Στη Βραζιλία πάνω από 5.600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κάπου πενήντα δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών στις πολιτείες Μπαΐα (βορειοανατολικά) και Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Κυριακή.

Οι περιοχές που υπέστησαν τα πιο βαριά πλήγματα βρίσκονται στον νότο της πολιτείας Μπαΐα, όπου οι εκτοπισμένοι είναι 3.740 και οι πληγέντες πάνω από 70.000, σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα, έπειτα από τις βροχοπτώσεις που διήρκεσαν μια εβδομάδα πλημμυρίζοντας σπίτια, υπερχειλίζοντας ποταμούς, κόβοντας δρόμους στη μέση και καταστρέφοντας γέφυρες.

Ο κυβερνήτης στην Μπαΐα κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον τριάντα δήμους. Περισσότερο επλήγησαν οι δήμοι Ιταμαράζου, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, Ζουκουρουσού, Πόρτου Σεγκούρου, Πράντου και Τεϊσέιρα ντε Φρέιτας.

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου και αρκετοί υπουργοί του επιθεώρησαν από αέρος τις ζημιές στις πληγείσες περιοχές στην Μπαΐα.

Στο βόρειο τμήμα της Μίνας Ζεράις, που γειτονεύει με την Μπαΐα, οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν τον εκτοπισμό 1.900 και πλέον κατοίκων, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, ενώ 31 δήμοι τέθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

https://twitter.com/UnbelievableEv1/status/1468768908006072322?s=20

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση έδωσε εντολή να αναπτυχθούν μονάδες του στρατού για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και να ανεγείρουν προσωρινά καταλύματα για τους εκτοπισμένους.