Τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα ης Berkshire Hathaway αποκάλυψαν κάτι αξιοσημείωτο για τον διάσημο “γκουρού” των αγορών Warren Buffett. Πουλά περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από όσα αγοράζει, και δεδομένου του εντυπωσιακού ιστορικού του, οι μικροεπενδυτές θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους.

«Το μήνυμα είναι να είστε προσεκτικοί… Νομίζω ότι θα δείχνει τα προβλήματα για το επόμενο έτος», δήλωσε ο πρόεδρος του Portfolio Wealth Lee Munson στο Yahoo Finance Live. Ο Munson πρόσθεσε: «Δεν βλέπει καμία τρανταχτή συμφωνία… Είναι δύσκολο να βρεις καλές εταιρείες σε λογική αποτίμηση».

Από την 1η Ιανουαρίου, ο Buffett πούλησε μετοχές αξίας περίπου $23,6 δισ. μετά από αγορές, καθιστώντας τον καθαρό πωλητή μετοχών για το 2023. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσαρμογές του χαρτοφυλακίου του το 2022, όταν ήταν καθαρός αγοραστής.

Η Berkshire έκλεισε το τρίτο τρίμηνο με ρεκόρ $157,2 δισ. σε μετρητά, από $147,4 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο αναλυτής της Morningstar, Greggory Warren είπε στο Yahoo Finance ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Buffett αντικατοπτρίζουν τη σταθερή «υπομονή» του, κάτι που ο ίδιος έχει τονίσει ότι είναι το “κλειδί” για επιτυχημένες επενδύσεις. «Η πειθαρχία εμπόδισε την Berkshire να κάνει τεράστια λάθη», είπε ο μεγαλοεπενδυτής συμπληρώνοντας ότι: «Το ταμειακό υπόλοιπο είναι σε αυτά τα επίπεδα γιατί δεν έχουν πάρει πολλές χαζές αποφάσεις με την πάροδο του χρόνου».

Η αποεπένδυση

Ο Warren Buffett αποδίδει τις πωλήσεις της Berkshire το τρίτο τρίμηνο στο «ξεκαθάρισμα» ορισμένων εκ των συμμετοχών του σε ασφαλιστικές εταιρείες. Η Berkshire Hathaway αποχώρησε από θέσεις στις General Motors (GM), Procter & Gamble (PG) και Johnson & Johnson (JNJ), μεταξύ άλλων, κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ μείωσε τις συμμετοχές σε HP (HPQ), Amazon (AMZN) και Chevron ( CVX).

Το μερίδιο της εταιρείας στην κορυφαία θέση της Apple (AAPL), που αντιπροσωπεύει πλέον το μισό του χαρτοφυλακίου μετοχών της Berkshire, παρέμεινε αμετάβλητο. Με εξαίρεση τη Chevron, αυτό ίσχυε και για τις άλλες κορυφαίες συμμετοχές του Buffett.

Διαβάστε ακόμη: