«Σελίδα γύρισε» η Φέντεραλ Ριζέρβ στη σημερινή της συνεδρίασης, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018.

Σε μία κίνηση άκρως αναμενόμενη από τις αγορές, η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, προβλέποντας παράλληλα ότι το βασικό επιτόκιό της θα κινηθεί σε μία κλίμακα μεταξύ 1,75% και 2% έως το τέλος του έτους, υιοθετώντας μία νέα επιθετική στάση στη μάχη κατά του πληθωρισμού, πορεία που θα ανεβάσει το κόστος δανεισμού σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα το 2023. Για φέτος, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε έξι ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις. 

Σε μία σαφώς αλλαγή πλεύσης που τερματίζει την άνευ προηγουμένου υποστηρικτική πολιτική της στη διάρκεια της πανδημίας, η Φέντεραλ Ριζέρβ υπογράμμισε την τεράστια αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση. Εκτιμά ωστόσο ότι οι «σταδιακά και συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων» αποτελούν την ενδεδειγμένη πολιτική για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 40 ετών.

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της με επικεφαλής τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ ψήφισαν σε αναλογία 8 προς 1 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στην κλίμακα 0,25% έως 0,5%, την πρώτη από το 2018 μετά από δύο χρόνια μηδενικού κόστους δανεισμού προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία από την πανδημία. Μάλιστα, ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, τάχθηκε υπέρ μεγαλύτερης επιτοκιακής αύξησης των 50 μονάδων βάσης. 

Το ανακοινωθέν δεν κάνει πλέον άμεση αναφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, με την Fed να επικαλείται αντ΄αυτού τον πόλεμο στην Ουκρανία ως παράγοντα που δημιουργεί επιπλέον ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και ασκεί πιέσεις στην οικονοιμκή δραστηριότητα.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί μία τρομερή ανθρωπιστική και οικονομική κρίση. Οι επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία είναι υψηλή αβεβαιότητα και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η εισβολή και τα συνεπακόλουθα γεγονότα αναμένεται να ασκήσουν πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και στην οικονομική δραστηριότητα», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.

Επίσης, η Fed ανακοίνωσε ότι θα δώσει το πράσινο φως για να αρχίσει η μείωση του ισολογισμού της, ύψους 8,9 τρισ.δολαρίων, στην επόμενη συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Οι αγορές κρατικών ομολόγων και τίτλων εξασφαλισμένων με υποθήκη, που ολοκληρώθηκαν αυτό το μήνα, είχαν ως στόχο να παράσχουν στήριξη στην οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της να επιταχύνει, όπως σημείωσε, την άρση αυτής της βοήθειας.

Η αλήθεια είναι ότι η Fed βρίσκεται αντιμέτωπη με το άκρως δύσκολο έργο να διασφαλίσει μία «ομαλή προσγείωση» της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η υπερβολικά αργή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ενέχει τον κίνδυνο να τεθεί εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός, απαιτώντας ακόμη μεγαλύτερη δράση στο μέλλον. Από την άλλη, μία υπερβολικά γρήγορη σύσφιγξη ενέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των αγορών και διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση.

Ωστόσο, ακόμη και με περισσότερες απ΄ό,τι αναμενόταν επιτοκιακές αυξήσεις, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ προβλέπεται να παραμείνει πολύ πάνω του στόχου του 2%. Η Fed τον βλέπει φέτος στο 4,1% για να υποχωρήσει στο 2,3% έως το 2024. Για την οικονομική ανάπτυξη, κάνει λόγο για ποσοστό 2,8% φέτος, πολύ χαμηλότερα από το 4% που είχε προβλέψει το Δεκέμβριο.

Όσο για την ανεργία, αναμένεται να μειωθεί στο 3,5% φέτος και να παραμείνει στο επίπεδο αυτό και το επόμενο έτος, παρότι προβλέπεται αύξηση στο 3,6% το 2024.