Σας έχουμε απογοητεύσει ποτέ; Δυο χρόνια τώρα έχουμε πέσει εκνευριστικά μέσα, από στασιμοπληθωρισμό μέχρι διεθνείς αγορές και παγκόσμια οικονομία (με εξαίρεση το ότι δεν περιμέναμε τόσο βίαιη πολεμική σύρραξη).

Αρχές Μαρτίου τολμήσαμε να ανακηρύξουμε το “ανεπίσημο τέλος” του πολέμου, όσον αφορά τις αγορές φυσικά, διότι προφανώς στο πραγματικό πεδίο μάχης ακόμη μαίνεται και θα μαίνεται, για όσο τα γεωπολιτικά δρουν ως μοχλοβραχίονας για αγορές αλλά κυρίως για τη βίαιη μετάλλαξη του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές αυτή τη στιγμή με εργαλείο τον πόλεμο, από τη σταδιακή εκθρόνιση του πετροδόλαρου ως παγόσμιου αποθεματικού νομίσματος, μέχρι την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου SWIFT για χάριν των επικείμενων ψηφιακών τραπεζικών CBDC που θα απλοποιήσουν (αλλά και θα ελέγχουν απόλυτα) τις συναλλαγές, κα τις ζωές μας.

Ωστόσο όλο αυτό το reset δε θα έρθει δίχως πόνο και ξεσκαρτάρισμα. Γενικό. Ένα από αυτά θα είναι φυσικά το οικονομικό, με τη μορφή μεταφοράς πλούτου (και φτωχοποίησης μεγάλου μέρους της Δύσης), κάτι που έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει μέσω στασιμοπληθωρισμού. Αλλά και το αναπόφευκτο κραχ των αγορών.

Και μην αυταπατάστε, κι αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει, όσο κι αν θα προσπαθήσουν τις επόμενες μέρες να σας πείσουν για το αντίθετο.

Όμως ακριβώς γι’ αυτό είπαμε πως πριν το μεγάλο φινάλε θα δούμε ένα μαγικό κρεσέντο, ένα κύκνειο άσμα της μακροβιότερης bull market (ή φούσκας) όλων των εποχών.

Γιατί; Διότι το έξυπνο χρήμα χρειάζεται οπωσδήποτε μια καλή άνοδο (ή και παραπάνω από μία), προκειμένου να ξεφορτωθεί τι θέσεις του. Όλα τα risk assets που παραφούσκωσαν.

Η Fed μόλις "μαρτύρησε" τι θα συμβεί στις αγορές

Μία αύξηση τώρα για το ράλι, πολλές μετά για το σορτάρισμα

Θα πυροδοτήσει αυτές τις ανόδους προκειμένου παράλληλα να κάνει Short Squeeze τις επίδοξες “αρκούδες”, εξουδετερώνοντάς τες ώστε το πεδίο να είναι ελεύθερο για τους λίγους, το 0,1% των παιχτών, να μαζέψει ΟΛΑ τα κέρδη από το πραγματικό Μεγάλο Σορτάρισμα, όταν αυτό έρθει (υπολογίζουμε πολύ σύντομα, πριν το φθινόπωρο ή αρχές).

Είναι ψεύτικα sucker rallies, τα οποία ο κάθε έξυπνος παίχτης κανονικά πρέπει να εκμεταλλευθεί για να μη μείνει με το <μπιπ> στο χέρι όταν ξεφορτώσουν πάνω του οι φάλαινες. Σε μετοχές, κρυπτονομίσματα, όλα.

Με λίγα λόγια, πουλήστε τα, όσοι έχετε τα κότσια τουλάχιστον. Οι υπόλοιποι περίμενετε να πατώσει η αγορά ώστε να ξαναμπείτε στα χαμηλά. Μην τσιμπήσετε ό,τι κι αν λένε τα κανάλια για τον υπόλοιπο Μάρτη-Γδάρτη.

Έτσι είπαμε, κι έτσι έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει.

Αύξηση επιτοκίων για τα μάτια του κόσμου και ράλι στις αγορές

Απόδειξη τα συνεχόμενα ράλι των τελευταίων ημερών σε Ευρώπη και Wall Street. Ακόμη και η Κίνα που είχε παραδόξως υποχωρήσει 70% από τα υψηλά της (και λέμε παραδόξως γιατί στην πραγματικότητα είναι η πιο υγιής οικονομία του κόσμου), σήμερα εκτοξεύεται. Γιατί;

Διότι συμβαίνει η σπάνια περίπτωση “buy the news” που είχαμε πει πως θα συμβεί.

Οι αγορές ποντάρουν πως η Fed θα παρουσιάσει ένα πλαστό προσωπείο (όπως πάντα) χαλαρής (βραχυπρόθεσμα) νομισματικής πολιτικής λόγω δήθεν αισιοδοξίας για το μέλλον. Και συνάμα αυστηρότερης πολιτικής στο μέλλον (2023) όταν η οικονομία θα ‘χει “ανακάμψει” από τον πόλεμο και “θα μπορούν να προβούν σε πιο γενναίες αυξήσεις επιτοκίων”.

Αυτές τις μπούρδες θα πει σήμερα ο Πάουελ. Αν θέλει να κρατήσει όρθιες τις αγορές λίγο ακόμα (που αυτό θέλει – μόνο αυτό τους νοιάζει).

Στην πραγματικότητα είναι όλα υποκρισία και μπούρδες. Θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μ.β., δηλαδή τίποτα ουσιαστικά. Δεν τους νοιάζει να ανακόψουν τον πληθωρισμό (δεν το θέλουν κιόλας). Αν πραγματικά ήθελαν να το κάνουν, θα πρεπε ήδη να μιλάμε για 8 αυξήσεις και βάλε, τις μίσες μόνο από σήμερα!

Αύξηση επιτοκίων για τα μάτια του κόσμου και ράλι στις αγορές

Το πάντα πετυχημένο σκίτσο του investing.com

Είναι για γέλια η κατάσταση.

Θα μπορούσαν κάλλιστα να μην αυξήσουν καθόλου τα επιτόκια σήμερα (αφού μία=καμία), και να να κάνουν υποτίθεται ακόμη πιο χαρούμενες τις αγορές.

Όμως η Fed πρέπει να κάνει αυτό που λένε “save face”. Να κρατήσουν ένα “πρόσωπο” (γελάει ο κόσμος με τους αναξιόπιστους τσαρλατάνους), ειδάλλως οι αγορές θα αποσταθεροποιηθούν πλήρως. Άλλωστε και μία και δύο αυξήσεις δεν είναι too much για τη Wall Street, οτιδήποτε θα δεχόταν, αρκεί να μην έρθει ως έκπληξη.

Έκπληξη σήμερα θα είναι αν αυξηθούν κατά 50 μ.β. Δε θα το κάνουν.

Οπότε πάμε σε μονή αύξηση για τα μάτια του κόσμου (να πούμε ότι “να, προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμού που προκάλεσε ο Πούτιν και μόνο αυτός!”) ώστε να πάρουν οι αγορές την πολυπόθητη αφορμή της χαλαρής πολιτική για άνοδο. Μια πλαστή άνοδο που φυσικά ήδη ετοίμαζαν.

Και μετά με το βλέμμα στραμμένο σε αυστηροποίηση το 2023, να έχουν το επόμενο άλλοθι έτοιμο για την επικείμενη κάθοδο.

Προκλητικός Πάουελ: Αν δεν ήταν ο πόλεμος, θα ανεβάζαμε τα επιτόκια!

Το “Τρελό σενάριο”

Αν η Fed πραγματικά θέλει να τρελάνει τον κόσμο σήμερα, πρέπει να ανακοινώσει αύξηση 50μ.β.. Έτσι θα έστελνε σήμερα ότι δήθεν είναι αποφασισμένη να κάμψει τον πληθωρισμό, ενώ ταυτόχρονα αντί να μεταθέσει το μεγαλύτερο βάρος των αυξήσεων επιτοκίων στο μέλλον, να το μοιράσει λίγα σήμερα, λίγα το 2023. Αυτό θα έδινε και παραπάνω leverage στην ίδια αλλά και τη Wall Street να κάνει το παιχνίδι της.

Με δύο αυξήσεις σήμερα, μπορείς να κάνεις έκπληξη και σήμερα αλλά και στο μέλλον. Με μόνο μία σήμερα, είσαι αναγκασμένος να κάνεις πολλές στην επόμενη FOMC, άρα να είσαι πιο προβλέψιμος, άρα να οδηγήσεις ακόμη πιο γρήγορα τις αγορές στο αναπόφευκτο. Και σκοπός τους είναι να το καθυστερήσουν, όχι να το επισπεύσουν…

Με 50μ.β. σήμερα δίνεις ταυτόχρονα αφορμή για profit taking στο εβδομαδιαίο ράλι, αλλά και ταυτόχρονα αφορμή για μελλοντική άνοδο (που θα την χρειαστούν οι αγορές) με εργαλείο την ενδεχόμενη περαιτέρω χαλάρωση.

Φυσικά αμφιβάλλω ότι θα το κανει αυτό η Fed. Θα το παίξει συντηρητικά και θα πάει σε μία αύξηση, σαν καλό παιδί, και προχωράμε τη ζωή μας.

Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι ανόδου-Ο Dow Jones ενισχύεται 1,15%

Η Fed μόλις «μαρτύρησε» τι θα συμβεί στις αγορές – To χθεσινό «πολεμικό» ράλι

Ώρα αποφάσεων για την Fed στη σκιά του πληθωρισμού και του πολέμου