για την οικονομία

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Αύξηση επιτοκίων για τα μάτια του κόσμου και ράλι στις αγορές

Η Fed μόλις «μαρτύρησε» τι θα συμβεί στις αγορές – To χθεσινό «πολεμικό» ράλι

Η BlackRock του «αποκλείεται» τώρα μιλά για στασιμοπληθωρισμό αλά 70s

Στασιμοπληθωρισμός σημαίνει 70s δίχως μίνι και Led Zeppelin