Ο Charles Munger βοήθησε να χτιστεί μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά συχνά εξηγούσε την επιτυχία του με όρους που ακούγονταν σχετικά απλοί.

«Πάρτε μια απλή ιδέα και πάρτε την στα σοβαρά. Φορτώστε τις πολύ λίγες γνώσεις που έχετε αντί να προσποιείστε ότι γνωρίζετε τα πάντα για τα πάντα ανά πάσα στιγμή» ανέφερε σε συνεντεύξεις του ο έμπιστος άνθρωπος και επί χρόνια συνεργάτης του Warren Buffett. 

Με το σήμα κατατεθέν του στυλ, ο Munger συμβούλεψε τους επενδυτές να πάρουν μετοχές σε μια μικρή “χούφτα” σπουδαίων εταιρειών και μετά «απλώς να καθίσουν στ’ αυγά τους». Ο ίδιος τόνιζε την ανάγκη για υπομονή και μια μακροπρόθεσμη επενδυτική άποψη – μια προσέγγιση που έχει εξαφανιστεί από μεγάλο μέρος της Wall Street τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Munger, ο επί χρόνια συνεργάτης του δισεκατομμυριούχου Warren E. Buffett, πέθανε χθες Τρίτη σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την Berkshire Hathaway, όπου ήταν αντιπρόεδρος, σε ηλικία 99. «Η Berkshire Hathaway δεν θα μπορούσε να έχει φθάσει στην παρούσα κατάστασή της χωρίς την έμπνευση, τη σοφία και τη συμμετοχή του Τσάρλι», δήλωσε ο Buffett σε ένα δελτίο τύπου.

Αν και γεννημένος στην Ομάχα, όπως ο Buffett, ο Munger έζησε στο Λος Άντζελες το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Και ως επί το πλείστον, απέφευγε τα φώτα των μέσων ενημέρωσης που απολάμβανε συχνά ο συναιτέρος του. Ωστόσο, με μια καθαρή περιουσία που το Forbes υπολόγισε στα $2,6 δισ. μετά το θάνατό του, μπόρεσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο με τη φιλανθρωπία του τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε άλλα μέρη.

Υπήρξε επί μακρόν ευεργέτης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Good Samaritan Hospital στο Λος Άντζελες. Χρηματοδότησε επίσης ένα επιστημονικό κέντρο στο Harvard-Westlake School στο Λος Αντζελες και ένα ερευνητικό κέντρο στη βιβλιοθήκη Huntington. 

Διαβάστε ακόμη: