Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC), με τους επενδυτές να αναμένουν την ανακοίνωση για την πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων της από το 2018.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πως η τράπεζα θα ανακοινώσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, με την προσοχή πλέον να στρέφεται στα όσα θα πει το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για τις εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, εν μέσω των ανησυχιών που προκαλεί ο αντίκτυπος της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Την ώρα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το 7,9% για τον Φεβρουάριο και εκτιμάται πως μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, η Fed έχει τονίσει πως θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων με την άρση των υποστηρικτικών μέτρων που έχει θέσει σε ισχύ από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,15% στις 33.920 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,53% υψηλότερα στις 13.290 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,2% στις 4.315 μονάδες.

Οι μετοχές λαμβάνουν ώθηση από τις προσδοκίες ότι αρχίζουν να δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό τόνισε ότι μια «ειρηνευτική συμφωνία» αρχίζει να μοιάζει πιο ρεαλιστική. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε στο BBC ότι υπάρχουν «κάποιες ελπίδες για έναν συμβιβασμό».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο κατά 0,4%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2%, πολύ κάτω από τις προσδοκίες για άνοδο κατά 0,9%.

Άνοδος για το πετρέλαιο

Το μεγαλύτερο πλήγμα σημειώθηκε στις διαδικτυακές αγορές, με τις πωλήσεις εκτός καταστημάτων να μειώνονται κατά 3,7%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 1,61% στα 98,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,47% στα 1.920 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0997 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,167%.

Στο ταμπλό, η Nike καταγράφει άνοδο 3,4%, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη, ενώ JP Morgan και Goldman Sachs ενισχύονται πάνω από 2%.

Άλμα πραγματοποιούν οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τη δέσμευση του Πεκίνου για στήριξη της αγοράς και τόνωση της οικονομίας. Ο δείκτης Hang Seng Tech ενισχύθηκε 22%.

Ισχυρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται σήμερα 16/3 στις ευρωπαϊκές αγορές απόρροια των προσδοκιών για διπλωματική λύση στην Ουκρανία και την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, για πρώτη φορά από το 2018.
Κλειστό θα παραμένει το χρηματιστήριο της Μόσχας, τουλάχιστον έως τις 18 Μαρτίου 2022.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +3,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +3,9%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +3,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο  στο +1,6%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται  στο +1,2%, ο S&P 500 στο +1,7%, ο Nasdaq στο +2,8% και το ETF GREC στο +4,77% (26,05 δολ. )