Ανοδικά αντέδρασαν οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, στην ανακοίνωση της Fed να μειώσει μετά από τέσσερα χρόνια τα βασικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης πηγαίνοντας το εύρος πλέον μεταξύ 4,75% με 5% βάζοντας στην επιθετική νομισματική πολιτική που ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2022.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι οι μεταβολές δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες καθώς οι επενυτές αναμένουν το τι θα πεί στη συνέντευξη και ο πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Στο κλίμα αυτό στο ταμπλό ο Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 0,57% φτάνοντας τις 41.842 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ψηλότερα κατά 0,69% στις 5.673 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ανεβαίνει περισσότερο κατά 1,11% φτάνοντας τις 17.822 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κινείται ανοδικά στο 3,68%, όπως και του 2ετούς στο 3,63%.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης, αλλά οι επενδυτές δεν ξέρουν πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η μείωση.

Εκτός από αυτή τη μείωση, η επιτροπή υπέδειξε μέσω του «dot plot» της το ισοδύναμο της μείωσης κατά 50 ακόμη μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, κοντά στην τιμολόγηση της αγοράς. Ο πίνακας των προσδοκιών των επιμέρους αξιωματούχων υποδείκνυε άλλη μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα περικοπών έως το τέλος του 2025 και μισή μονάδα το 2026. Συνολικά, το dot plot δείχνει ότι το επιτόκιο αναφοράς θα μειωθεί κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες πέραν της απόφασης της Τετάρτης.

«Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου σε ισορροπία», αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση.

Η απόφαση για χαλάρωση ελήφθη «υπό το πρίσμα της προόδου στον πληθωρισμό και της ισορροπίας των κινδύνων». Η ψηφοφορία της FOMC έγινε με ψήφους 11-1, με τη Διοικητή Μισέλ Μπόουμαν να διαφωνεί και να προείνει μια απόφαση για μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Η έναρξη ενός κύκλου περικοπής αναμένεται να στηρίξει μια οικονομία που βρίσκεται σε στασιμότητα και να τονώσει περαιτέρω μια ήδη ισχυρή αγορά, με τον S&P 500 να σημειώνει ρεκόρ μετά από άνοδο 18% φέτος. Ιστορικά ο δείκτης αναφοράς κερδίζει κατά μέσο όρο περίπου 16% στους 12 μήνες μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed, σύμφωνα με στοιχεία της Canaccord Genuity.

Οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street έδωσαν μάχη την Τρίτη κοντά στα ιστορικά τους υψηλά εν όψει της απόφασης για τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), με τους επενδυτές να θεωρούν δεδομένη πλέον τη μείωση των επιτοκίων μετά από τέσσερα χρόνια αυξήσεων και διατήρησης σε υψηλά επίπεδα και να εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το εύρος.

Διαβάστε ακόμη: